Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΚινηματογράφοςV for Vendetta: Η άποψη μέσα απ' την κινηματογραφική δημιουργία

V for Vendetta: Η άποψη μέσα απ' την κινηματογραφική δημιουργία

Vτου Γιώργου Ρήγα

  Είναι κοινός τόπος πως ο ρόλος της τέχνης δεν είναι απλώς η ευχαρίστηση που είναι ικανή να προσφέρει στον αποδέκτη, χωρίς βέβαια να υποτιμάται η λειτουργία της αυτή ,η οποία είναι τόσο σημαντική όσο και αναγκαία για τον άνθρωπο. Ωστόσο, από μόνη της η επιδίωξη της προσωρινής διασκέδασης δεν αποτελεί τέχνη, καθώς η τελευταία προϋποθέτει την έκφραση ιδεών και την τοποθέτηση του δημιουργού-καλλιτέχνη πάνω σε παναθρώπινα ζητήματα, αξίες, ανησυχίες, συναισθήματα κι ό,τι απασχολεί τον ανθρώπινο νου και την ανθρώπινη ψυχή διαχρονικά. Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, για τον άνθρωπο που θα μπει στη διαδικασία της δημιουργίας με στόχο ένα καλλιτεχνικό "προϊόν" είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στο ευχάριστο-ιδιαίτερα όταν αυτό επιτυγχάνεται χωρίς να "κολακεύει" τον αποδέκτη-και την αποτύπωση ενός μηνύματος. Μιλώντας λοιπόν για την 7η τέχνη, μια ταινία που μπορεί να πυροδοτήσει ανάλογη συζήτηση είναι αυτή των J.McTeigue (σκηνοθεσία) και Lilly & Lana Wachowski (σενάριο) με τίτλο "V for Vendetta.

  Η παραπάνω ταινία φιλοξενήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες για πρώτη φορά το 2006.Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως βασίστηκε σε κόμικ των D.Lloyd και A.Moore.Με φόντο την μελλοντική βρετανική κοινωνία που υφίσταται την καταπίεση ενός φασιστικού καθεστώτος το οποίο εφαρμόστηκε με αρχικό στόχο την ασφάλεια των πολιτών, οι δημιουργοί επιχειρούν να προβάλλουν την ανάγκη για αντίσταση στην καταπίεση των κεκτημένων με κόπο από αιώνες ανθρώπινων δικαιωμάτων, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, η οποίες θα βρουν έναν υπερασπιστή στο πρόσωπο του κεντρικού ήρωα, γνωστού ως "V".

  Καθώς υπάρχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας, εφόσον μιλάμε για τέχνη, δεν έχουμε λόγο να σταθούμε στο αν η ταινία ήταν ευχάριστη κατά της διάρκεια της παρακολούθησης ή όχι, εκεί ο καθένας διατηρεί την προσωπική του γνώμη. Αξίζει, όμως, να συζητηθεί μια διαφωνία γύρω από την ταινία: Πρόκειται για πολιτικό θρίλερ ή για μία ακόμη ταινία δράσης; Το γεγονός πως το "V for Vendetta",όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, προέρχεται από κόμικ με κεντρικό πρόσωπο έναν μασκοφόρο ήρωα, έπαιξε το ρόλο του στο να θεωρηθεί από μια μερίδα του κοινού ταινία δράσης, καθώς επίσης και οι σκηνές μαχών που συναντάμε στη διάρκειά της. Με μία πιο προσεκτική ματιά, διαπιστώνουμε πως οι σκηνές δράσης απ'την αρχή μέχρι το τέλος της ταινίας είναι ελάχιστες. Λαμβάνοντας, στη συνέχεια, υπόψιν την πλοκή της ταινίας θα αντιληφθούμε πως δε θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τις σκηνές αυτές. Αυτό, όμως, δεν την καθιστά ταινία δράσης. Πρόκειται για εκείνο το είδος ταινίας στο οποίο η δράση αποτελεί μέσο για να φτάσει σε αυτό που τελικά θέλει ο δημιουργός να εκφράσει, όχι αυτοσκοπό.

