Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

To σφύριγμα

sfirigma-900μια Ελληνική ταινία φαντασίας έμπνευση για διεθνές δημιουργικό διάλογο

Μια ταινία μικρού μήκους, έργα ζωγραφικής, διηγήματα, φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ, γλυπτά, video art. Μύθοι, φαντασία, δεισιδαιμονίες, σκοτεινές ιστορίες.

Η ιδέα, η συλλογική και πλήρως ανεξάρτητη παράγωγη οπτικών έργων. Η έμπνευση, οι δεισιδαιμονίες της Ελληνικής λαϊκής μυθολογίας. Το έργο, η ιδιόμορφη "transmedia", οπτικοακουστική έκθεση με τίτλο "το ΣΦΥΡΙΓΜΑ".

Με κεντρικό πυρήνα μια ταινία, εμπνευσμένη από την μυθολογία των δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων της χώρας μας, το εν λόγο project φιλοδόξει να δέσει δημιουργικά όλες τις μορφές των εικαστικών τεχνών κάτω από την ίδια στέγη. Ξεκινώντας από τον κινηματογράφο και φτάνοντας μέχρι την ζωγραφική, την γλυπτική και την φωτογραφία, το "ΣΦΥΡΙΓΜΑ" διηγείται μια ιστορία με πολλούς και ενδιαφέροντες τρόπους!

Εμπνευστές αυτής της ιδέας, μια ανεξάρτητη ομάδα καλλιτεχνών, από την Θεσσαλονίκη, η οποία κατάφερε μέσω της αυτό-οργάνωσης οικονομικών πόρων, τεχνικού και ανθρώπινου δυναμικού, να μεταφέρει από το χαρτί στην μεγάλη οθόνη μια ιδιόμορφη σκοτεινή ιστορία φαντασίας, βασισμένη σε ένα διήγημα της συγγραφέως Σωτηρίας Ιωαννίδου, ενώ παράλληλα δεν περιορίζεται στον φυσικό χώρο μιας αίθουσας προβολής. Ένα μυστηριώδες νουάρ, που τοποθετεί τον μύθο σε ένα καθαρά σύγχρονο αστικό περιβάλλον, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε ταινίες της Ελληνικής φιλμογραφίας, αυτού του φορμά.

Στο κάστ των ηθοποιών νέοι αλλά και παλαιότεροι ηθοποιοί με εμπειρία στο Κρατικό και Ελεύθερο θέατρο δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στις ερμηνείες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι παρουσίες των ηθοποιών Σοφίας Φιλιππίδου, Δημήτρη Τσιλινίκου, Μωμός Βλάχου και Αίγλης Κατσίκη.

Η ιδιαιτερότητα του εν λόγο εγχειρήματος βρίσκεται στην ασυνήθιστη θεματική και ιδέα, στον ανεξάρτητο τρόπο παράγωγης και υλοποίησης και το διεθνές ενδιαφέρον που αυτή προσέλκυσε. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σκηνοθέτη, της ταινίας Θανάση Πρωτάτου, εικαστικοί από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, δημιούργησαν έργα τα οποία διηγούνται το "ΣΦΥΡΙΓΜΑ" από την δική τους πλευρά, βγάζοντας έτσι την ιστορία αλλά και το κοινό από τα φυσικά όρια μιας κινηματογραφικής αίθουσας!

Για τους δημιουργούς, αυτή η προσπάθεια αποτελεί την έκφραση ενός οράματος για μια νέα εποχή αλληλεπίδρασης "οπτικής τέχνης" και κοινού. Σε έναν κόσμο που τα πάντα αλλάζουν ταχύτατα, αυτά που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ως δεδομένα παύουν να είναι από την μια στιγμή στην άλλη. Το ίδιο ισχύει και για την τέχνη της εικόνας. Είναι στο χέρι των δημιουργών να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με το κοινό και αυτό ακριβώς επιχειρεί η καλλιτεχνική ομάδα του "σφυρίγματος" με το συγκεκριμένο έργο.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιδέα πίσω από το ΣΦΥΡΙΓΜΑ καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμμετάσχετε στην ομάδα εργασίας, επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους.

