Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΚινηματογράφος1ο πανόραμα κινηματογράφου cine-Ιστορίες

1ο πανόραμα κινηματογράφου cine-Ιστορίες

cine-mathimataΗ Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια και μετά από 8 χρόνια παρέμβασης στο χώρο του παιδαγωγικού κινηματογράφου στην Κρήτη έκανε ένα βήμα ακόμα μέσα από την δράση cine-μαθήματα.

Η δράση cine-μαθήματα αποτελεί μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στον χώρο της οπτικοαουστικής παιδείας σε επίπεδο Κρήτης.

Α. Από την μια, ένα πλέγμα εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες απευθύνονται πρωτίστως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
Β. Από την άλλη, ένα «διαρκές» κινηματογραφικό φεστιβάλ που απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού

Με ομάδα στόχου μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς οι οποίοι αναζητούν :

Α. Να δουν ταινίες με χαρακτηριστικά παιδαγωγικά. Ταινίες με θέματα όπως η λειτουργία της κοινωνίας, η ιστορία, οι τέχνες, η οικολογία, ο πολιτισμός. Ταινίες που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τους θεατές σ΄ αυτά τα ζητήματα και να τους εκπαιδεύσουν έτσι ώστε να είναι καχύποπτοι και δύσπιστοι θεατές και, τελικά, υποψιασμένοι πολίτες.

Β. Να αντλήσουν βασικές γνώσεις για να μπορέσουν να εντάξουν τα σύγχρονα μέσα (ψηφιακή φωτογραφία, βιντεοκάμερα, H/Y κτλ) σε ένα δημιουργικό παιγνίδι με την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.

Με αυτούς τους στόχους και με την αγαστή συνεργασία εκπαιδευτικών και κινηματογραφικών φορέων κατορθώσαμε να έχουμε ένα πλούσιο πεδίο εφαρμογής της δράσης μας.

http://cine-mathimata.blogspot.com

Η μέχρι τώρα δράση μας
Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβρη του 2009 έως και σήμερα στα πλαίσια της δράσης cine-μαθήματα πραγματοποιήσαμε:
1. 35 προβολές ταινιών που παρακολούθησαν περίπου 9000 μαθητές από σχολεία των νομών Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.
2. 17 διήμερα εργαστήρια για τα οπτικοακουστικά μέσα στην εκπαίδευση με την συμμετοχή εκπαιδευτικών της 1βαθμιας και της 2βαθμιας εκπαίδευσης.
3. Υλοποίηση της «1ης συνάντησης τουρισμού υπαίθρου και νέων τεχνολογιών» με θέμα «Ελιά και Λάδι μέσα από την τεχνική του animation». Η συνάντηση είχε την μορφή θερινού σχολείου και πραγματοποιήθηκε από 25 έως 29 Ιουνίου 2010 στους χώρους του ΒΙΟΛΕΑ στον Αστρικά Κολυμβαρίου.
4. Ετήσια 3ημερα αφιέρωματα στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2009-2010-2011-2012-2013.
5. Ετήσια 3ημερα αφιέρωματα στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2009-2010-2011-2012
6. Σε συνεργασία με σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ΔΕΔΙΣΑ υλοποιήσαμε την δράση «Οικολογίες και άλλες cineΙστορίες». Ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με άξονα οπτικοαουστικά ερεθίσματα και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά.
7. Πραγματοποιήσαμε 3 εκθέσεις φωτογραφίας
8. Παρουσιάσαμε 11 βιβλία
9. Παρουσιάσαμε 2 θεατρικά εργα
10. Πραγματοποιήσαμε μια βραδιά αφιερωμένη στο Ρεμπέτικο και στον κινηματογράφο.
11. Εργαστήρια animation με τους μαθητές του 19ου δημοτικού σχολείου Χανίων. Τα παιδιά ολοκλήρωσαν 3 ταινίες animation.
12. Συμμετείχαμε στο τριήμερο p-public / Μέρες Μουσικής με ειδικό πρόγραμμα προβολών.
13. Υλοποιήσαμε κύκλο 8 συναντήσεων σε χωριά του Ακρωτηρίου όπου με αφορμή την προβολή μιας ταινίας και την συμβολή ενός ομιλητή συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.
14. Πραγματοποιήσαμε κύκλο επισκέψεων προβολών σε σχολεία της ενδοχώρας των νομών Χανίων και Ρεθύμνης. Στις επισκέψεις αυτές έγιναν προβολές καθώς και συζήτηση με τα παιδιά για την οπτικοακουστική παραγωγή αλλά και την οπτικοακουστική παιδεία.
15. Υλοποιήσαμε εργαστήρια animation με τους μαθητές του 1ου Ειδικού Δημοτικού Χανίων.


