Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΖωγραφική“Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Εικονογραφία του Έρωτα”

“Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Εικονογραφία του Έρωτα”

patraskidis-900Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 20:30, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης “ ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ – δεξαμενή ” η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο: ‘ Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Εικονογραφία του Έρωτα ’

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2016.

Ο 20ος και 21ος αιώνας, υπήρξε αδιαμφισβήτητα μια εποχή μεγάλης ελευθερίας αλλά και ακραίας ελευθεριότητας συγχρόνως, στη σχέση μας με το ερωτικό κομμάτι της ύπαρξης και τη σεξουαλική μας συμπεριφορά. Παρά τον μεγάλο συντηρητισμό των ηθών κυρίως στα μεσαία στρώματα της αστικής τάξης, τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, η κάστα των καλλιτεχνών και λογίων και οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων, απενοχοποίησαν ήθη και συμπεριφορές σε σχέση με την ερωτική πράξη, που παλαιότερα ήταν κατακριτέα. Παράλληλα όμως αυτή η άκρατη ελευθερία έφερε και μία σύγχυση σε σχέση με το ρόλο των δύο φύλων και μεγάλη μοναξιά στο σύγχρονο άνθρωπο, καθώς τόσο η ουσιαστική ερωτική συνεύρεση όσο και η σύναψη ερωτικών σχέσεων έγινε όλο και πιο δύσκολη. Παρατηρήθηκε ένας έντονος διαχωρισμός αυτού που αντιπροσώπευαν έως τότε ο ρομαντικός έρωτας και η αγάπη, απ’ την καθαυτή σεξουαλική πράξη. Παράλληλα με τις δυσκολίες στην έκφραση της ερωτικής συμπεριφοράς ανάμεσα στους νέους κυρίως ανθρώπους, υπάρχει και μια μεγάλη έξαρση του ομοφυλοφιλικού κινήματος και της θεσμικής πλέον νομιμοποίησης αυτού του είδους σχέσεων. Από τα παραπάνω γίνεται ίσως κατανοητό ότι ο τελευταίος αιώνας ήταν ένας αιώνας μεγάλων αλλαγών και σε ό,τι αφορά τον Έρωτα στις ανθρώπινες σχέσεις.

tsolis-900H έκθεση “Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Εικονογραφία του Έρωτα” προέκυψε στην ανάγκη ν’ απαντηθεί το ερώτημα: Και η Τέχνη πως προσεγγίζει το θέμα αυτό σήμερα? Θέτοντας συγχρόνως το ερώτημα: Ποιο ρόλο διαδραματίζει η Τέχνη σε όλη αυτή τη διαδικασία αλλαγής νοοτροπιών και ηθών ? Προηγείται, εκφράζει, στιγματίζει, ωραιοποιεί, καταγράφει, συμβολίζει, προβληματίζει, εξάρει σκέψεις και συναισθήματα, φανερώνει διαφορετικές οπτικές, έχει προσωπικό ή καθολικό χαρακτήρα ?

Θεωρώντας ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς είδαν, βλέπουν και αναπαριστούν στα έργα τους οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες το ζωογόνο αυτό θέμα του Έρωτα, οργανώθηκε η ομαδική αυτή έκθεση όπου σημαντικοί καλλιτέχνες διαφορετικών γενιών και εποχών δίνουν ο καθένας το δικό του στίγμα. Έχει ενδιαφέρον η διαφορετικότητα των προσεγγίσεων, τόσο θεματογραφικά όσο και τεχνοτροπικά και η ποικιλομορφία των έργων σε σχέση με το θέμα. Ο θεατής καλείται να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να πραγματοποιήσει τις δικές του αναγνώσεις και συνειρμούς σε σχέση με τα έργα και το θέμα.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής οι καλλιτέχνες:

Νάνος Βαλαωρίτης, Κάτια Βαρβάκη, Aριάδνη Βιτάσταλη. Χριστίνα Δουζένη, Άρτεμις Κατσαμπάνη, Mαρία Κελαιδή, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιώργος Λαζόγκας, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Μάγδα Λεβεντάκου, Μιχάλης Μανουσάκης, Θεόδωρος Μανωλίδης, Μαρία Μαρουδή, Νικόλας Μπλιάτκας, Χρόνης Μπότσογλου, Αλεξάνδρα Νασιούλα, Mίλτος Παντελιάς, Έλενα Παπαδημητρίου, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Γιώργος Τσόλης, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Τι γνώμη έχετε για την παρουσία μεταναστών στην Ελλάδα;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Μάρτιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Τρίτη, 20 Μαρ. 2018 - 17:35:02
 

Newsletter

ΑρχικήΖωγραφική“Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Εικονογραφία του Έρωτα” Top of Page