Unorthodox - Ο ανορθόδοξος αγώνας για ζωή

Williamsburg. Tο μέρος όπου φημίζεται για την μεγαλύτερη κοινότητα των χίπστερ και τον εξωστρεφή τρόπο ζωής του. Στον αντίποδα, στο ίδιο μέρος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν εγκατασταθεί οι Εβραίοι του Σάτμαρ, μια κοινότητα Χασιδιστών, με καταγωγή από το Σάτμαρ της Ουγγαρίας.

Προσωνύμια της Παναγίας στον Αιγαιακό χώρο: Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Από τις πάνω από πεντακόσιες προσωνυμίες για τη Θεοτόκο που συναντά κανείς στον ελληνικό χώρο πολλές είναι εκείνες που απαντώνται στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και έχουν άμεση σχέση με τα χαρακτηριστικά της εικόνας και του ναού Της, τις ιδιότητές Της, τη θέση και την παράδοση της ίδρυσης της εκκλησίας Της.

Και αν η σωτηρία βρίσκεται στην τέχνη;

“Black lives matter”, “gay pride”, φεμινιστικές και πολλές άλλες δράσεις……., θεατρική ομάδα της Αμοργού, με την υπέροχη εικόνα των εφήβων μαθητών να κρατούν στα χέρια τους τις φωτογραφίες της Ελένης Τοπαλούδη, του Ζακ Κωστόπουλου, του George Floyd......Αναρωτιέμαι….αρκεί άραγε μια τέτοια δράση για να δώσει πνοή και ελπίδα στο μέλλον αυτού του τόπου;

Καλλιτεχνικά μαθήματα στο Γενικό Λύκειο

Μαζικές πανελλήνιες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι κινήσεις και οι δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τα καλλιτεχνικά μαθήματα στο Γενικό Λύκειο.

Από μάνα σε κόρη, από γενιά σε γενιά”: κατοικία και προίκα στη μεταπολεμική Ίο

γράφει η Δήμητρα Κ. Φραγκούλη MSc Κοινωνική Ανθρωπολόγος -Συγγραφέας Προϊσταμένη τμ. Εκθέσεων-Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

100 χρόνια λειτουργίας, δράσεις και επετειακές συνέργειες.

Ο «μίστερ» covid-19, τα κανάλια κι εμείς! (2ον)

Λοιπόν, τι λέτε… ελεύθεροι πολιορκημένοι… πολίτες! Δεν είναι ευκαιρία για κουμπιά; Στοπ! Πατάτε και γυρίστε, όχι κανάλια αλλά πλευρό. Ανοίξτε τα παράθυρα και πετάξετε τηλεκοντρόλ, ξηλώστε «πιάτα», γκρεμίστε αντένες, ξεριζώστε καλώδια, πετάξτε τα κουτιά της πλάνης για να γλιτώσετε την κυριολεκτική αποβλάκωση, που με τον ερχομό του «μίστερ» covid, βρήκαν τη χαρά τους.

Μια πρωτοβουλία με βάση την ανάδειξη και παραγωγή Τέχνης και Πολιτισμού σε συνεργασία με Επιστημονικούς και Κοινωνικούς φορείς / ομάδες για συμβολή στις ανάγκες της κοινωνίας

Ποιος ο ρόλος του Μουσείου και του επιστημονικού του προσωπικού;

Γράφουν οι : Βέλλιος Λουκάς – Χρήστος, Ρόκας Εμμανουήλ – Απόστολος, Μουσειολόγοι – Μουσειογράφοι

Η αξία της Παλαιολιθικής τέχνης σήμερα

H διάθεση για καλλιτεχνική δημιουργία υπάρχει μέσα στα κύτταρα των ανθρώπων αναλλοίωτη δια μέσου των αιώνων. Είτε αναφερόμαστε στην Προϊστορική Περίοδο, είτε στην Σύγχρονη οι ανθρώπινες ανησυχίες πάντα θα υφίστανται με τον καλλιτέχνη να προσπαθεί να τις αποτυπώσει πάνω στην ύλη όσο αυτό του επιτρέπεται.