Η φιλοσοφία της δράσης

Μετά και τον τέταρτο αυτό χρόνο της ολοκληρωμένης αυτής μορφής της δράσης μας καταφέραμε κατά κοινή ομολογία μια σειρά από απόλυτα επιτυχημένες παρεμβάσεις αλλά και από συνεργασίες τόσο με τοπικούς όσο και με υπερτοπικούς φορείς..

Είναι αλήθεια ότι με κόπο και μεγάλη προσπάθεια η δράση αγκαλιάστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία ως μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της παρέμβασης στο χώρο της οπτικοακουστικής παιδείας.
Η μεγάλη συμμετοχή στο σύνολο των δράσεων αλλά και οι προσδοκίες που αναπτύχθηκαν πέραν από το αίσθημα ικανοποίησης μας γέννησαν και αίσθημα ευθύνης για την συνέχεια και επέκταση της δράσης cine-Μαθήματα.

Το αίτημα για την επέκταση της δράσης ολοκληρωμένα στο σύνολο της Κρήτης μας τίθεται επιτακτικά από φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Για την δράση cine-Μαθήματα θεωρούμε ότι κρίσιμο μέγεθος αποτελεί η επανάληψη και η καθιέρωση της. Αυτό γιατί η επανάληψη και καθιέρωση αποτελούν καθοριστικά στοιχεία ώστε :

1. Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη ανθρώπων και φορέων
2. Να πειστούν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές αλλά και η τοπική κοινωνία ότι «μπορεί να αλλάξει κάτι» όσον αφορά την οπτικοακουστική μας εκπαίδευση και παιδεία.

Οι σύμμαχοι μας

Είναι γεγονός ότι η δράση cine-Μαθήματα αποτελεί την μοναδική περιφερειακή δράση τέτοιου χαρακτήρα. Δράση η οποία στηρίζεται εκ των έσω και από μια λογική συνέργειας φορέων, τοπικών αρχών και φυσικά της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μέχρι τώρα, μεταξύ άλλων, στηρίζουν την δράση :

Α) Φορείς της Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης όπως :
Η Περιφέρεια Κρήτης( για το παγκρήτιο κομμάτι της δράσης), η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Οι δήμοι Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, η ΚΕΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, μια σειρά από Καλλικρατικοί Δήμοι της Κρήτης, οι Υπεύθυνοι Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, οι Υπεύθυνοι Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
Β) Φορείς του Κινηματογράφου και των Media όπως :
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Για Παιδιά Και Νέους Ολυμπίας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Νεανικό Πλάνο, η δράση Cine –doc, το Πανόραμα Ανεξάρτητων Ταινιών Πάτρας, το Emosion Pictures, η δράση safari internet, το Πανόραμα Ανεξάρτητων Ταινιών Πάτρας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων.

Η πρόταση μας

A. Στα πλαίσια τόσο της συνέχισης όσο και της διεύρυνσης της δράσης μας για τον Νοέμβριο του 2013 σχεδιάζουμε ένα κινηματογραφικό πανόραμα το οποίο θέλουμε να αποτελέσει ουσιαστικά τον νέο ετήσιο θεσμό στα πλαίσια της δράσης cine-Μαθήματα. Στα πλαίσια αυτού του πανοράματος σχεδιάζουμε :

• να «στεγάσουμε» για μια βδομάδα ταινίες με διάφορες θεματικές σε συνεργασία με Φεστιβάλ, εταιρείες διανομής, ανεξάρτητους δημιουργούς και παραγωγούς.
• να οργανώσουμε μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις (συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις, εργαστήρια)

Το παραπάνω πανόραμα σχεδιάζουμε να έχει ένα πρωινό και παράλληλα ένα απογευματινό πρόγραμμα προβολών.

