Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΚινηματογράφοςΤο θεϊκό κόλπο (Svećenikova djeca 2013)

Το θεϊκό κόλπο (Svećenikova djeca 2013)

ta-paidia-tou-iereaτης Σεβαστής Σημαντήρη. Σκηνοθεσία: Vinko Brešan. Σενάριο: Vinko Brešan, Mate Matišić. 

Πρωταγωνιστούν: Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Marija Škaričić, Dražen Kühn, Jadranka Đokić, Lazar Ristovski, Goran Bogdan, Zdenko Botić, Filip Križan, Ivan Brkić, Tihana Lazović. Διάρκεια: 93'

Η ταινία προβλήθηκε στο διεθνές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2013 με τον τίτλο «Τα παιδιά του ιερέα». Και όντως ταίριαζε ο τίτλος με την υπόθεση, γιατί ήταν «παιδιά του» κατά κάποιο τρόπο. Η ταινία ξεκινά με τον ιερέα μεσήλικα, άρρωστο, ετοιμοθάνατο πλέον να περιτριγυρίζεται από φανταστικά μωρά βυθισμένο στην αναδρομή του παρελθόντος που εκτυλίσσεται με την εξομολόγηση του στον νεώτερο του ιερέα. Καυστική σάτιρα που τολμά να θίξει τα στερεότυπα της επαρχίας και την ηθική της εκκλησίας.

ta-paidia-tou-ierea-1Όταν τοποθετήθηκε σε ένα νησί της Κροατίας ο νεότατος συμπαθέστατος καθολικός παπάς Φαμπιάν, στον οίστρο του για το καθήκον σε συνομωσία με τον αφελή περιπτερά του νησιού και τον παλαίμαχο φαρμακοποιό βάζει σε δράση ένα σχέδιο εν αγνοία των κατοίκων. Στόχος του «καλού» στην προκειμένη περίπτωση ήταν να καταφέρει να αναστρέψει τα νούμερα, ώστε να υπερτερούν οι γεννήσεις από τις κηδείες και να αυξηθεί το καθολικό στοιχείο στο νησί. Είτε διότι έβλεπε το ποίμνιο του να συρρικνώνεται, είτε γιατί έβλεπε να καταστρατηγείται η απαγόρευση της καθολικής εκκλησίας ενάντια στην αντισύλληψη, συλλαμβάνει το δόλιο σχέδιο εμφορούμενο από αφέλεια και αθωότητα. Τρυπούν στην αρχή με το χέρι και μετά με ραπτομηχανή τα προφυλακτικά που αγοράζονται στο νησί, ενώ ο φαρμακοποιός δίνει βιταμίνες αντί αντισυλληπτικά στις γυναίκες. Εν αγνοία τους οι κάτοικοι βρίσκονται απροστάτευτοι όχι μόνο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και από κάθε ασθένεια. Εγκλωβισμένοι στην εμπιστοσύνη που στηρίζεται η κοινωνία βρίσκονται στην κυριολεξία στο έλεος του Θεού και της θέλησης ενός ανθρώπου που νομίζει ότι ξέρει το καλό και είναι τόσο πεπεισμένος, ώστε να το επιβάλλει. Εννοείται ότι αυτή η πράξη είχε αποτέλεσμα αλλά πιο πολλές ήταν οι συνέπειες.. Από τη μια το νησί αποκτά φήμη και κατακλύζεται από ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και από την άλλη έρχονται στην επιφάνεια ανομολόγητα μυστικά στις σχέσεις των κατοίκων. Η απροσδόκητη εγκυμοσύνη της «παρδαλή» του χωριού, αν και κρατά λίστα από τους εφήμερους εραστές της, φέρνει ένα θύμα γαμπρό σε ένα απροσδόκητο γάμο που τον οδήγησε στην τρέλα. Ανύπαντρες κοπέλες οδηγούνται στην απελπισία και στην αυτοκτονία. Μια οικογένεια στο απέλπιδο της ζωής τους από τον θάνατο του γιου τους παγιδεύει την έγκυο ερωμένη του, πριν την έκτρωση, για να «μείνει» κάτι από τον πεθαμένο γιο τους δίχως την συναίνεσή της και εκείνη αποπειράται να αυτοκτονήσει. Η ανήλικη κόρη έγκυος από το βοηθό του παπά αυτοκτονεί μη αντέχοντας την κατακραυγή. Η «τρελή» του χωριού αποκτά παιδί που οικονομικά και ψυχικά δεν μπορεί να το στηρίξει, στον φόβο της να μην της το πάρουν το εναποθέτει στο κατώφλι του παπά..

