Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΘέατρο«Ισμήνη»

«Ισμήνη»

IsminiΗ ΠΕΦΑΝΣΟ, Θεατρική Σκηνή IV της ΦΕΞ παρουσιάζει μια παράσταση για την αγάπη, για την μνήμη, για τον έρωτα. Σοφοκλής, Γιάννης Ρίτσος, Κρίτων Αθανασούλης. Σύνθεση από τα έργα τους αντίστοιχα: «Αντιγόνη», «Ισμήνη», «Παράπονο Σκύλου». Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Πέτρος Μπένος, Ξενη Καρακατσάνη, Σοφία Σαββίδου

Η ΠΕΦΑΝΣΟ η 4η θεατρική σκηνή της ΦΕΞ (Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης), παρουσιάζει για τις μέρες του Σεπτεμβρίου, 27, 28, 29 το 2013 στο Σπίτι Πολιτισμού και στις 9.00 μμ την παράσταση «Ισμήνη».
Πρόκειται για μία σύνθεση τόσο ως προς το περιεχόμενο του έργου, όσο και ως προς την χρήση των χρόνων, παρελθόντος- παρόντος. Πυρήνας του έργου είναι η έννοια της μνήμης και γύρω από αυτήν εξελίσσεται η σκηνική δράση.

Η Ισμήνη, ένα πρόσωπο της ζωής και του παρόντος θυμάται, μιλάει για τα πρόσωπα που καθόρισαν την ζωή της.
Η μνήμη ζωντανεύει σε άλλο σκηνικό επίπεδο σαν κάτι που συμβαίνει στο τώρα. Ο διάλογος με την αδελφή της Αντιγόνη, ο Κρέοντας με το πρόσταγμά του, ο διάλογος των τριών προσώπων και ο αγγελιοφόρος που διηγείται το τέλος: τι είδε. Το έργο κλείνει το ποίημα του Κ. Αθανασούλη «παράπονο σκύλου», σαν μία αυτοπροσδιοριστική ενέργεια του σκηνικού προσώπου Ισμήνη, που όμως σαν λόγος εκφέρεται από όλα τα πρόσωπα. Σαν μία έξοδος από τον μύθο, μία απελευθέρωση από τις βαριές αλυσίδες του ετεροπροσδιορισμού. Ξαφνικά όλα τα πρόσωπα γίνονται ένας χορός σύγχρονης τραγωδίας, της τραγωδίας του «παράπονου σκύλου».

Σχετικά με την παράσταση

Η προσπάθεια
Η προσπάθεια άρθρωσης της σιωπής γίνεται ποίηση. Ως τέτοια, μπορεί και στέκεται μέσα στους καιρούς και θυμίζει, ρωτάει, επικοινωνεί: το ανθρώπινο πάθος.
Τίποτα δεν μας είναι γνωστό. Σε μας φτάνουν οι ερμηνείες, όχι τα γεγονότα, οι σκιές, όχι τα πρόσωπα, η αίσθηση, όχι η εμπειρία. Το βίωμα μένει ξένο, κρυμμένο κι άγνωστο.
Γιατί έχουμε συνηθίσει όπως στην παραβολή του σπηλαίου, να μην αναζητάμε την αλήθεια. Να κοιμόμαστε ήσυχοι μπροστά στον ήσυχο μπερντέ της ζωής μας. Το φως όμως κάποια στιγμή σβήνει. Και μες στο σκοτάδι, μένουμε ακίνητοι. Αφήνουμε τον φόβο να κινείται, να μας κυβερνά, να μας δεσμεύει.
Ποιος θα μας λύσει απ' τα δεσμά; Ο έρωτας . Ή η τέχνη.
Η δοκιμή «Ισμήνη» αναπτύσσεται στο δεύτερο επίπεδο- εκεί όπου μπορεί κανείς να σκεφτεί, να επεξεργαστεί και ίσως να διαχειριστεί τα αντιληπτά, συνειδητά κομμάτια της ζωής του, μιλώντας όμως για το πρώτο- τον έρωτα- μέσα από ένα παιχνίδι διαλόγου παρόντος- παρελθόντος.

Ο σκοπός
Σκοπός αυτής της δοκιμής είναι να φωτιστούν τα πρόσωπα και όχι ν' αναδειχθούν επιβεβαιωτικά τα σύμβολα. Με αυτήν την έννοια, δοκιμάζουμε να παραστήσουμε τις εσωτερικές διαδρομές και κινήσεις των προσώπων και μέσα από αυτήν την διαδικασία να τα προσδιορίσουμε, έχοντας πάντα ανοιχτή την δυνατότητα άλλης προσέγγισής τους. Και αυτό είναι το ενδιαφέρον.
Γιατί πρόσωπο είναι- κατά έναν τρόπο- η υποκειμενική, προσωπική ματιά στον κόσμο, ενώ ρόλος είναι η αντικείμενη ματιά σ' αυτό το πρόσωπο με όλα τα παρεπόμενα και τις διαστάσεις της. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα και όχι οι ρόλοι. Δηλαδή, η υποκειμενικότητα, όχι ο αντικειμενισμός. Και αυτό αποτελεί την μικρή μας έρευνα- αναζήτηση.

Η υπόθεση
Η υπόθεση ξετυλίγεται γύρω από το σκηνικό πρόσωπο Ισμήνη, η οποία μέσα από έναν εξομολογητικό μονόλογο (Γ. Ρίτσος) και την ζωντανή μνήμη που φέρνει στο προσκήνιο τα πρόσωπα της Αντιγόνης, του Κρέοντα και του αγγελιοφόρου (Σοφοκλής), φτάνει να «σηκωθεί» και να ορίσει τον εαυτό της (Κ. Αθανασούλης).
Η πορεία του σκηνικού προσώπου έχει ανοδική τάση με διακυμάνσεις μέσα σε μια ονειρική εμπλοκή των χρόνων: παρόν- παρελθόν.

Η προσδοκία
Ευχόμαστε αυτή μας η προσπάθεια να σας εκφράσει με κάποιον τρόπο, ώστε να γίνετε όχι μόνο θεατές, αλλά κοινωνοί της παράστασης.
Σας ευχόμαστε λοιπόν,Καλή συμμετοχή.

Σύνθεση κειμένων Σοφία Σαββίδου
Κινησιολογία Πολυξένη Καρακατσάνη
Αφίσα και φωτογράφιση Γιάννης Παυλίδης

Πληροφορίες : Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης - Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7 67100 Ξάνθη Τηλ. 25410 25421
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.fex.org.gr 

 
Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Κυριάκη, 22 Απρ. 2018 - 18:03:21
 

Newsletter

ΑρχικήΘέατρο«Ισμήνη» Top of Page