Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΚινηματογράφοςΑκόλαστη συμμορία (Foxfire)

Ακόλαστη συμμορία (Foxfire)

foxfire-600του Νικόλα Μιτζάλη, δρ.αρχιτεκτονικής ΕΜΠ -  Σκηνοθεσία: Laurent Cantet, Σενάριο: Robin Campillo, Laurent Cantet, βασισμένο στη νουβέλα της Joyce Carol Oates. Ηθοποιοί: Raven Adamson, Katie Coseni, Madeleine Bisson, Claire Mazerolle, Paige Moyles, Φωτογραφία: Pierre Milon, Κοστούμια: Gersha Phillips, Μουσική: Timbre Timbre, Διάρκεια: 143', παραγ. 2013

  Στις αρχές της δεκαετίας του '50, στην υποτιθέμενη Χάμοντ, εργατούπολη της Νέας Υόρκης, μια ομάδα κοριτσιών μεγαλώνουν υφιστάμενες καθημερινά την έμφυλη ψυχολογική και σωματική βία της ανδροκρατούμενης και πατριαρχικής κοινωνίας διαμορφωμένης με τα αντικομμουνιστικά (ας μην ξεχνάμε την μακαρθική δεύτερη περίοδο του Κόκκινου Φόβου) εξουσιαστικά πρότυπα που προτάσσουν την εικόνα μιας γυναίκας υποταγμένης.
  Η Ρίτα (Madeleine Bisson) που βιάζεται ομαδικά από την τοπική συμμορία με την συνενοχή του αδελφού της και χλευάζεται γι αυτό, όταν επιστρέφει σπίτι αντιμετωπίζει την παρατήρηση της μάνας της που την προτρέπει να πλυθεί γρήγορα για να μην εκνευρίσει τον πατέρα της που θέλει ηρεμία μετά την δουλειά. Την επόμενη μέρα θα υποστεί τα υποτιμητικά σχόλια του δασκάλου των μαθηματικών, όταν δεν μπορεί να λύσει μια άσκηση, ο οποίος εστιάζει στο μακιγιάζ της (στο έργο παραλείπεται η σεξουαλική παρενόχληση του δασκάλου κατά την τιμωρία της Ρίτα που αντιθέτως αναφέρεται στο βιβλίο της Joyce Carol Oates).

  Η Μάντυ (Katie Coseni) που ζητά από τον θείο της να της παραχωρήσει μια παλιά γραφομηχανή που ετοιμαζόταν να πετάξει αντιμετωπίζει την ξαφνική απαίτηση να τον πληρώσει (η αποθέωση της καπιταλιστικής αναλγησίας που παραπέμπει σε αντίστοιχα φαινόμενα στις δυτικές κοινωνίες όπου εταιρίες προτιμάνε να πετάξουν προιόντα ή τρόφιμα παρά να τα δώσουν μισοτιμής ή καλύτερα δωρεάν στους φτωχούς) και όταν βρίσκει τα χρήματα εκείνος της αυξάνει εκ νέου το αντίτιμο επιζητώντας σεξουαλική αμοιβή.
  Οι δύο έφηβες, συμμαθήτριες της ευτραφής και οξύθυμης Γκόλντι (Claire Mazerolle), της δυναμικής Λάνα (Paige Moyles) και της εύστροφης αλλά ατίθασης Λέγκς (Raven Adamson) θα συνασπιστούν σχηματίζοντας τον Μάρτη του 1955 -με προτροπή της ηγετικής φυσιογνωμίας της Λέγκς- μια ομάδα με το όνομα Foxfire.

  Η τελευταία, παρόμοια, αλλά όχι ίδια, με αντίστοιχες συμμορίες εφήβων θα αναλάβει την υπεράσπιση και εκδίκηση των μελών της ομάδας και όχι μόνο. Στον μαθηματικό θα βάψουν το αμάξι διασύροντάς τον ως παιδεραστή, στον θείο της Μάντυ θα πάρουν βιαίως την γραφομηχανή αφού τον ξυλοκοπήσουν αλλά και πληρώσουν, θα γράψουν τοίχους και βιτρίνες με σαφή αντικαπιταλιστικά συνθήματα (ΛΕΦΤΑ=ΣΚΑΤΑ=ΘΑΝΑΤΟΣ), θα σπάσουν παράθυρα, ενώ στην βίαιη συμμορία των συμμαθητών τους θα αντιτάξουν βία. Όχι με τους όρους που αυτοί θέλουν αλλά επιβάλλοντας τους δικούς τους, εκείνους που επιφέρουν την ισορροπία δύναμης. Έτσι σε μια συμπλοκή μεταξύ τους, με αφορμή την υπεράσπιση δύο κοριτσιών, η Λέγκς θα χρησιμοποιήσει μαχαίρι υποτάσσοντας τους.