Ο Ερωτικός Παπαδιαμάντης

Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης, υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Η Συμβολή της Reggina Reinhard – Σταματιάδου στην Ανάπτυξη της Ορχηστικής Τέχνης

Καβαζίδου Ελένη, Υπεύθυνη Ερευνητικού Τμήματος Πολιτιστικού Οργανισμού Μακεδονίας – Θράκης ΕΣΑΕΙ ΕΝ ΡΟΗ

Jean-Jacques Lemêtre: Από και προς το μουσικό σώμα

της Ελένης Πετράκου. “Αν σε μια ταινία ακούς είκοσι πέντε καμπάνες και βλέπεις στην οθόνη τρεις εκκλησίες, νοιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

A.antonopoulou.art gallery -Emfylo-ποιείν

Ο Αντώνης Βολανάκης[Αθήνα,Ελλάδα,1976] αφορμώμενος από ένα ιστορικό γεγονός όπως η θυσία των σαράντα παρθένων από τον τύραννο της Θράκης Λικίνιο και του Αμμούν επειδή δεν δέχονταν να θυσιάσουν για χάρη των ειδώλων παρουσιάζει στο έργο του "Remove before sex"[2010]την σύγχρονη εκδοχή τους εν είδει ψυχογραφήματος να δείχνουν αναμονή, αποφασιστικότητα, καλή ευσυνειδησία και έλεγχο του εαυτού τους.

«Η προσφορά κι η μνήμη» φόρος τιμής στον Κώστα Κροντηρά

Το καλλιτεχνικό απόσταγμα του ΚΩΣΤΑ ΚΡΟΝΤΗΡΑ μέσα από τα μάτια ενός νέου... Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος περιγράφει τον Κώστα Κροντηρά όπως τον γνώρισε, ΠΡΌΣΩΠΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ, ΗΧΗΡΗ ανάμνηση από τα νεανικά του χρόνια:

Πάμε Μουσείο!

Παγκόσμια μέρα του μουσείου η σημερινή, και πλήθος κόσμου από το πρωί συρρέει σε μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους.

Σύγχρονοι ηθοποιοί και ήθος…..

Ποιώ ήθος τουτ’ εστίν ηθοποιός. Πλέον έχουμε τόσους πολλούς σαβουροτηλεοπτικούς ηθοποιούς- μοντέλα- ανεπάγγελτους- για την πλάκα μας- για την δημοσιότητα- για την κάθαρση της ψυχής- για ψυχοθεραπεία, που έχουμε χάσει τη μπάλα.

Οθωμανική αρχιτεκτονική

Του Ρόκα Εμμανουήλ-Απόστολο Μουσειολόγος - Μουσειογράφος

Σάνια Iβέκοβιτς Red star fear not-Aτομική έκθεση στο State of Concept

H Σάνια Ιβέκοβιτς [Ζάγκρεμπ, Κροατία, πρώην Γιουγκοσλαβία,6-1-1949] στο βίντεο "Φάρος"[1987-2000][Διάρκεια: 3 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα]μας παρουσιάζει ένα οπτικό ημερολόγιο 14 ετών στο οποίο διασταυρώνονται σκηνές της επίσημης ιστορίας της χώρας που έζησε[πρώην Γιουγκοσλαβία]και της ιδιωτικής ιστορίας της καλλιτέχνιδος.

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Απόφοιτοι 2014-2017,Μέρος δεύτερο.

Η Τζίνα Δελασούδα στο έργο "Έξοδος ελεύθερη"[2018][Βαθυτυπία, μεταξοτυπία, υψιτυπία][Διαστάσεις: 35 χ 45 εκατοστά]μας παρουσιάζει έναν παπαγάλο εκτός κλουβιού, ελεύθερο να πάει όπου θέλει και η καλλιτέχνης υπογραμμίζει πως μέσω της επαναληπτικότητας του λόγου και της γραφής- που εκπροσωπεί το φτερό της πένας- το πουλί κερδίζει την ελευθερία του στο γαλάζιο του ουρανού που συμβολίζει την αριστοκρατική του καταγωγή.