Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΚινηματογράφοςΜετρό Μανίλα, 2013

Μετρό Μανίλα, 2013

metro-manila-1του Νικόλα Μιτζάλη
Σενάριο: Σκηνοθεσία: Sean Ellis, Ηθοποιοί: Jake Macapagal, Althea Vega, John Arcilla, Leon Miguel

Η τετραμελής οικογένεια του Oscar Ramirez (Jake Macapagal) δουλεύει σκληρά στις φυτείες ρυζιού στην περιφέρεια της Μανίλα αλλά το έσοδο που της αποδίδει η παραγωγή είναι άκρως εξευτελιστικό καθώς οι μεσάζοντες εκβιαστικά το αγοράζουν με μηδαμινό αντίτιμο. Μη μπορώντας να επιβιώσει και όντας βυθισμένη στην έσχατη ένδεια αποφασίζει να πάει στην πρωτεύουσα. Έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι με λεωφορείο και πολύωρη πεζοπορία φθάνει στην Μετρό Μανίλα αναζητώντας, όπως πολλοί άλλοι, ένα καλύτερο μέλλον.

metro-manila-2-900Αμέσως πέφτουν θύματα εξαπάτησης καθώς μια σπείρα τους παίρνει τα τελευταία τους χρήματα νοικιάζοντάς τους ένα άθλιο δωμάτιο που ανήκει στο κράτος. Την ίδια στιγμή η χειρονακτική δουλειά που βρίσκει μετά κόπων και βασάνων ο πατέρας, αποδίδει μονάχα ένα κρύο γεύμα το οποίο και μοιράζεται με την υπόλοιπη οικογένεια. Έπειτα από μια ευνοϊκή συγκυρία ο Oscar πιάνει δουλειά ως οδηγός σε μια ιδιωτική εταιρεία χρηματαποστολών. Εκεί, ο διεφθαρμένος συνάδελφός του Ong (John Arcilla) τον εμπλέκει σε μια κλοπή από την οποία ο πρωταγωνιστής δεν μπορεί να ξεφύγει και εν τέλει σκοτώνεται. Έχει προλάβει όμως με ιδιοφυέστατο τρόπο να αποδώσει τα κλοπιμαία στην οικογένειά του διατηρώντας την ίδια στιγμή την αξιοπρέπεια του.

metro-manila-4-900Το έργο μάς επαναφέρει στους δρόμους της απίστευτης πραγματικότητας μιας υπερκαπιταλιστικής μητρόπολης, εκεί όπου η υπέρτατη φτώχεια γίνεται το σύνηθες υπομόχλιο της υπέρτατης χλιδής. Η πολύκεντρη πρωτεύουσα της Μανίλα με ελλειμματικό πολεοδομικό σχεδιασμό, με εκατοντάδες περίκλειστες κοινότητες πλουσίων(576 συγκεκριμένα) [1] και αντίστοιχα πολλαπλάσιες παραγκουπόλεις [2], τις λεγόμενες iskwater, αποτελεί ένα παράδειγμα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ο Ellis, πατώντας στη γη, μάς δίνει μια περιπέτεια ουσιαστική αλλά και ένα μάθημα για το πώς μπορεί να διατηρηθεί/ανακτηθεί η αξιοπρέπεια μέσα σε ένα κολαστήριο, χωρίς εξωπραγματικούς ηρωισμούς ή ηθικοπλαστικές κατηχήσεις, υπενθυμίζοντάς μας ότι το τίμημα το πληρώνουν πάντα οι μη προνομιούχοι είτε αυτοί βρίσκονται στη Μανίλα, είτε στην Νέα Υόρκη, είτε στην Ελλάδα.

[1] National Statistical Co-ordination Board, (1999), Philippine Statistical Yearbook, πρώτο μέρος, σσ 3-4,
[2] Το 33% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, National Statistical ... στο ίδιο.

                                     

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Νικόλας Μιτζάλης

Νικόλας Μιτζάλης

Ο Νικόλας Μιτζάλης είναι αρχιτέκτονας μηχανικός και διδάκτορας αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Έχει κατα καιρούς υπάρξει διδάσκοντας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και αρθρογραφεί τακτικά σε διάφορα έντυπα. Διατηρεί την μόνιμη στήλη "Επιλεγόμενα" στο διαδικτυακό περιοδικό www.greekarchitects.gr και έχει συγγράψει τρια βιβλία. Από τις πατρινές εκδόσεις Το Δόντι ...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Μάιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Κυριάκη, 20 Μαΐου 2018 - 18:00:18
 

Newsletter

ΑρχικήΚινηματογράφοςΜετρό Μανίλα, 2013 Top of Page