Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΦεστιβάλΔιεθνής Συνάντηση Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ Αthens

Διεθνής Συνάντηση Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ Αthens

tomorrowΑπό τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου, η Ελλάδα και ειδικότερα η ελληνική σκηνή θα βρεθούν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, φιλοξενώντας τη Διεθνή Συνάντηση Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ Athens.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Διεθνές Δίκτυο για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες ΙΕΤΜ και τα μέλη του επισκέπτονται την Ελλάδα. Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών απ' όλες τις χώρες της Ευρώπης και άλλες ηπείρους θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα για να γνωρίσουν την ελληνική σκηνή και όλοι μαζί να ορίσουμε το «Αύριο» των παραστατικών τεχνών.

Η συνάντηση περιλαμβάνει δύο μεγάλες ενότητες: το πρόγραμμα των συζητήσεων, οι οποίες επικεντρώνονται στο «Αύριο» των παραστατικών τεχνών και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 11 παραστάσεις και 12 καλλιτεχνικές δράσεις σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΙΕΤΜ Athens – bios, Βυρσοδεψείο, Ρομάντσο, Θέατρο Ακαδήμεια, Θέατρο Αλκμήνη κ.α.

  Κύριος στόχος του καλλιτεχνικού προγράμματος του ΙΕΤΜ Athens είναι να λειτουργήσει ως πλατφόρμα ουσιαστικής γνωριμίας ανάμεσα στην ελληνική σκηνή και τους εκπροσώπους καλλιτεχνικών φορέων του εξωτερικού, οι οποίοι θα επισκεφθούν τον Οκτώβριο την Αθήνα στο πλαίσιο του ΙΕΤΜ Athens. Κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης του προγράμματος, κύρια επιδίωξη και μέριμνα μας ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες και καλλιτέχνες να «συστηθούν» στο διεθνές κοινό των επισκεπτών.

  Έμφαση δόθηκε αφενός σε ομάδες και καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στον ανεξάρτητο χώρο και αφετέρου στη γενία των 30 με 40. Ο ανεξάρτητος χώρος καλύπτει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής. Αντίθετα με χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, όπου μεγάλο μέρος της σύγχρονης παραγωγής στηρίζεται στην παραγωγή κρατικών θεατρικών οργανισμών, στην Ελλάδα η σύγχρονη παραγωγή στηρίζεται στον ανεξάρτητο χώρο. Ακόμη και σημαντικοί κρατικοί θεσμοί όπως το Φεστιβάλ Αθηνών στηρίζουν το πρόγραμμά τους στην παραγωγή του ανεξάρτητου χώρου. Ταυτόχρονα, όμως, οι καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο είναι αυτοί που βάλλονται περισσότερο από κάθε άλλο από την κρίση. Έτσι, θεωρούμε ότι σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί και να αναδειχθεί αυτό το τμήμα της ελληνικής παραγωγής. Η έμφαση στη γενιά των 30 με 40, εδράζεται στην πεποίθησή μας ότι οι καλλιτέχνες που ανήκουν σε αυτή τη γενιά, έχοντας ήδη δώσει σημαντικά δείγματα γραφής πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι αυτοί που σήμερα αντιμετωπίζουν την πρόκληση και επωμίζονται την ευθύνη να δημιουργήσουν μία νέα αισθητική, ηθική και δεοντολογική βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί το Αύριο των παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα.