  Η ανδροκρατούμενη διοίκηση του σχολείου φωνάζει την αστυνομία και μετά από καταδίωξη θα συλλάβει τα κορίτσια. Η εφαρμογή του νόμου θα δράσει επικυρωτικά στην θεσμική αποδοχή του άτυπου εξουσιαστικού πολιτισμικού υπόβαθρου της κοινωνίας εξαντλώντας την αυστηρότητά του και επιβάλλοντας στην Λέγκς την δικαϊική ρύθμιση της ποινής των πέντε μηνών σωφρονισμού που τεχνηέντως παρατείνεται. Το κανονιστικό πλέγμα φαίνεται να επανέρχεται στο πρωταρχικό του επίπεδο. Κι όμως. Όλα έχουν αλλάξει.
  Η απελευθέρωση της Λέγκς που αρνείται να αποδεχθεί την αρμοδιότητα του δικαστηρίου, αφού εκτίσει την ποινή της, θα σημάνει την επανένωση της ομάδας η οποία θα διευρυνθεί με την εισροή νέων μελών. Με συνωμοτικούς όρους θα εγκατασταθούν σε μια μονοκατοικία στα περίχωρα και θα επιχειρήσουν να χειραφετηθούν με αυτοδιάθεση και με εθελοντική εργασία μακριά από το καπιταλιστικό σύστημα. Η κάθε μια συνεισφέρει ό,τι μπορεί αλλά δεν επαρκεί για να πληρωθούνε οι λογαριασμοί και τα τρόφιμα.

  foxfire-2-600Ας μη ξεχνάμε ότι το δικαίωμα της εργασίας αποστερείτο ηθελημένα στις γυναίκες καθώς η ανεργία, ήταν ένα επιδιωκόμενο από τους άντρες μέσο «εγκλεισμού» τους στα οικιακά καθήκοντα, περιορισμού τους στην κατ' οίκον εργασία και εξάρτησής τους από εκείνους που θα προσέφεραν στην οικογένεια «το χρήμα».
  Η ομάδα θα καταφύγει στην εξαπάτηση και στην ληστεία ανδρών χρηματοδοτώντας πρόσκαιρα το εγχείρημά της αλλά τελικά η συμβίωση θα αποτύχει. Όχι εξαιτίας δομικών προβλημάτων τα οποία μπορεί να αναζητηθούν στο τεράστιο ζήτημα της οργάνωσης το οποίο εξετάζεται ακροθιγώς διαμέσου της διαφωνίας της Λέγκς και της Μάντυ (η πρώτη υπερασπίζεται με μπλανκικούς όρους το μη πρόγραμμα έναντι τη δεύτερης, «...είμαστε εδώ για να ζήσουμε, όχι να επιβιώσουμε») ή του ρατσιστικού ριζώματος (Η Γκόλντι και άλλες ψηφίζουν κατά της ένταξης έγχρωμων γυναικών στην ομάδα) αλλά εξαιτίας ενός στρατηγικού λάθους.

  Επιχειρούν να απαγάγουν τον μεγαλοαστό πατέρα μιας φίλης της Λέγκς, οι απόψεις του οποίου αντανακλούν τον ταξικό βάραθρο που χώριζε δύο ξεχωριστούς κόσμους («Θέλουν να πληρώνονται επειδή αρρωσταίνουν. Δεν το καταλαβαίνω. Πληρώστε με επειδή μέθυσα και έπεσα σ' ένα μηχάνημα [...] οι κομμουνιστές φταίνε. Είναι ένα καρκίνος») και να ζητήσουν λύτρα λύνοντας έτσι το πρόβλημα των χρημάτων.

foxfire-1-600  Τα καταφέρνουν αλλά η τυχαία εκπυρσοκρότηση του πιστολιού θα σκοτώσει τον όμηρο και θα αναγκάσει την Λέγκς να διαλύσει την ομάδα προκειμένου να διασώσει τις δεκάδες των κοριτσιών. Μετά από χρόνια θα απαντήσουμε την Μάντυ και κυρίως την Ρίτα να έχουν ενσωματωθεί πλήρως στις δομές της αστικής κοινωνίας και στους συνήθεις ρόλους ενώ την Λέγκς να συνεχίζει την επανάστασή της στο πλευρό ενός από τους μεγαλύτερους κοινωνικούς επαναστάτες υλοποιώντας αυτό που είχε υποσχεθεί στον εαυτό της και στην φίλη της που την επισκεπτόταν στην φυλακή: Να μην αφήσει κανέναν να ελέγξει την ζωή της.

  Ο Loran Cantet έπειτα από το εξαίρετο «Ανάμεσα στους τοίχους» πριν από πέντε χρόνια, συνεχίζει να σκαλίζει ευχάριστα (ενοχλητικά για άλλους) την πάτινα της κυριαρχίας και να διερευνά τις κοινές ρίζες της ανισότητας. Αυτή τη φορά καταπιάνεται με το σύστημα της ανδρικής επιβολής και με τις απελευθερωτικές διαδικασίες που η χειραφέτηση και η πορεία προς την ελευθερία επιφέρει.
Η ερμηνεία της Raven Adamson είναι εξαίρετη και μακράν καλύτερη εκείνης της Angelina Jolie στο αντίστοιχο έργο του 1996 ενώ η Gersha Phillips με το λιτό και προσεγμένο στυλ της συμβάλει σημαντικά στην ατμοσφαιρική υλοποίηση μιας τόσο σημαντικής ταινίας.

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Νικόλας Μιτζάλης

Νικόλας Μιτζάλης

Ο Νικόλας Μιτζάλης είναι αρχιτέκτονας μηχανικός και διδάκτορας αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Έχει κατα καιρούς υπάρξει διδάσκοντας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και αρθρογραφεί τακτικά σε διάφορα έντυπα. Διατηρεί την μόνιμη στήλη "Επιλεγόμενα" στο διαδικτυακό περιοδικό www.greekarchitects.gr και έχει συγγράψει τρια βιβλία. Από τις πατρινές εκδόσεις Το Δόντι ...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Οκτώβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Παρασκευή, 19 Οκτ. 2018 - 22:45:10
 

Newsletter

ΑρχικήΚινηματογράφοςΑκόλαστη συμμορία (Foxfire) Top of Page