Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΦωτογραφίαΑπουσία παρουσία στον αστικό χώρο

Απουσία παρουσία στον αστικό χώρο

apousia parousiaτου Νικόλα Μιτζάλη, δρ.αρχιτεκτονικής ΕΜΠ. Μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας του Ξενοφώντα Παπαευθυμίου που θα ξεκινήσει

στις 11/2/2014 και θα διαρκέσει μέχρι 22/2/2014 στον εκθεσιακό χώρο Cube της Πάτρας (Μιαούλη 39, τηλ.2611110069)

  Ο αστικός χώρος είναι ο τόπος συνάντησης, αλληλεπίδρασης αλλά και συγκρότησης διαφορετικών κοινωνικών ταυτοτήτων οι οποίες δομούν ένα συλλογικό κυρίαρχο θυμικό και ένα κοινό βίωμα.
  Η σύνθετη αυτή υπόσταση εμπεριέχεται στην κοινωνική, πολλαπλά ρυθμική διάσταση της καθημερινότητας και στις αποτυπώσεις αυτής στον σχετικό και συσχετιζόμενο χώρο. Η υλική του υπόσταση αναπτύσσεται σε χωρικές σταθερότητες, αρχιτεκτονικά οριζόμενες και χρονικά διαρκώς μεταβαλλόμενες. Αυτή η χρονική μεταβολή που ως φθορά αποκαλύπτει αλλά και δημιουργεί διαφορετικές υφές στα αστικά κελύφη, αναδεικνύει την ιστορία της πόλης και την ιστορία των ανθρώπων της.
apousia paroysia  Η φωτογραφία αποτελεί ένα από τα εργαλεία ανάδειξης αλλά και κατανόησης του αστικού χώρου όχι μονάχα ως έργου τέχνης, -δηλαδή αποδίδοντάς του μια συγκεκριμένη αισθητική αξία-, αλλά και ως μια υποκειμενική σκηνογραφική επινόηση που αντανακλά την αλήθεια τού δημιουργού ο οποίος τού προσδίδει την δική του ποιητική διαμορφωμένη από το προσωπικό του πολιτιστικό απόθεμα.
  Όταν ο δημιουργός είναι ένας βιωματικός «εραστής» της πόλης, ένας flâneur που την περιδιαβαίνει καθημερινά, προσδένεται ηθελημένα μαζί της, την ζει και την συνδιαμορφώνει με την φυσική του παρουσία και την δουλειά του, τότε η φωτογραφία μετατρέπεται από βλέμμα σε στοχασμό.
  Η στοχαστικότητα λοιπόν του Παπαευθυμίου, πέραν τής ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής γεωμετρικότητας που αναδεικνύει, εισχωρεί μέσα στο ανασχηματιζόμενο τοπίο της πόλης και εντοπίζει ακριβώς ό,τι ηθελημένα λείπει: τον άνθρωπο/χρήστη του αστικού χώρου. Το πρωτογενές συστατικό του. Ο υποδοχέας αυτός της πόλης μπορεί να απουσιάζει από το φωτογραφικό κάδρο αλλά βρίσκεται διαρκώς παρόν –δια της απουσίας του- στα πράγματα, στα άψυχα συστατικά/υλικά της πόλης που αφήνει έρμαια στη φθορά του χρόνου.
 Τα εγκαταλελειμμένα βαγόνια, οι σκουριασμένες σιδηροδρομικές γραμμές, τα χορταριασμένα σόχωρα, τα ξηλωμένα στόρια, τα σπασμένα παράθυρα, οι πλίνθινοι, μισογκρεμισμένοι τοίχοι, τα παραμελημένα σόκορα, όλα μέσα στην καρδιά της πόλης και συχνά διαλανθάνοντα τής προσοχής των πολλών, πλάθουν μια σημειωτική αστικής σιωπής που κρύβει μια διαρκή ένταση: Εκείνη τής ζωής που αγωνίζεται, συγκρούεται και πασχίζει να αναδυθεί μέσα από μια τόσο άσχημη όσο και όμορφη πόλη.

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Νικόλας Μιτζάλης

Νικόλας Μιτζάλης

Ο Νικόλας Μιτζάλης είναι αρχιτέκτονας μηχανικός και διδάκτορας αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Έχει κατα καιρούς υπάρξει διδάσκοντας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και αρθρογραφεί τακτικά σε διάφορα έντυπα. Διατηρεί την μόνιμη στήλη "Επιλεγόμενα" στο διαδικτυακό περιοδικό www.greekarchitects.gr και έχει συγγράψει τρια βιβλία. Από τις πατρινές εκδόσεις Το Δόντι ...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια η γνώμη σας για την κλιματική αλλαγή;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιούνιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Σάββατο, 23 Ιουν. 2018 - 16:03:34
 

Newsletter

ΑρχικήΦωτογραφίαΑπουσία παρουσία στον αστικό χώρο Top of Page