  Με δεδομένο το χρονικό περιορισμό των 3 ημερών καθώς και τους περιορισμένους χώρους που προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση, χωρίσαμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε τρεις κατηγορίες: Παραστάσεις (Performances), Kαλλιτεχνικές Δράσεις (Καφενεία, Περίπατοι, Συμπόσια) και Δημιουργικές Συναντήσεις (Creative Encounters).
  Οι καλλιτεχνικές δράσεις τοποθετούνται σε μία ενδιάμεση περιοχή μεταξύ παράστασης και συνάντησης και στηρίζονται στη διάδραση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το κοινό. Με αφετηρία συνήθειες της ελληνικής ιστορίας και πραγματικότητας, καλέσαμε τους Έλληνες καλλιτέχνες να προτείνουν δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να πάρουν τις εξής μορφές:
1. Συμπόσιο
Ορισμός: (στην αρχαιότητα) συνάντηση σε κάποιο σπίτι που περιλάμβανε συχνά, εκτός από το φαγητό και την οινοποσία, ψυχαγωγικά θεάματα και συζήτηση για κάποιο φιλοσοφικό θέμα, (σήμερα) επιστημονική συνάντηση ειδικών σε κάποιο θέμα
Με βάση τον παραπάνω ορισμό, οι καλλιτέχνες – καλλιτεχνικές ομάδες καλούνται να επιμεληθούν ένα «Συμπόσιο».
2. Καφενείο
Η πρακτική του ελληνικού καφέ και το ελληνικό Καφενείο είναι πολύ διαφορετικά από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Το Καφενείο δεν είναι απλώς ένας χώρος που πάμε για να πιούμε έναν καφέ. Παραδοσιακά είναι χώρος συνάντησης της κοινότητας, ένας χώρος που δίνει την ευκαιρία για συζητήσεις φιλοσοφικού ή μη περιεχομένου, αλλά και για επιτραπέζια παιχνίδια (πχ τάβλι).
3. Περίπατος
Ορισμός: Περίπατος: Το προς αναψυχή βάδισμα. Περιπατητικός: Ο αναφερόμενος στον περίπατο || Ως ουσιαστικό περιπατητικοί: οι οπαδοί της αριστοτελικής φιλοσοφίας.
Όπως και ο ελληνικός καφές και ο ελληνικός περίπατος διαφέρει ουσιαστικά από το αγγλικό "walk" ή "tour" ως προς τον τρόπο που συνδέεται με τη φιλοσοφία και τη γνώση. Οι καλλιτέχνες – ομάδες που σχεδίασαν έναν Περίπατο, δημιούργησαν όχι μόνο τη διαδρομή, αλλά και το περιεχόμενο της συζήτησης – μαθήματος που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Το αποτέλεσμα, μετά την ανταπόκριση των Ελλήνων καλλιτεχνών, είναι μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων οι οποίες εγκαινιάζουν μία νέα σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το κοινό. Οι θεατές δεν είναι πια θεατές. Γίνονται συνδαιτυμόνες και συνοδοιπόροι των καλλιτεχνών, βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν ουσιαστικά τόσο τον ίδιο τον καλλιτέχνη όσο και το έργο του. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι δράσεις πραγματοποιούνται στο δημόσιο χώρο και σε χώρούς όπως σπίτια, καφενεία κτλ εγκαινιάζει μία νέα σχέση κοινού και καλλιτεχνών με την ίδια την πόλη.
  Τόσο στις παραστάσεις, όσο και στις δράσεις, έμφαση δόθηκε στη γενιά των δημιουργών που είναι σήμερα μεταξύ 30 και 40 ετών, καθώς θεωρούμε ότι αυτοί οι καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν δώσει ήδη αξιόλογα δείγματα γραφής πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι αυτοί που περισσότερο από κάθε άλλον βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την αναγκαιότητα αλλά και φέρουν την ευθύνη να διαμορφώσουν μια νέα αισθητική, ηθική και δεοντολογική βάση, πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί το Αύριο των παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα.
Χωρίζοντας το πρόγραμμα στις παραπάνω κατηγορίες, δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερες από 50 ομάδες να παρουσιάσουν με διαφορετικούς τρόπους τη δουλειά τους στο διεθνές κοινό των επισκεπτών, καλύπτοντας ένα ποσοστό 60% των αιτήσεων για συμμετοχή στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΙΕΤΜ Athens.

   Συνολικά, το πρόγραμμα του ΙΕΤΜ Athens παρουσιάζει μέσα σε τρεις ημέρες, Πέμπτη 17, Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 11 παραστάσεις, 12 Καλλιτεχνικές δράσεις (4 Συμπόσια, 5 Καφενεία και 2 Περιπάτους) και Δημιουργικές Συναντήσεις με 26 ομάδες.

Η επιλογή του καλλιτεχνικού προγράμματος έγινε από τις: Κέλλυ Διαπούλη, Βίκυ Κολοβού, Γαβριέλλα Τριανταφύλλη και Φρόσω Τρούσσα.
Στην Ελλάδα, το ΙΕΤΜ Athens πραγματοποιείται χάρη στην ευαισθησία και την εθελοντική προσφοράς φορέων, καλλιτεχνών επαγγελματιών του ανεξάρτητου χώρου, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διοργανώσουν το ΙΕΤΜ Athens. Από ελληνικής πλευράς, Κύριος Διοργανωτής του ΙΕΤΜ Athens ειναι το busart (www.busart.org ), Συνδιοργανωτές η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων και το bios (www.bios.gr ) και Συνεργαζόμενοι φορείς η Αthens Biennale (www.athensbiennial.org ), το British Council (www.britishcouncil.gr ), το Dance Cultural Centre (www.dancce.gr ), η EUNIC, το Institut Francais, το Βυρσοδεψείο (www.vyrsodepseio.com )και το Θέατρο Αλκμήνη (www.theatro.gr ).

  Η Ελληνική Οργανωτική Ομάδα του ΙΕΤΜ Athens αποτελείται από τους: Κέλλυ Διαπούλη (Θεατρολόγο – Στέλεχος Πολιτιστικής Διαχείρισης και επικεφαλής του πολιτιστικού οργανισμού busart), Μαρία Δήμου (Mάνατζερ), Φίλιππο Κανακάρη (Ηθοποιό – Σκηνοθέτη, επικεφαλής της θεατρικής εταιρίας «ΣυνΔρόμος»), Βίκυ Κολοβού (Στέλεχος Πολιτιστικής Διαχείρισης, υπεύθυνη παραγωγής στην Κρατική Σχολή Χορού), Κασσιανή Μπένου (Στέλεχος Πολιτιστικής Διαχείρισης – Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Γιώργο Σαχίνη (Σκηνοθέτη, επικεφαλής της θεατρικής εταιρίας «Όχι Παίζουμε», Αριστοτέλη Σομπότη (Στέλεχος Πολιτιστικής Διαχείρισης - Playwalk) και Φρόσω Τρούσσα (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του dance cultural centre).

Αναλυτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα:http://www.busart.org/2013/09/16/ietm-athens-2013-artistic-programme

Κρατήσεις – Προπώληση για όλες τις παραστάσεις και τις καλλιτεχνικές δράσεις: Dance Cultural Centre, Πειραιώς 76, 3ος όροφος, Τηλ: 210 5230 582, καθημερινά 12:00 – 17:00
Η προπώληση ξεκινά στις 10 Οκτωβρίου


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Είναι έμφυτη η ανθρώπινη επιθετικότητα;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Σάββατο, 18 Νοεμ. 2017 - 17:46:16
 

Newsletter

ΑρχικήΦεστιβάλΔιεθνής Συνάντηση Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ Αthens Top of Page