Το πρωινό να έχει ως ομάδα στόχο οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, ενώ το βραδινό να έχει ως ομάδα στόχο μικρούς και μεγάλους.

B. Σημειώνουμε τέλος ότι στα πλαίσια της δράσης μας cine-μαθήματα για την επόμενη σχολική χρονιά σχεδιάζουμε να φέρουμε στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής μας παρέμβασης το ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ. Σε συνεργασία με άλλους φορείς και δημιουργούς που ειδικεύονται στο ντοκιμαντέρ θα επιδιώκουμε α) την συγκροτημένη προβολή ντοκιμαντέρ σε τακτική εβδομαδιαία βάση β) την οργάνωση μιας σειράς εργαστηριακών συναντήσεων (εκπαιδευτικών – μαθητών) με τους οποίους θα προσεγγίσουμε το ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ως κινηματογραφικό είδος και πως αυτό μπορεί να έχει εφαρμογή στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πρόθεση μας είναι στο δύσκολο οικονομικά τοπίο οι παραπάνω νέες ενέργειες να μπορέσουν να λειτουργήσουν κατά το δυνατόν υπό το πρίσμα συνεργιών και χορηγιών πολλών φορέων αλλά και ιδιωτών.

Στο σχεδιασμό μας είναι να υπάρχει ένα συμβολικό εισιτήριο στο κομμάτι των προβολών και το ποσό το οποίο θα εξασφαλιστεί να καλύψει από την μια το κόστος της διοργάνωσης και από την άλλη να συν-χρηματοδοτήσει μαζί με το σύνολο των χορηγιών τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα τρέξουν όλη την χρονιά και τα οποία θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για τους συμμετέχοντες.

Για εμάς το πανόραμα αποτελεί μια νέα σελίδα όσον αφορά την κινηματογραφική παρέμβαση. Προσπάθεια η οποία σχεδιάζουμε να αποτελέσει ετήσιο θεσμό.Στα πλαίσια αυτά και εκτιμώντας την σταθερή και μόνιμη παρέμβασης σας στην διαμόρφωση των πολιτιστικών δρώμενων του τόπου ζητάμε την υποστήριξη σας για την διοργάνωση του 1ου ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ Cineιστορίες 2013

Με δεδομένα τα παραπάνω προσδιορίζουμε την συνεργασία μας ως εξής:
Α. Ζητάμε την διαθεσιμότητα ταινιών από πλευράς σας για παραχώρηση τους και προβολή τους στα πλαίσια του Πανοράματος αλλά και των παραλλήλων εκδηλώσεων που θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια της χρονιάς. Παρακαλούμε όπως ενημερώστε σχετικά τα μέλη σας ώστε να έχουμε άμεσα (μέσα στο επόμενο δεκαήμερο) διαθεσιμότητες. Για την άμεση επικοινωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί το e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  υπόψη Φραντζεσκάκη Ματθαίου.

Β. Ζητάμε την διαθεσιμότητα και την συνεργασία για την υλοποίηση των εργαστηρίων ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα σχετικά με αυτό ζητάμε μέλη σας τα οποία θα είναι διατεθειμένα να διδάξουν δωρεάν στα πλαίσια των εργαστηρίων. Εμείς μπορούμε να διασφαλίσουμε την διαμονή σας και φυσικά την Κρητική Φιλοξενία. Σημειώνω ότι τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν στα πλαίσια του πανοράματος με 2 τρίωρες εισαγωγικές - διερευνητικές συναντήσεις με στόχο την συγκρότηση μεικτών ομάδων (εκπαιδευτικοί – μαθητές – γονείς) οι οποίες θα παρακολουθήσουν ολόκληρο τον κύκλο έως το τέλος της σχολικής χρονιάς προχωρώντας και στην παραγωγή σχετικού προϊόντος.

cine-politistiki-kritisΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Τθ 53 ΤΚ 73135 Χανιά Κρήτης
Τηλ.2821074104, 6974739122 Φαξ: 2821036364
Web site : www.pe-kritis.gr ,e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δείτε Επίσης: www.pyxida.gr / www.chania-info.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Κυριάκη, 22 Απρ. 2018 - 20:04:06
 

Newsletter

ΑρχικήΚινηματογράφος1ο πανόραμα κινηματογράφου cine-Ιστορίες Top of Page