Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΚινηματογράφος«Στο τέλος του δρόμου»

«Στο τέλος του δρόμου»

beyond the ines1-700του Νικόλα Μιτζάλη, δρ.αρχιτεκτονικής ΕΜΠ - Σκηνοθεσία: Derek Cianfrance - δράμα, 2013, Η.Π.Α. Σενάριο: Derek Cianfrance Ben Coccio, Darius Marder

Ηθοποιοί: Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes, Ray Liotta, Ben Mendelsohn, Rose Byrne, Mahershala Ali, Bruce Greenwood, Harris Yulin, Dane DeHaan. Μουσική: Arvo Part

  Με ενοχλεί όταν ξενόγλωσσοι τίτλοι ταινιών και λοιπών θεαμάτων ή και βιβλίων μεταφράζονται στα ελληνικά με ελεύθερο τρόπο αλλοιώνοντας πολλές φορές το νόημα του δημιουργού, ή και, δημιουργώντας ένα άλλο στα πλαίσια μιας ενιαίας θεώρησης περιεχομένου και γλωσσικής μορφής ή έστω μιας μεταφραστικής 'δράσης'. Κυρίως γιατί οι μεταφραστικές αλλαγές(βλ.J.C.Catford) όταν εφαρμόζονται σε τίτλους χάνουν τον όποιο μακροσκοπικό τους στόχο που έχει πολλές ελπίδες να επιτευχθεί αντιθέτως όταν πρόκειται για μεγάλο κείμενο.
  Η παρούσα μετάφραση αν και σε γενικό επίπεδο προσπαθεί να εκφράσει το γενικότερο νόημα με τον τίτλο: «Στο τέλος του δρόμου», παρόλαυτά απέχει από την ακριβή μετάφραση που είναι: «πέρα από τις πεδιάδες των πεύκων». Και αυτό γιατί η αρχική λέξη Ska-nek-ta-de προέρχεται από την ινδιάνικη λέξη Schau-naugh-ta-da της φυλής των Mohawk -ή αλλιώς Μοϊκανών- της περιοχής όπου διαδραματίζεται η υπόθεση και έχει ένα βαθύτερο νόημα για την εν λόγω ταινία. Τα πεύκα είναι πρόδρομα είδη που επιβιώνουν και αναπτύσσονται σε ακραία περιβάλλοντα, τα οποία και διαμορφώνουν, σχηματίζοντας φυτοκοινωνίες. Το ίδιο επιχειρούν και οι δύο πρωταγωνιστές του έργου.
beyond the ines-700  Ο ένας είναι ο Luke (Ryan Gosling) ο οποίος κερδίζει το μεροκάματό του κάνοντας ριψοκίνδυνα ακροβατικά με την μοτοσυκλέτα του σε έναν περιοδεύοντα θίασο. Η δουλειά πάει καλά και καθώς ολοκληρώνει τις παραστάσεις στην κωμόπολη Altamont της Νέας Υόρκης μαθαίνει τυχαία ότι η Romina (Eva Mendes), μια πρώην σχέση του, έχει γεννήσει το παιδί τους. Τα σχέδιά του αλλάζουν άρδην και ενώ σκόπευε να ακολουθήσει τον θίασο σε μια επικερδέστατη περιοδεία αποφασίζει να παραιτηθεί και να παραμείνει στην κωμόπολη επιχειρώντας να συνθέσει τα κομμάτια της οικογένειά του. Το ζήτημα δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς η Romina συμβιώνει με τον Kofi(Mahershala Ali) μια μικροαστική πραγματικότητα και απορρίπτει τις αδέξιες προσεγγίσεις του. Ο Luke αποφασίζει τότε να βρει μια άλλη δουλειά για να ανταπεξέλθει στις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας και κυρίως για να μπορέσει να την αποτραβήξει από τον Kofi.
beyond the ines2-700  Όταν συναντά τον Robin, έναν φιλικό, περιθωριακό ιδιοκτήτη συνεργείου αυτοκινήτων αποδέχεται την πρότασή του να δουλέψει μαζί του. Όταν ζητά περισσότερα χρήματα ο Robin του αποκαλύπτει ότι υπήρξε ληστής τραπεζών, γεγονός για το οποίο είχε εκτίσει ποινή στην φυλακή, προτείνοντάς του την ίδια στιγμή να συνεργαστούν για νέες ληστείες εκμεταλλευόμενοι την δεινή ικανότητα οδήγησης του Luke. Αρχικά εκείνος αρνείται αλλά το εργασιακό αδιέξοδο των ωθεί να αποδεχθεί τελικά την πρόταση.
