Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΦεστιβάλRE-culture 2 -2o Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας

RE-culture 2 -2o Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας

ArtInProgressΕικαστικές τέχνες & διαφορετικότητα σε μια Ευρώπη που αναστοχάζεται. Φτώχεια–Αλληλεγγύη–Έξοδος.

    Πάτρα 1 Σεπτέμβρη – 31 Οκτώβρη 2013, www.artinprogress.eu

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Οι εικαστικές τέχνες είναι ενσωματωμένες στην καθημερινή μας ζωή αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του τοπικού και παγκόσμιου πολιτισμού. Συνιστούν εκφραστικά μέσα με τα οποία αναπαριστούμε εμπειρίες, ιδέες, συναισθήματα και ταυτόχρονα αποτελούν διανοητικές λειτουργίες αφού απαιτούν αντίληψη, μνήμη και σχηματισμό εννοιών προάγοντας έτσι την ολόπλευρη ανάπτυξη των ανθρώπων.
Μέσα από τις εικαστικές τέχνες ο άνθρωπος επικοινωνεί, δημιουργεί και διατηρεί τον πολιτισμό και το περιβάλλον του. Ταυτόχρονα καλλιεργεί το σεβασμό και την κατανόηση ανάμεσα στους ανθρώπους. Επιπλέον στο σύγχρονο κόσμο το πεδίο των εικαστικών τεχνών αποκτά τεράστια σημασία αφού αξιολογεί κριτικά τις πρακτικές εφαρμογές της εικόνας. Οι εικαστικές τέχνες μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα σεβασμού και κατανόησης ανάμεσα σε διαφορετικότητες. Προβάλλεται έτσι ως ανάγκη η σύνδεση της εικαστικής παραγωγής με θέματα που αφορούν την ίδια τη ζωή και τις εμπειρίες των πολιτών.
Ο σχεδιασμός, η συγκρότηση η διοργάνωση και η διεκπεραίωση του RE-culture 2, του Διεθνούς Φεστιβάλ Εικαστικών στην πόλη της Πάτρας μόνο με ενθουσιασμό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών της Πάτρας μετά την μεγάλη επιτυχία του RE-culture 1 και την προετοιμασία του RE-culture 2, θα λειτουργήσει ως σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας ως προς την εκπαίδευση, τη συμμετοχή, την ανάπτυξη του πολιτισμικού τουρισμού καθώς και το άνοιγμα της κοινωνίας προς τη διαφορετικότητα των εθνών και των πολιτισμών μέσω των εικαστικών τεχνών.

ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ RE-culture 2
Την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του φεστιβάλ έχει αναλάβει η Art in Progress. Το RE-culture 2, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.), του Δήμου Πατρών, του Πανεπιστημίου Πατρών, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, της Γερμανικής, της Νορβηγικής και της Αυστριακής πρεσβείας.

Οι διεθνείς αντιπροσωπίες καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στο RE-culture 2 και θα υποστηρίζονται από τις πρεσβείες τους στην Ελλάδα είναι από: τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Νορβηγία, την Σουηδία, την Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία.

Οι ελληνικοί φορείς οι οποίοι θα συμμετέχουν φέτος στο RE-culture 2 είναι: Το Κρατικό Μουσείο σύγχρονης Τέχνης Θες/νίκης (Biennale Θες/νίκης 4), το Μουσείο σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, η Ανωτάτη σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, το Πεδίο Δράσης Κόδρα της Θες/νίκης, το Πανεπιστήμιο Πάτρας.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το φεστιβάλ θα διαρκέσει δύο μήνες. Θα έχει ως κύριο κορμό τις εικαστικές τέχνες και δορυφόρους αυτών από όλες τις μορφές τεχνών που υπάρχουν σήμερα.
Μέχρι στιγμής οι προτεινόμενες εικαστικές παρεμβάσεις προέρχονται από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες της ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κατασκευές video art, video dance, light installation, performance, street art, εικαστική όπερα, happening, κ.ά.
Μία από τις προσπάθειες της Art in Progress είναι μέσα από το RE-culture 2 να υπάρχει πρόσβαση και πληροφορία στους πολίτες για την δραστηριότητα των πολιτιστικών φορέων ολόκληρης της χώρας.

Το Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας με ονομασία RE-culture 2, θα συμπεριλάβει και άλλες μορφές τέχνης, εκτός των εικαστικών, όπως: θέατρο, χορό, φωτογραφία, μουσική, ποίηση, κινηματογράφο, αρχιτεκτονική αλλά και θεωρητικές συναντήσεις. Οι καλλιτέχνες, οι επιμελητές και οργανωτικές επιτροπές που θα συμμετέχουν στα projects εργάζονται για ένα πραγματικά δημιουργικό και πρωτότυπο φεστιβάλ όχι μόνο για τον ελληνικό χώρο αλλά και για το διεθνές πολιτιστικό περιβάλλον.

