Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΜουσικήΣαν το νερό του ποταμού...

Σαν το νερό του ποταμού...

psarogiorgisτου Βαγγέλη ΓέττουΜεταξύ 1ής και 6ης Σεπτεμβρίου, είχα την ευκαιρία να γευτώ μία από τις πιο σημαντικές μουσικές εμπειρίες της ζωής μου. Αν και ο λόγος για το σεμινάριο κρητικού λαούτου με τον (Ψαρο)Γιώργη Ξυλούρη, στο Λαβύρινθο, στο Χουδέτσι Ηρακλείου, το πράγμα δεν έμεινε μόνο στη μουσική.

   Ο Γιώργος Ξυλούρης επιμένει να ακυρώνει τον μύθο του βαρέως ονόματός του μέσα από την ακατάπαυστη αναζήτηση φάρων μέσα στο μουσικό άπειρο. Χωρίς ο ίδιος να το εξηγεί ρητά, μού έκανε ξεκάθαρη για πρώτη φορά, με τόση γλαφυρότητα, τη σχέση μουσικής και φιλοσοφίας. Όπως η ποίηση σε μεταφέρει στο ιδεατό του Λόγου, το μουσικό όργανο είναι και αυτό ένα εργαλείο για το μουσικό επέκεινα. Θα μου μείνει αξέχαστο το πως βίωνε και το πως περιέγραφε τον μουσικό ρυθμό: "δείτε τον πως χτυπάει στο ταβάνι και επιστρέφει στο δάπεδο", υπενθύμιζε σχεδόν εμμονικά κάθε μέρα.

  Κατάλαβα για πρώτη φορά, τόσο βαθιά, ότι ο ρυθμός δεν είναι ένα ρυθμικό χτύπημα: είναι και το αντίστροφό του.Ο ρυθμός είναι και το κενό ανάμεσα στο ρυθμό. Ο ρυθμός της ζωής, τελικά, δεν είναι μόνο μια θέση: είναι και μια άρση αλλά και το κενό ανάμεσά τους. Από εκεί εκρέουν οι ατέρμονες πιθανότητες της ζωής. Εκεί βρίσκεται και η δυνατότητα αλλαγής της ζωής. Έχουμε αρκετό χώρο και χρόνο να ξανασκεφτούμε το επόμενο ρυθμικό χτύπημα, πριν το κάνουμε. Η μόνη υποχρέωση του ρυθμού είναι η ύπαρξή του. Από εκεί και πέρα όλα μέσα του είναι ανοιχτά, όλα παίζονται. Από την μήνη των πυρρίχιων χορών μέχρι την φαινομενική χαλαρότητα των συρτών, ένα χάσμα χωρίζει το ένα βήμα απ'το άλλο.

  Άλλωστε εκεί μέσα έγιναν οι μεγάλες τομές: ανάμεσα σε δύο κοινοτοπίες, κάποιος, κάποτε είπε, έγραψε , έπαιξε κάτι διαφορετικό, ίσως και προκλητικό στα μάτια των θεματοφυλάκων της παράδοσης. Το μεγαλείο αυτών των χορών είναι ότι συνιστούν , τελικά, διαδικασίες. Και μία αληθινή διαδικασία όπου εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας, δεν ξέρεις ποτέ που θα καταλήξει: όταν βλέπω να χορεύουν πεντοζάλι, αλήθεια, νιώθω ότι δεν ξέρω πώς/αν θα τελειώσει. Αλήθεια, πόση ριζοσπαστικότητα μπορεί να εγκυμωνεί η παράδοση;

  Ο Ψαρογιώργης προχωράει πολύ παραπέρα από την βασική αρχή για την επιβίωση της παράδοσης η οποία δεν είναι άλλη από την ανανέωσή της. Σου δίνει να καταλάβεις κατά βάση την ενιαιότητα της παράδοσης. Ειδικά για την μουσική, αντιλαμβάνεσαι σιγά-σιγά κοντά του ότι τραγούδι, μουσική και χορός είναι ένα. Ένας αληθινός μουσικός συνομιλεί με τον χορευτή. Ο μουσικός και ο χορευτής δεν συνυπάρχουν απλώς: συμπλέκουν τις τέχνες τους. Μέσω αυτής της ανταλλαγής συνθηματικών επιτυγχάνεται το μεγαλείο της ανατολικής , μαζί με αυτή και της ελληνικής, παράδοσης: στην καθ'ημάς φιλοσοφία της παράδοσης οφείλεις να δεις το μουσικό όργανο να χορεύει και τον χορευτή να παίζει μουσική. Μία χορευτική κίνηση είναι μια μία μουσική φράση και το αντίστροφο. Και όλα αυτά, βαθιά στον πυρήνα τους, έχουν σαν προϋπόθεση την συλλογικότητα που επιβάλλει αναγκαστικά η λαϊκή ελληνική παράδοση. Και αυτή η συλλογικότητα δεν προσκολλάται σε ρομαντικές εμμονές: δεν αφορά ένα βουκολικό παρελθόν, δεν πραγματώνεται μόνο στην πυρηνικότητα του χωριού όπου όλα γίνονταν μέσα και για το σύνολο της κοινότητας. Για να (ξανα)παίξεις παραδοσιακή μουσική, για να (ξανα)χορέψεις παραδοσιακούς χορούς πρέπει να (ξανα)γίνεις συλλογικό ον.

  Χρόνια είχα να δεχθώ ένα τόσο ζωντανό επαναστατικό μάθημα. Στη μουσική υπάρχει μια μοίρα και ένα ανθρώπινο χέρι που την καθορίζει. Τα εργαλεία του μουσικού εργάτη θα εξελιχθούν αλλά η πάλη του θα διαιωνίζεται. Μέχρι πότε; Ποια εξουσία πρέπει να καταργηθεί; Υπάρχει ανώτερη εξουσιαστική δύναμη μέσα στον ρυθμό; Είναι ο ρυθμός εξουσία; Δεν ξέρω αν ποτέ θα καταφέρω να απαντήσω σε όλα αυτά. Αλλά ένας ταλαντούχος δάσκαλος, πρωτίστως, ξέρει, εκτός από το να δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις, να σου ξεκαθαρίζει τα ερωτήματα που πριν αιωρούνταν νεφελωδώς μέσα στη σκέψη σου.

*Ο Βαγγέλης Γέττος είναι νομικός και έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Προσάναμμα» (Εκδόσεις των Συναδέλφων 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Βαγγέλης Γέττος

Βαγγέλης Γέττος

Ο Βαγγέλης Γέττος γεννήθηκε το 1986 στην Πάτρα, όπου και ''μεγάλωσε''. Είναι απόφοιτος της Νομικής Αθήνας και κάτοχος μεταπτυχιακού Ποινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sophia Antipolis της Νίκαιας της Γαλλίας. Έχει εργαστεί σαν ραδιοφωνικός ρεπόρτερ και παραγωγός, ασκούμενος δικηγόρος και πολιτικός σύμβουλος. Προσπαθεί να είναι μουσικός (παίζει κρ...

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποιο από τα συναισθήματα κυριαρχεί στη ζωή σας τον τελευταίο καιρό;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Δεκέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Κυριάκη, 17 Δεκ. 2017 - 13:44:03
 

Newsletter

ΑρχικήΜουσικήΣαν το νερό του ποταμού... Top of Page