ta-paidia-tou-ierea-2Καλώς ή κακώς κάποιοι νομίζοντας ότι γνωρίζουν το «καλό», όχι μόνο το πρεσβεύουν αλλά διεκδικούν και το προνόμιο να το επιβάλλουν με το έτσι θέλω και στους άλλους... Χρήζονται αυτόκλητα μέντορες και ειδήμονες. Θέλοντας και μη οι ενδιαφερόμενοι, δίχως την συναίνεση τους, ούτε καν την ενημέρωση τους για ποιο καλό «θυσιάζονται», υφίστανται τις συνέπειες... Κάποιοι γονείς επιμένουν για το απόλυτο « εγώ ξέρω το καλό σου...» στα παιδιά τους. Η εκκλησία κάθε θρησκείας το ίδιο, ακόμα και πολιτικοί και κάποια κόμματα. Το καλό από υποκειμενικό μετατρέπεται σε αντικειμενικό. Αποκτά την σιγουριά ο καθένας αυτόκλητα, για να σφετερίζεται την προσωπικότητα των τρίτων, να προσπερνά τα θέλω, να αποσιωπά την κραυγή των ανθρώπων και να λέει ΕΓΩ ξέρω το καλό σου. Άγνωστο παραμένει το πώς και από ποιόν χαρίζεται αυτή η ιδιότητα. Αυτοχρίζεται ο καθένας, ίσως για να βρει σκοπό και στόχο στην ζωή του. Ίσως είναι και η ανάγκη του να νιώθει χρήσιμος. Με ασαφή για τους ίδιους κριτήρια προσδιορίζουν το αλάθητο της συμπεριφοράς τους. Χρόνια πίεσης και κατακραυγής για τα αριστερόχειρα παιδιά από ειδήμονες που ήξεραν το καλό τους. Συμπεριλαμβανομένων και των ανορθόγραφων παιδιών, γιατί τότε δεν ήξεραν την δυσλεξία... Η θρησκεία ιδιαίτερα έστησε ένα σύστημα βασισμένο πάνω στο δυαδισμό του καλού και του κακού. Άνθρωποι διώχθηκαν, αίμα χύθηκε, δάκρυα... για το καλό... Πολιτικά συστήματα ισχυρίζονται ότι για το καλό θέσπισαν μια θεωρία με φανατικούς οπαδούς που σκοτώνουν, βασανίζουν, καίνε ή και σκοτώνονται και βασανίζονται για το καλό... Μα και η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη πεπεισμένη ότι ήξερε το καλό ξεκίνησε να σκοτώνει τα κοριτσάκια, για να τα απαλλάξει από την ζωή που τα περίμενε, κι εκείνη για το καλό τους.. όμως την δικαιολογεί ο γλυκόλαλος Παπαδιαμάντης -συμπαθώντας τους αναξιοπαθούντες- λέγοντας μας ότι εκείνης σάλεψαν τα μυαλά της..

ta-paidia-tou-ierea-3Η τραγελαφική παρουσίαση των καταστάσεων και το γέλιο που προκαλεί, δεν απομακρύνει τον θεατή από τον προβληματισμό. Ο σκηνοθέτης σαν σε θέατρο λιτά τοποθετεί τους ηθοποιούς του, ώστε να κινούνται σαν μόνοι τους στην σκηνή δίχως περιττούς κομπάρσους. Παρεμβάλει έξυπνα καρτούν, για να δώσει την σκέψη των πρωταγωνιστών. Σχολιάζει την συντηρητική κοινωνία που δεν ανέχεται σχέσεις και παιδιά εκτός γάμου. Ιδιαίτερα καυτή η σκηνή με τον ανώτερο της παπικής εκκλησίας που ήρθε με πολυτελές ταχύπλοο να ερευνήσει την υπόθεση. Η καυστική αναφορά στην παπική εκκλησία περί σεξουαλικών σχέσεων παντός είδους στους κόλπους της, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τις προθέσεις του σκηνοθέτη, δηλ να παρωδήσει την συμπεριφορά και το σκεπτικό της καθολικής εκκλησίας πάνω στον καθωσπρεπισμό και την ψευτοηθική!

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Σεβαστή Σημαντήρη

Σεβαστή Σημαντήρη

Σημαντήρη Σεβαστή-Ελένη  Εκ Ρεθύμνου Κρήτης το πάλαι ποτέ ορμώμενη, το ιστορικό - αρχαιολογικό της Αθήνας σπουδάσασα, κατοικοεδρεύει στην Πάτρα. Πρώην φιλόλογος στο επάγγελμα, διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων, στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών και όχι μόνο. Συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτρας. Λάτρης της...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Οκτώβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Παρασκευή, 19 Οκτ. 2018 - 21:16:17
 

Newsletter

ΑρχικήΚινηματογράφοςΤο θεϊκό κόλπο (Svećenikova djeca 2013) Top of Page