Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΚινηματογράφοςΘερινό σινεμά

Θερινό σινεμά

therino-sinemaτου Γιώργου Παυλίδη. Ο Σεπτέμβρης στην Ελλάδα είναι ένας μήνας.. ειδικών συνθηκών. Όλα προσπαθούν να επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς –αφού λειτουργούσαν στο ρελαντί τον προηγούμενο μήνα- , οι διακοπές είναι στο τέλος τους (αν δεν έχουν ήδη τελειώσει για τους συντριπτικά περισσότερους), οι ζέστες κρατούν ακόμα, αλλά και το θέρος πλησιάζει προς το τέλος του. Με αφορμή τον καλοκαιρινό παραθερισμό και το σινεμά, κάνουμε λόγο για δύο "είδη" κινηματογράφου, βασιζόμενοι περισσότερο σε ένα παιχνίδι με τις λέξεις..

 

Ακούμε και λέμε συχνά ότι το σινεμά είναι μια διαφυγή από την πραγματικότητα – ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες- μας ξεκουράζει, μας κάνει να ξεχνάμε τα προβλήματά μας, διασκεδάζει (δηλαδή σκορπίζει) τις έγνοιες μας. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης για τον κινηματογράφο ταιριάζουν, θα λέγαμε, περισσότερο ταινίες βατές, διασκεδαστικές, κάπως συνηθισμένες, ταινίες που δεν απαιτούν πάρα πολύ προσπάθεια για να τις παρακολουθήσουμε και να τις καταλάβουμε.

Τέτοιες (δοκιμασμένες στο κοινό και στον χρόνο) ταινίες παράγονται κατά κύματα στις μέρες μας: κλασσικές ιστορίες έρωτα ή δράσης, αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες, γραμμική αφήγηση των γεγονότων, άνοδος και πτώση του ήρωα, αίσιο τέλος.

Ποιός δεν έχει περάσει βράδια παρέα με φίλους χαζεύοντας τέτοιες ταινίες; Ποιός δεν έχει σκοτώσει την ώρα του ένα κυριακάτικο μεσημέρι, με ντάλα ήλιο και 40 βαθμούς έξω; Ποιός δεν έχει συγκινηθεί, δεν έχει δακρύσει, δεν έχει πιάσει την κοιλία του από το γέλιο; Ποιός δεν έχει σκεφτεί (έστω και χωρίς να το ομολογήσει): θα ήθελα να το ζήσω αυτό, θα ήθελα να το ζήσω έτσι;

Αυτό είναι το σινεμά που με μεγάλωσε, γεμάτο γλυκές και αναντικατάστατες αναμνήσεις, αυτό μου έμαθε να βλέπω ταινίες, έστω και αν μου έδειξε έναν κυρίως τρόπο βλέμματος.

Δίπλα σε αυτό το οικείο σινεμά -που θρέφει κυρίως το συναίσθημα-, υπάρχει και ένα άλλο, λιγότερο δημοφιλές. Εκείνο που για να το δούμε, πρέπει πρώτα να ξεμάθουμε λίγο τον κόσμο, τέτοιον που τον βρήκαμε, πρέπει να βγούμε από το φάσμα της συνήθειας και της (καλοκαιρινής) ραστώνης που μέσα του τα μάτια μας έμαθαν να κινούνται με ευκολία.

Αυτό το σινεμά δεν μας μαθαίνει να βλέπουμε δανείζοντάς μας τα μάτια του, αλλά διεγείροντας την επιθυμία να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας διαφορετικά. Δεν μας δανείζει τη σκέψη του, αλλά διεγείρει την επιθυμία μας να σκεφτούμε βαθύτερα και δεν αναλαμβάνει για λογαριασμό μας αυτό που εμείς δεν θα τολμούσαμε να επιχειρήσουμε ή να βιώσουμε. Αυτό το σινεμά χαρακτηρίζεται συχνά "βαρύ", "δύσκολο", "μπερδεμένο", "σκοτεινό" (πού καιρός για τέτοια σε περίοδο παραθερισμού).

Δεν είναι ένα σινεμά διαφυγής από την πραγματικότητα, αλλά ακολουθεί την αντίστροφη πορεία: ανοίγει διόδους για να εισβάλλει στην καθημερινότητα και καταλήγει κάποιες φορές να απαιτεί από εμάς μια εργασία που δεν σηκώνει αναβολή, δύσκολη αλλά και καρποφόρα.

Δίπλα στο σινεμά του παραθερισμού (ευχάριστο και συγκινητικό), υπάρχει το σινεμά του θερισμού (επίπονο μα και καρποφόρο).

Μεγάλωσα με το πρώτο, του χρωστάω κάτι μη εξαγοράσιμο. Την ίδια στιγμή εύχομαι να ήταν λίγο περισσότερο το σινεμά ένας θερισμός βλεμμάτων.

Καλό φθινόπωρο σε όλους μας, με μια γλυκιά ανάμνηση διακοπών στο βλέμμα και λίγο χώρο στην ψυχή για θερισμούς που, ίσως, μέλλει να 'ρθούν.

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Γιώργος Παυλίδης

Γιώργος Παυλίδης

O Γιώργος Παυλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πρώτα μηχανολογία, έπειτα ακολούθησαν σπουδές Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής και μεταπτυχιακό στην Φιλοσοφία και την Αισθητική του Κινηματογράφου. Τέλος, έκανε ένα πέρασμα από την κινηματογραφική σχολή του Lodz, στην Πολωνία, όπου παρακολούθησε εργαστήρια σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και animation. Έχ...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Κυριάκη, 22 Απρ. 2018 - 18:21:21
 

Newsletter

ΑρχικήΚινηματογράφοςΘερινό σινεμά Top of Page