ΧΡΟΝΟΣ και ΧΩΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ο χρόνος διεξαγωγής του RE-culture 2 είναι από 1η Σεπτέμβρη έως 31η Οκτώβρη 2013. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διεξάγονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις τοπικής, πανελλαδικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας.
Εάν θέλουμε να δούμε τα εικαστικά μέσω μιας σύγχρονης θεώρησης η Αγορά Αργύρη, το Σκαγιοπούλειο κέντρο προστασίας παιδιού Αχαΐας και τα πρώην Δημοτικά Λουτρά είναι δυνητικά, ιδανικοί χώροι, ευρωπαϊκών προδιαγραφών που δύνανται να φιλοξενήσουν τέτοιου είδους δρώμενα.

agora Argiri

 

η Αγορά Αργύρη

 

 

 

dimotika loutra

Τα πρώην Δημοτικά Λουτρά

 

 

 

 

skagiopoulio

το Σκαγιοπούλειο

 

 

 

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
1. «Η διαφορετικότητα»
2. «Εμείς οι άλλοι – παράλληλοι δημόσιοι βίοι».
3. H Τέχνη, ως τρόπος αντίληψης μιας νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας σε σχέση με την Φτώχεια, την Αλληλεγγύη και την Έξοδο από την πολιτισμική κρίση.

Το Φεστιβάλ, στους δύο μήνες της διάρκειάς του, πέρα από τη βασική θεματική του πλατφόρμα, θα εμπεριέχει αφιερώματα σε τρεις διατομεακούς κύκλους αντίστοιχα καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις:
 Ο πρώτος κύκλος θα δώσει τη δυνατότητα βιωματικής και αισθαντικής πρόσληψης των Τεχνών σε παιδιά και μεγαλύτερους, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
 Ο δεύτερος κύκλος θα ασχοληθεί με τα σημεία συνάντησης των εικαστικών τεχνών σε σχέση με το χορό, το θέατρο, το animation, την περφόρμανς κ.α.
 Ο τρίτος κύκλος θα επικεντρωθεί σε μία θεωρητική - διακαλλιτεχνική συνάντηση που φιλοδοξεί να συνδυάσει τη θεωρία με την πράξη των οπτικών και παραστατικών τεχνών.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται
• Η Ρητορική της εικόνας - μία συνάντηση με την περφόρμανς
• Εκπαιδευτικά προγράμματα
• Εκπαιδευτικά προγράμματα για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες
• Ξεναγήσεις
Υπάρχει η δυνατότητα αφής για τυφλούς, ταυτόχρονη διερμηνεία για κωφούς, και ξεναγήσεις μικρών ομάδων κινητικά ανάπηρων αλλά και να συνοδευτούν οι ξεναγήσεις με εκπαιδευτικά προγράμματα.
Παρακάτω αναλύονται οι παράλληλες εκδηλώσεις.

Για τις όλες τις ενότητες του φεστιβάλ θα υπάρχουν δράσεις για άτομα με αναπηρίες και κοινωνικά ευπαθή ομάδες. Στους χώρους του φεστιβάλ θα υπάρχει πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία.