  Για να γίνει κατανοητή η τοποθέτηση, θα επιχειρήσω έναν παραλληλισμό με το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" του S.Kubrick. Μία ταινία στην οποία επίσης συναντάμε σκηνές μάχης(λίγες έως ελάχιστες, όπως και στο "V for Vendetta"). Βέβαια, η εν λόγω ταινία του Kubrick βασίστηκε σε μυθιστόρημα κι όχι σε κόμικ, γεγονός που δεν παύω να πιστεύω πως επηρεάζει την οπτική μας. Παρ'όλα αυτά και εδώ θα αντικρίσουμε βία. Και εδώ θα δούμε συγκρούσεις να μεταφέρονται στο πανί. Η διαφορά στην προκειμένη περίπτωση είναι πως δεν έχουμε έναν ήρωα να γίνεται επίκεντρο των σκηνών αυτών παίζοντας ενδεχομένως τον ρόλο του "καλού ήρωα"(αν το σκεφτούμε θα δούμε πως ούτε ο "V" παίρνει το ρόλο αυτό).Είναι όμως ξεκάθαρο πως αυτά χρησιμοποιούνται ως μέσο, διότι διαφορετικά δε θα μπορούσε να αποτυπωθεί, να ειπωθεί η αρχική ιδέα. Αντίστοιχα, το "V for Vendetta" χρησιμοποιεί τις ανάλογες σκηνές σαν μέσο που θα οδηγήσει, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας, στην έκφραση της ιδέας και την τοποθέτηση των δημιουργών της.

  Ανεξαρτήτως της γνώμης του κάθε θεατή για την ομορφιά της ταινίας, η οποία όπως αναφέρθηκε νωρίτερα πηγάζει από υποκειμενικά κριτήρια, πρέπει να παραδεχτούμε πως υπάρχει σε αυτή μία τοποθέτηση, ένα μήνυμα σαφές, ηχηρό και χρήσιμο, όπως οφείλει να υπάρχει σε κάθε καλλιτεχνικό δημιούργημα. Μέσα στη διάρκεια του φιλμ θα δούμε επίσης μακροσκελείς-χωρίς ποτέ να προσεγγίζουν τη φλυαρία-μονολόγους του κεντρικού προσώπου (με σπουδαίο παράδειγμα το μονόλογο που συνοδεύει την είσοδό του στο δράμα και την παρουσίασή του στο θεατή) που αξίζουν την προσοχή μας και προκαλούν προβληματισμό. Οι-αρκετές-αναφορές στην τέχνη, τον ρόλο της στην κοινωνία και τις μεταβολές μέσα σε αυτή και τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα επίσης απ'το ίδιο πρόσωπο σκιαγραφούν ένα ενδιαφέρον πορτραίτο ιδιαίτερα καλλιεργημένου και πεπαιδευμένου ανθρώπου-ήρωα. Αποτελεί έναν πολυεπίπεδο, με διαφορετικές εκφάνσεις, προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και σχεδιασμένο θεατρικά χαρακτήρα, γεγονός που παραπέμπει σε ένα στόχο υψηλότερο από ένα ευχάριστο δίωρο στην αίθουσα προβολής Έτσι, εφόσον αντικειμενικά κριτήρια ως προς το ένα σκέλος της τέχνης, αυτό της διασκέδασης-ευχαρίστησης, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν, στην προκειμένη περίπτωση μπορούμε να μιλήσουμε για μία δημιουργία που έχει στόχο να προβληματίσει και δημιουργήσει σκέψεις στον θεατή, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο επαρκώς την άλλη, έμμεση λειτουργία της τέχνης...

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Γιώργος Ρήγας

Γιώργος Ρήγας

Ο Γιώργος Ρήγας γεννήθηκε στην Αθήνα.Σπούδασε κλασική κιθάρα με καθηγητή τον Γιώργο Τοσικιάν στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας,καθώς και θεωρητικά.Παράλληλα ασχολήθηκε με τη σύνθεση και την αρθρογραφία.Είναι φοιτητής θεατρολογίας....

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Είναι έμφυτη η ανθρώπινη επιθετικότητα;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Σάββατο, 18 Νοεμ. 2017 - 19:32:44
 

Newsletter

ΑρχικήΚινηματογράφοςV for Vendetta: Η άποψη μέσα απ' την κινηματογραφική δημιουργία Top of Page