Ο «μίστερ» covid-19, τα κανάλια κι εμείς! (2ον)

Λοιπόν, τι λέτε… ελεύθεροι πολιορκημένοι… πολίτες! Δεν είναι ευκαιρία για κουμπιά; Στοπ! Πατάτε και γυρίστε, όχι κανάλια αλλά πλευρό. Ανοίξτε τα παράθυρα και πετάξετε τηλεκοντρόλ, ξηλώστε «πιάτα», γκρεμίστε αντένες, ξεριζώστε καλώδια, πετάξτε τα κουτιά της πλάνης για να γλιτώσετε την κυριολεκτική αποβλάκωση, που με τον ερχομό του «μίστερ» covid, βρήκαν τη χαρά τους.

Μια πρωτοβουλία με βάση την ανάδειξη και παραγωγή Τέχνης και Πολιτισμού σε συνεργασία με Επιστημονικούς και Κοινωνικούς φορείς / ομάδες για συμβολή στις ανάγκες της κοινωνίας

Ποιος ο ρόλος του Μουσείου και του επιστημονικού του προσωπικού;

Γράφουν οι : Βέλλιος Λουκάς – Χρήστος, Ρόκας Εμμανουήλ – Απόστολος, Μουσειολόγοι – Μουσειογράφοι

Η αξία της Παλαιολιθικής τέχνης σήμερα

H διάθεση για καλλιτεχνική δημιουργία υπάρχει μέσα στα κύτταρα των ανθρώπων αναλλοίωτη δια μέσου των αιώνων. Είτε αναφερόμαστε στην Προϊστορική Περίοδο, είτε στην Σύγχρονη οι ανθρώπινες ανησυχίες πάντα θα υφίστανται με τον καλλιτέχνη να προσπαθεί να τις αποτυπώσει πάνω στην ύλη όσο αυτό του επιτρέπεται.

Ο Ερωτικός Παπαδιαμάντης

Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης, υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Η Συμβολή της Reggina Reinhard – Σταματιάδου στην Ανάπτυξη της Ορχηστικής Τέχνης

Καβαζίδου Ελένη, Υπεύθυνη Ερευνητικού Τμήματος Πολιτιστικού Οργανισμού Μακεδονίας – Θράκης ΕΣΑΕΙ ΕΝ ΡΟΗ

Προσεγγίζοντας τη Mona Lisa

Το γνώριζα ότι “δεν θα προλαβαίναμε να τα πούμε”. Ήταν τόσοι πολλοί οι “θαυμαστές” και τόσο μεγάλος ο συνωστισμός, που το μόνο που ήθελα ήταν να της ανταποδώσω το χαμόγελο. Σαν έναν φόρο τιμής σε εκείνη και τον δημιουργό της, που έχουν καταφέρει να συνομιλήσουν μαζί μου σε όμορφες στιγμές καλλιτεχνικών αναζητήσεων αλλά και σε άλλες, δύσκολες προσωπικές στιγμές.

Jean-Jacques Lemêtre: Από και προς το μουσικό σώμα

της Ελένης Πετράκου. “Αν σε μια ταινία ακούς είκοσι πέντε καμπάνες και βλέπεις στην οθόνη τρεις εκκλησίες, νοιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

A.antonopoulou.art gallery -Emfylo-ποιείν

Ο Αντώνης Βολανάκης[Αθήνα,Ελλάδα,1976] αφορμώμενος από ένα ιστορικό γεγονός όπως η θυσία των σαράντα παρθένων από τον τύραννο της Θράκης Λικίνιο και του Αμμούν επειδή δεν δέχονταν να θυσιάσουν για χάρη των ειδώλων παρουσιάζει στο έργο του "Remove before sex"[2010]την σύγχρονη εκδοχή τους εν είδει ψυχογραφήματος να δείχνουν αναμονή, αποφασιστικότητα, καλή ευσυνειδησία και έλεγχο του εαυτού τους.

«Η προσφορά κι η μνήμη» φόρος τιμής στον Κώστα Κροντηρά

Το καλλιτεχνικό απόσταγμα του ΚΩΣΤΑ ΚΡΟΝΤΗΡΑ μέσα από τα μάτια ενός νέου... Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος περιγράφει τον Κώστα Κροντηρά όπως τον γνώρισε, ΠΡΌΣΩΠΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ, ΗΧΗΡΗ ανάμνηση από τα νεανικά του χρόνια:

Πάμε Μουσείο!

Παγκόσμια μέρα του μουσείου η σημερινή, και πλήθος κόσμου από το πρωί συρρέει σε μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους.

Σύγχρονοι ηθοποιοί και ήθος…..

Ποιώ ήθος τουτ’ εστίν ηθοποιός. Πλέον έχουμε τόσους πολλούς σαβουροτηλεοπτικούς ηθοποιούς- μοντέλα- ανεπάγγελτους- για την πλάκα μας- για την δημοσιότητα- για την κάθαρση της ψυχής- για ψυχοθεραπεία, που έχουμε χάσει τη μπάλα.

Οθωμανική αρχιτεκτονική

Του Ρόκα Εμμανουήλ-Απόστολο Μουσειολόγος - Μουσειογράφος

Σάνια Iβέκοβιτς Red star fear not-Aτομική έκθεση στο State of Concept

H Σάνια Ιβέκοβιτς [Ζάγκρεμπ, Κροατία, πρώην Γιουγκοσλαβία,6-1-1949] στο βίντεο "Φάρος"[1987-2000][Διάρκεια: 3 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα]μας παρουσιάζει ένα οπτικό ημερολόγιο 14 ετών στο οποίο διασταυρώνονται σκηνές της επίσημης ιστορίας της χώρας που έζησε[πρώην Γιουγκοσλαβία]και της ιδιωτικής ιστορίας της καλλιτέχνιδος.

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Απόφοιτοι 2014-2017,Μέρος δεύτερο.

Η Τζίνα Δελασούδα στο έργο "Έξοδος ελεύθερη"[2018][Βαθυτυπία, μεταξοτυπία, υψιτυπία][Διαστάσεις: 35 χ 45 εκατοστά]μας παρουσιάζει έναν παπαγάλο εκτός κλουβιού, ελεύθερο να πάει όπου θέλει και η καλλιτέχνης υπογραμμίζει πως μέσω της επαναληπτικότητας του λόγου και της γραφής- που εκπροσωπεί το φτερό της πένας- το πουλί κερδίζει την ελευθερία του στο γαλάζιο του ουρανού που συμβολίζει την αριστοκρατική του καταγωγή.

Ισλαμική τέχνη

Ισλαμικός υφαντός κόσμος: μια μικρή γνωριμία με έναν «παρεξηγημένο» πολιτισμό και θρησκεία

Αστική Δημοκρατία

Η προσφορά της Αστικής Δημοκρατίας προς τα πλήθη των δυτικών λαών – κοινωνιών, είναι η απόλυτη ελευθερία του λόγου. Και αυτό ισχύει ι δ ι α ί τ ε ρ α για την Ελλάδα:

Οι νέοι εμπρηστές και ο διαχρονικός κύριος Μπήντερμαν

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής* Στο θεατρικό έργο του Ελβετού συγγραφέα Μαξ Φρις, «Ο Μπήντερμαν και οι εμπρηστές», τα σπίτια μιας πολιτείας δέχονται καθημερινά εμπρηστικές επιθέσεις και καίγονται το ένα μετά το άλλο.

Ο άνεμος της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης

Ο άνεμος που μπορεί να διώξει μακρά το σύννεφο του μίσους...