ΣΤΟΧΟΣ – ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Στοχεύοντας σε μια προοδευτική κοινωνία, οι εικαστικές τέχνες όχι μόνο προσφέρουν ουσιαστικά στη γνώση αλλά μπορούν και να αποτελέσουν ισχυρό μέσο για την καλλιέργεια δημιουργικών και ενεργών πολιτών. Ατόμων που να μπορούν να χρησιμοποιούν την εικαστική γλώσσα, ατόμων με δεξιότητες αισθητικής κρίσης και σκέψης, με επινοητικότητα και ευαισθησία, ικανών να επικοινωνούν, να εκφράζονται δημιουργικά και να αντιμετωπίζουν προκλήσεις για το παρόν και το μέλλον όχι μόνο τοπικές αλλά και διεθνείς.
Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και ενεργοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών στην Πάτρα, τη Δυτική Πελοπόννησο, την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο σε θέματα μετανάστευσης, Φτώχειας, Αλληλεγγύης αλλά και την αισιοδοξία εξόδου από την «κρίση» - όπου πιστεύουμε ότι είναι κυρίως πολιτισμική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ακόμη κινητοποιούμε και συνεργαζόμαστε με εθελοντικές ομάδες από την τοπική αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Ίσως ο σημαντικότερος σκοπός είναι η διεύρυνση εικαστικής-πολιτισμικής παιδείας της περιοχής. Ενός εκπαιδευτικού τομέα που υστερεί τόσο από πρωτοβουλίες όσο και ενδιαφέροντος. Στόχος μας είναι να προσκληθούν και να ξεναγηθούν από ειδικούς ανθρώπους, οι μαθητές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπουμε στην σωστή αξιοποίηση των δημόσιων κτηρίων και χώρων προς όφελος των πολιτών και του πολιτισμού, ζωντανεύοντας χώρους ξεχασμένους για τους κατοίκους με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα με αισιοδοξία στους συμπολίτες μας την τοπική τους κληρονομιά.
Επιπλέον αποτελέσματα προσδοκούμε μέσω της σωστής ενημέρωσης – πληροφόρησης στους τομείς του πολιτισμικού τουρισμού, την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας καθώς και τα οφέλη που παρέχει η προβολή της περιοχής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το RE-culture 2 θα λειτουργήσει σαν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας προς την εκπαίδευση, τη συμμετοχή και τα αναμενόμενα οφέλη από την πραγματοποίηση αυτής της πρότασης θα είναι η οικονομική ανάπτυξη μέσω του πολιτισμικού τουρισμού για την πόλη της Πάτρας και της γύρω περιοχής, η ένταξη της περιοχής στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη, η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διαφορετικότητας, η εξοικείωση του κοινού με τις σύγχρονες εικαστικές τέχνες και η καλλιτεχνική εκπαίδευση μαθητών και φοιτητών της πόλης.
Στους εκθεσιακούς χώρους έχει προβλεφθεί η πρόσβαση για άτομα με αναπηρία καθώς και θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις με ειδικά ηχητικά και οπτικά μέσα. Επίσης θα γίνει πρόβλεψη για τη χρήση της γραφής Braille στις ταμπέλες που θα συνοδεύουν τα εκθέματα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Η Art in Progress, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και πολιτιστικούς φορείς, διοργανώνει στην Πάτρα στα πλαίσια της δεύτερης διεθνούς συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης RE-culture 2 την επιστημονική και καλλιτεχνική Συνάντηση με γενικό θέμα:

Η Ρητορική της Εικόνας
- Μία συνάντηση με την περφόρμανς -
Εκδοχές κατασκευής και πρόσληψης της εικόνας στις οπτικές και παραστατικές τέχνες.
Πέμπτη, 3 έως Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Η Επιστημονική διημερίδα οργανώνεται για το Σάββατο, 5 και Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013 και θα πλαισιωθεί από σύντομες περφόρμανς καλλιτεχνών καθώς και θεωρητικά και πρακτικά εργαστήρια που θα λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε διάφορους χώρους της Πάτρας.
Πρόκειται για μια διακαλλιτεχνική συνάντηση που φιλοδοξεί να συνδυάσει τη θεωρία με την πράξη των οπτικών και παραστατικών τεχνών. Οι θεωρητικές ανακοινώσεις θα πλαισιωθούν από δράσεις νέων καλλιτεχνών που θα παρουσιάσουν δείγμα δουλειάς τους με αφορμή τη "ρητορική της εικόνας". Οι περφόρμανς δεν θα υπερβαίνουν τα 30', θα πλαισιώνονται από εισηγήσεις των καλλιτεχνών ή συζήτηση με το κοινό ενώ προγραμματίζονται πρακτικά εργαστήρια πάνω στον τρόπο δουλειάς του κάθε συμμετέχοντος καλλιτέχνη (εφόσον αυτός το επιθυμεί).
Η επιστημονική διημερίδα έχει ως στόχο την προσέγγιση της "ρητορικής της εικόνας" από διαφορετικές θεωρητικές απόψεις που εκτείνονται σε όλο το εύρος των οπτικών και παραστατικών τεχνών , αναδεικνύοντας (ενδεικτικά):
• τον ρόλο της εικόνας στη σύγχρονη εποχή ως αισθητικού και επικοινωνιακού γεγονότος (κυρίαρχοι λόγοι και αντιστάσεις μέσω εικόνων σε εποχή κρίσης, αναπαραστάσεις φύλων, μειονοτήτων, μετανάστευσης, εμπόλεμων καταστάσεων κ.ά.)
• τις επικοινωνιακές στρατηγικές πειθούς και κάμψης των αντιστάσεων του θεατή εικόνων
• τους καταδηλωτικούς και συνδηλωτικούς μηχανισμούς κατασκευής της εικόνας
• τη σχέση της εικόνας με τον λόγο και τις μεγάλες αφηγήσεις
• τους διαύλους προσέγγισης του αποδέκτη
• τις διαδικασίες υποδοχής, ανάγνωσης και πρόσληψης της εικόνας από τον θεατή κ.ά.