Επίσημη ιστοσελίδα: www.whistlefilm.com
Facebook: https://www.facebook.com/Whistle_thefilm-330067597403025/
Instagram: https://www.instagram.com/whistle_project/
Twitter: https://twitter.com/WHISTLE_project
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCRGg2xJ4i0eVI3BG0yjWLng
IMdB: https://www.imdb.com/title/tt7979530/

Αναλυτικά οι συντελεστές της ταινίας

Διανομή: Αίγλη Κατσίκη, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Τσιλινίκος, Σοφία Φιλιππίδου, Μάνος Μιχαηλίδης, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Πέτρος Φραγκόπουλος, Παυλίνα Παπαδοπούλου, Μάριος Αποστολακούλης, Στελλίνα Βογιατζή.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Πρωτάτος
Συγγραφή/Κεντρική ιδέα: Σωτηρία Ιωαννίδου
Σενάριο: Σωτηρία Ιωαννίδου , Θανάσης Πρωτάτος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Βαβάτσης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θανάσης Πρωτάτος
Ηχοληψία: Αλίκη Δήμα
Σκηνικά/Κοστούμια: Βαγγέλης Καμπέρης
Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Αραμπατζή
Μακιγιάζ: Μαρία Δούμπα
Hair Styling: Αθηνά Μαυρίδου
Βοηθός Παραγωγής: Ανέστης Βουρβουτσιώτης, Μαριάνα Μπλαχάβα
Φωτογράφος Πλατό: Πάρης Θεοτοκίδης, Βασίλης Πετρίδης, Παναγιώτης Τσανδάρης
Video/Backstage/Ντοκιμαντέρ: Παναγιώτης Τσανδάρης, Βασίλης Πετρίδης

Συμμετοχές καλλιτεχνών (μέχρι στιγμής):
Βίκτωρ Μελίστας (Illustrator, Ελλάδα), Fernando Da Silva (Video Art, Βραζιλία), Γεωργία Αεράκη (Ζωγράφος, Ελλάδα), Zuzanna Kledzik (Illustrator, Πολώνια), Κωνσταντίνος Ξάνθης (Γλύπτης, Ελλάδα), Shreya Suraj (Ζωγράφος, Ινδία), Esra Açar (Εικαστικός, Τουρκία), Ελένη Κεσισόγλου (Video Art, Ελλάδα), Mikhail Markin (Γλύπτης, Ουκρανία), Μαρία Μπιλμπίλη Αμάντα (Ζωγράφος, Ελλάδα), Allie Beer (Ζωγράφος, ΗΠΑ), Εύη Αμνιώτη (Ζωγράφος, Ελλάδα), Yordan Stanev (Video Art, Βουλγαρία), Γιώργος Τσουγκουζίδης (Γλύπτης, Ελλάδα), Natasha Lelenco (Εικαστικός, Μολδαβία), Anna Maria Kasprzak (Ζωγράφος, Ισπανία), Iris Terdjiman (Ζωγράφος, Γαλλία), Lesli Bell (Zωγράφος, Αυστραλία), Lauralee Sikorski (Eικαστικος, ΗΠΑ), Catherine Vitebsky (Γλύπτρια, Ηνωμένο Βασίλειο), Radosveta Zhelyazkova (Eικαστικός, Βουλγαρία), Anita Wexler (Illustrator, ΗΠΑ), Anastasia Chudnivets (Eικαστικός, Ουκρανία), Shokofeh Ghafari (Ζωγράφος, Ιράν), Dorrine Nasri (Εικαστικός, Τυνησία), Makiko Tamori (Εικαστικός, Ιαπωνία), Evan Lawrence (Illustrator, Ινδονησία), Lita Poliakova (Illustrator, Γερμάνια), Sarah O'Donoghue (Videoart, ΗΠΑ), Catherine Vitebsky (Γλύπτης, Αγγλία), Helle Rask Crawford (Γλύπτης, Δανία), Jennifer Wester (Εικαστικός, ΗΠΑ), Razane Hanna (Φωτογράφος, Λίβανος)

The WHISTLE project

OFFICIAL PAGE: http://www.whistlefilm.com/
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/whistle_project/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/whistletheproject
TWITTER: https://twitter.com/WHISTLE_project
YOUTUBE: https://www.youtube.com/cha.../UCRGg2xJ4i0eVI3BG0yjWLng/videos
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt7979530/

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Κυριάκη, 22 Απρ. 2018 - 07:00:05
 

Newsletter

ΑρχικήΚινηματογράφοςTo σφύριγμα Top of Page