Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΚινηματογράφοςΗ απελευθέρωση της φυσικής πραγματικότητας

Η απελευθέρωση της φυσικής πραγματικότητας

in the mood for loveτου Γιώργου Παυλίδη. Οικεία πρόσωπα, καθημερινά αντικείμενα, γνώριμοι χώροι. Από τη στιγμή που τα έχουμε ενσωματώσει στην ύπαρξή μας, στην καθημερινότητά μας, η παρουσία τους γύρω μας έχει γίνει κάτι σαν το δεύτερο δέρμα μας. Οι αισθήσεις μας έχουν σχεδόν ναρκωθεί απέναντί τους, η προσοχή μας τα προσπερνά χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτή μοιάζει να είναι η (σχεδόν) αναπόφευκτη κατάληξή τους μέσα στη φυσική πραγματικότητα.

 

Ο κινηματογράφος έχει την δυνατότητα να οδηγεί τα πράγματα, με ποικίλους τρόπους, στην οπτική απελευθέρωσή τους από τη φυσική πραγματικότητα. Δύο από αυτούς τους κινηματογραφικούς τρόπους είναι το κοντινό πλάνο και το slow motion (αργή κίνηση).

Υπάρχει κάτι κοινό στις δύο αυτές τροπές του κινηματογραφικού βλέμματος, κάτι που ίσως να μην είναι εμφανές με την πρώτη ματιά. Ας ξεκινήσουμε παίρνοντας ως παράδειγμα το κοντινό πλάνο ενός αντικειμένου, έστω ενός ρολογιού στον τοίχο. Το αντικείμενο αυτό υπάρχει ήδη μέσα σε έναν χώρο, ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα, επιτελεί κάποια λειτουργία, παράγει έναν επαναλαμβανόμενο ήχο που γρήγορα χάνει την δύναμή του και περνά σχεδόν απαρατήρητος. Ένα κοντινό πλάνο, πλησιάζει το βλέμμα μας σε αυτό. Για λίγο όλα τα υπόλοιπα πράγματα γύρω του χάνονται από το οπτικό μας πεδίο. Τώρα βλέπουμε μόνο το ρολόι και τίποτε άλλο, είναι εκεί, μπροστά μας, μόνο αυτό. Δεν μπορούμε παρά να προσέξουμε τις λεπτομέρειές του, τους δείκτες του, την υφή της επιφάνειάς του, τη λάμψη του στο φως, να ακούσουμε την χροιά του ήχου του.

Αυτή η τόσο κοντινή όψη του διαστέλλει, δηλαδή μεγεθύνει (αφού το κοντινό πλάνο είναι κατά μια έννοια μια μεγέθυνση) την παρουσία του στον χώρο. Το ρολόι δεν παραπέμπει πια στον χώρο της προέλευσής του, δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο κρεμασμένο στον τοίχο κάποιου δωματίου. Το κοντινό πλάνο αποκαλύπτει μια ασυνήθιστη εικόνα ενός γνώριμου αντικειμένου, σκίζει το δέρμα του οικείου και γνώριμου κόσμου και αποκαλύπτει το ανοίκειο των πραγμάτων. Δεν μας παρουσιάζει κάτι που δεν υπάρχει, αλλά κάτι που ήταν πάντα εκεί, απλώς η γνώριμη όψη του και το ληθαργικό μας βλέμμα το είχαν σκεπάσει. Το είχαμε ξε-χάσει επειδή το θεωρούσαμε δεδομένο. Τα κοντινά πλάνα λοιπόν, έχουν ιδιαίτερη κινηματογραφική αξία γιατί μπορούν να αποσπάσουν τα πράγματα, τα πρόσωπα, τα αντικείμενα, τις λεπτομέρειες, από το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο ανήκουν, να τα φέρουν μπροστά μας –πρόσωπο με πρόσωπο. Το κοντινό πλάνο προσωποποιεί τον κόσμο χωρίς να τον καθιστά υποκειμενικά αυθαίρετο. Ατενίζουμε κατά πρόσωπο τα πράγματα την ίδια ώρα που κι εκείνα στρέφουν την όψη τους προς εμάς.

Αν το κοντινό πλάνο είναι η διαστολή της παρουσίας ενός πράγματος στον χώρο, το slow motion είναι ο τρόπος του χρόνου να διαστέλλει τη δική του παρουσία. Για παράδειγμα, στην ταινία "Ερωτική επιθυμία" (2000), παρακολουθούμε συνεχώς πλάνα σε αργή κίνηση των δύο ηρώων, καθώς περνούν ο έναν δίπλα από τον άλλο, τα σώματά τους πλησιάζουν, τα βλέμματά τους συναντιούνται φευγαλέα, ο καπνός του τσιγάρου τυλίγει την παρουσία τους σε μια άχλη που τονίζει το ανομολόγητο και ανεκδήλωτο αίσθημα της ερωτικής επιθυμίας τους. Αυτές οι κινήσεις, τα βλέμματα, οι λεπτομέρειες, συλλαμβάνονται σε αργή κίνηση από την κάμερα του Wong Kar Waι, και έτσι διαρκούν περισσότερο, διεκδικούν το δικό τους βάρος στο χρόνο, έχουμε περισσότερο χρόνο στην διάθεσή μας για να τα προσέξουμε. Έτσι, αυτό που ήταν απλώς παροδικό, φευγαλέο, στιγμιαίο, διαστέλλει την παρουσία του στον χρόνο, ενεργοποιεί την εκφραστικότητά του και εκδηλώνει τις κρυφές αποχρώσεις ενός συναισθήματος (της ερωτικής επιθυμίας), το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμενε ανεκδήλωτο και θα προσπερνούνταν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το κοντινό πλάνο διαστέλλει την παρουσία στο χώρο.
Η αργή κίνηση διαστέλλει την παρουσία στο χρόνο.

Και τα δύο απελευθερώνουν το νόημα και το συναίσθημα των πραγμάτων από τις δεσμεύσεις και τους χωροχρονικους περιορισμούς της φυσικής πραγματικότητας. Η πραγματικότητα δεν καταργείται, αλλά υπερβαίνεται με κινηματογραφικό τρόπο, αποκαλύπτοντας τις σχεδόν αόρατες -αλλά όχι λιγότερο πραγματικές- πτυχές μιας αλήθειας, που μόνο το σινεμά μπορεί να αποκαλύψει και έτσι να «ραγίσει» για λίγο την κρούστα της συνήθειας και της καθημερινότητας που πάνω της ζούμε και κινούμαστε.

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Γιώργος Παυλίδης

Γιώργος Παυλίδης

O Γιώργος Παυλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πρώτα μηχανολογία, έπειτα ακολούθησαν σπουδές Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής και μεταπτυχιακό στην Φιλοσοφία και την Αισθητική του Κινηματογράφου. Τέλος, έκανε ένα πέρασμα από την κινηματογραφική σχολή του Lodz, στην Πολωνία, όπου παρακολούθησε εργαστήρια σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και animation. Έχ...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Κυριάκη, 22 Απρ. 2018 - 18:20:45
 

Newsletter

ΑρχικήΚινηματογράφοςΗ απελευθέρωση της φυσικής πραγματικότητας Top of Page