Οι Ανακοινώσεις (αλλά και οι δράσεις και τα εργαστήρια) μπορούν να κινηθούν σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους καλλιτεχνικούς/επικοινωνιακούς τομείς:
Θέατρο
Θεατρική ή εικαστική performance
Χοροθέατρο
Εικαστικά
Φωτογραφία
Βίντεο-αρτ
Κινηματογράφος
Ψηφιακή εικόνα
Κινούμενο σχέδιο
Οπτική μουσική
Μουσική εικονογραφία
Διαφημιστική εικόνα
Φώτο-ρεπορτάζ
Ανθρωπολογική εικόνα

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ/ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Δημήτρης Τσατσούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας της Επιτέλεσης, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών -Κριτικός Θεάτρου.
Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.
Κωνσταντίνος Κυριακός, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Θεάτρου και Νεοελληνικού Κινηματογράφου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.
Λίνα Ρόζη, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.
Μάριος Χατζηπροκοπίου, Υπ. Διδάκτωρ Theatre and Performance Studies, University of Wales, Aberystwyth, U.K.
Καλλιόπη Δρυμώνα, ΜΑ Ρητορικής.

 Η Art in Progress, σε συνεργασία με περισσότερους από 35 καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς, διοργανώνει στην Πάτρα στα πλαίσια της δεύτερης διεθνούς συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης RE-culture 2 τα παρακάτω διήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα:
Ζωγραφιστά Παραμύθια,
stop-motion και βασικές αρχές animation,
«Ξένος», ως άλλος ή ως εαυτός,
The political body : Art and Performance under pressure,
Επιλογή και έξοδος στις δικές μας Αντιγόνες,
Καβάφης – ταξίδι στα ποιητικά χρώματα,
Το κοινωνικό φύλο η περίπτωση των ραδιούχων κοριτσιών,
Όνειρα και Πραγματικότητες,
«Ας σκεφτούμε αλλού»,
Χτες ήταν ένα άγγιγμα...Σήμερα είναι μια εικόνα... Αύριο θα είναι μια ευχή...,
Mόνο ο Έρωτας σκοτώνει το Σύστημα,
Μέσα Σώμα,
Η διαφορετικότητα,
Εργαστήριο αυτό(ανά)σχεδιασμού,
«Συναρμολόγηση»
Πεινάω άρα υπάρχω,
Εξηγώντας την οικονομική κρίση σε ένα χορευτή,
Κατασκευές Ασπίδα-ες,
Εκθέματα,
Κινητική ανάγνωση,
Ομοιότητες και Διαφορές,
Scratch Film,
Animation,
Σώμα και συνειδητότητα,
Ένας δίκαιος και ελεύθερος κόσμος,
Ιχνηλατώ τα όρια της σκηνής,
Ζεϊμπέκικο σήμερα,
Αφιλόξενος,
Χαλασμένο τηλέφωνο,
Εργαστήριο Αυτοσχεδιασμού και Παραστατικής Σύνθεσης,
Αρχές σκηνικής δράσης: Παρουσία και Αντίσταση,
Κυανοί οφθαλμοί,
Η πρακτική σωματικού θεάτρου Viewpoints,
On "Queer",
ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ Αρχιτεκτονική σώματος και Λόγου,
Μια εικόνα,
Ο ηθοποιός και ο προφήτης,
Τα εργαλεία της performance art.

 Εκπαιδευτικά προγράμματα για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες
«Μαγειρεύοντας» τα Χρώματα,
Χοροθεραπεία,
Ζωγραφίζοντας το συναίσθημα,
Εγώ και οι άλλοι.

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Θεωρούμε ότι το Φεστιβάλ είναι αναγκαίο να θεσμοθετηθεί. Γι' αυτό το λόγο έχουν ξεκινήσει ήδη οι προσπάθειες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με αντικείμενο τον πολιτισμό Art in Progress με τον Δήμο Πατρών, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Ευρωπαϊκό συμβούλιο (διαπολιτισμικές πόλεις της Ευρώπης) για τη ένταξη του Διεθνούς Εικαστικού Φεστιβάλ της Πάτρας, σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σας ενημερώνουμε ακόμη πως το RE-culture 2 δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και βασίζεται στην προσπάθεια ενεργών πολιτών.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στην διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,
εκ μέρους της Art in Progress.

Art in Progress
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με αντικείμενο τον πολιτισμό. Εγγεγραμμένος πολιτιστικός φορέας στο Μητρώο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Πεισιστράτου 1, 26226 Πάτρα, Τ:+30 2610 339743, Φ:+30 2610 323075, Ε: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιούνιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Δευτέρα, 25 Ιουν. 2018 - 00:27:44
 

Newsletter

ΑρχικήΦεστιβάλRE-culture 2 -2o Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας Top of Page