  Ξεκινούν έτσι μια επιτυχημένη σειρά ληστειών με τον Luke να χρησιμοποιεί τα χρήματα για δώρα στο παιδί του και για να εμπνεύσει σιγουριά στην Romina. Η «εισβολή» αυτή όμως στο σπίτι του Kofi προκαλεί αντιδράσεις. Ο Luke δεν γίνεται αποδεκτός και αποπροσανατολισμένος χωρίς να μπορέσει να διαμορφώσει το δικό του περιβάλλον/οικογένεια αποφασίζει αυτοκαταστροφικά να συνεχίζει την ληστεία τραπεζών. Ο Robin διαβλέποντας τον κίνδυνο αποσύρεται και τελικά ο Luke καταδιωκόμενος από τον νέο αστυνομικό Avery (Bradley Cooper) σκοτώνεται αναίτια από την απειρία του ένστολου. Έχει προλάβει να τηλεφωνήσει στην Romina και να της πει να μην αποκαλύψει στον γιό τους το ποιόν του.
beyond the ines3-700  Ο Avery, ο δεύτερος πρωταγωνιστής, αποκρύπτοντας την αλήθεια από τον ανακριτή απολαμβάνει την δόξα τού επιβιώσαντος αστυνομικού από έναν κακοποιό, παρασημοφορείται και του διανοίγεται μια λαμπρή καριέρα στην πολιτική. Ο πατέρας του, γνωστός εισαγγελέας, συμβάλλει αλλά η τάχιστη αναρρίχησή του οφείλεται στην καταγγελία συντρόφων του για διαφθορά και σε εκβιασμούς.
Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο Avery φαίνεται ότι ούτε αυτός δεν έχει καταφέρει ό,τι ήθελε όπως κι ο Luke. Η διαμορφωμένη του οικογένεια έχει διαλυθεί και μεγαλώνει μόνος του τον ανήλικο γιό του που είναι εθισμένος σε ουσίες. Έχει επιβιώσει βέβαια σε ένα ιδιαίτερο αφιλόξενο περιβάλλον και έχει υπουργοποιηθεί, οι τύψεις όμως για την δολοφονία του Luke τον κατατρέχουν.
beyond the ines4-700  Η μοίρα θα συμβάλει στην συνάντηση των γόνων των δύο πρωταγωνιστών έπειτα από την μεταφορά του ενός στο σχολείο του άλλου. Θα γίνουν φίλοι και ο Jason, o γιός του Luke, θα αναγνωρίσει τον Avery και θα μάθει περισσότερα για τον πατέρα του. Δεν θα συνεχίσει τον κύκλο του αίματος παρότι αρχικά το σκέφτηκε οδηγώντας τον στα πεύκα για εκτέλεση και τελικά θα ακολουθήσει τη νομαδική ελεύθερη ζωή του πατέρα του οδηγώντας κι αυτός μια μηχανή μέσα από τις πεδιάδες των πεύκων.
  Το έργο, με μια τρίπτυχη δομή που ξενίζει ως προς την άρθρωσή της, δεν είναι τόσο μια πραγματεία γύρω από την πατρότητα όσο ένα αιωρούμενο σχόλιο γύρω από τις προσωπικές επιλογές, τις ευθύνες και την συνδιαμόρφωση του περιβάλλοντος και της κοινωνίας που ο καθένας μας επιχειρεί με τα όποια λάθη και τις ατέλειες της ύπαρξης. Υπό αυτή την οπτική, η έννοια του εγκλήματος και της εξιλέωσης φαίνονται ότι επανακαθορίζονται στις συνειδήσεις των θεατών αποδεικνύοντας την υποκειμενικότητα της ηθικής.
  Η σκηνοθεσία του Derek Cianfrance εμπεριέχει μονάχα αντιήρωες σε μια προσπάθεια αποστασιοποίησης από τα συνηθισμένα αντίστοιχα κομφορμιστικά αμερικάνικα έργα. Ενορχηστρώνει μια κλιμακούμενη δράση σε διαφορετικά τέμπο τα οποία δομούν μια ποιητική τραγικότητα η οποία αναδεικνύεται από την εξαίρετη εικόνα που παράγει ο Sean Bobbitt.
Τέλος, η επιβλητική ερμηνεία του Gosling με μια λακωνικότητα και κινησιολογία που παραπέμπει στο Drive συναγωνίζεται επάξια την πολυπλοκότητα της ερμηνείας του Cooper η οποία και πιστεύω ότι επικυριαρχεί όλων.

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Νικόλας Μιτζάλης

Νικόλας Μιτζάλης

Ο Νικόλας Μιτζάλης είναι αρχιτέκτονας μηχανικός και διδάκτορας αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Έχει κατα καιρούς υπάρξει διδάσκοντας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και αρθρογραφεί τακτικά σε διάφορα έντυπα. Διατηρεί την μόνιμη στήλη "Επιλεγόμενα" στο διαδικτυακό περιοδικό www.greekarchitects.gr και έχει συγγράψει τρια βιβλία. Από τις πατρινές εκδόσεις Το Δόντι ...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

 
Τρίτη, 13 Νοεμ. 2018 - 20:30:50
 

Newsletter

ΑρχικήΚινηματογράφος«Στο τέλος του δρόμου» Top of Page