Το μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο: Η επιτομή της αρχαίας Κινεζικής τέχνης

Στο σύντομο αυτό άρθρο θα προσπαθήσω να παρουσιάσω την αυτοκρατορική Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου η οποία σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Πολιτιστικοί οικονομικοί οργανισμοί

Οι πολιτιστικοί οικονομικοί οργανισμοί χαρακτηρίζονται από πολυμορφία και διαμορφώνονται στη βάση διαφορετικών σκοπών και χαρακτηριστικών

Η Πολυδιάστατη Μελίνα μέσα από εικόνες και αναμνήσεις μιας φίλης...

γράφει η Ιωάννα Μανωλεδάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών (Τμήμα Θεάτρου) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ζωγράφος, Σκηνογράφος

Με αφορμή το αφιέρωμα της Κούλας Πράτσικα

Γράφει η Αθανασιάδου Ελένη (προσωπική μαρτυρία) : Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ Κ.Σ.Ο.Τ- (1990-1992)

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Μίκης, οι Μυκηθμοί και οι Αναταράξεις του…

από την Ελένη Καβαζίδου
Με αφορμή το έργο του Αστέριου Κουτούλα και τα απίστευτα Satelite Clips, αρχειακό υλικό των 600 ωρών με τον Μίκη… και όπως λέει ο σκηνοθέτης…έργο με στιγμιότυπα «από το fiction και backstage υλικό των γυρισμάτων που έγιναν με τους τραγουδιστές, μουσικούς και τους ηθοποιούς της ταινίας „Ταξιδεύοντας με τον Μίκη" από το 2014 μέχρι το 2017….».

Ισλαμική ταπητουργία: Η μαγεία της τέχνης των Ισλαμικών χαλιών

Μία από τις πιο γνωστές μορφές τέχνης που μάς άφησαν οι Ισλαμικοί πολιτισμοί αναμφίβολα είναι η ταπητουργία με το ατέρμονο σχέδιό της να συντελεί την τελειότερη καλλιτεχνική εκτόνωση των μουσουλμάνων.

Η πολυπολιτισμική κοινωνία του Λαυρίου

Στον ελληνικό χώρο, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση για να προσεγγίσουμε και να ερμηνεύσουμε την ανάπτυξη μιας κοινωνίας με βάση τη μεταλλευτική δραστηριότητα είναι η πόλη του Λαυρίου.

Bottle Shock

Οι τίτλοι τέλους σου αφήνουν μία γλυκόπικρη γεύση. Παρακολουθώντας τα τελευταία πλάνα, ως λάτρης του κινηματογράφου αισθάνεσαι μία μικρή απογοήτευση, ως λάτρης του κρασιού μία ικανοποίηση. Σκέφτεσαι, νιώθεις , γεύεσαι και κατανοείς ότι η κινηματογραφική μεταφορά ενός γεγονότος από το μακρινό 1976, σχετικά με έναν διαγωνισμό κρασιού, αξίζει να αποτυπωθεί με λόγια.

Unorthodox - Ο ανορθόδοξος αγώνας για ζωή

Williamsburg. Tο μέρος όπου φημίζεται για την μεγαλύτερη κοινότητα των χίπστερ και τον εξωστρεφή τρόπο ζωής του. Στον αντίποδα, στο ίδιο μέρος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν εγκατασταθεί οι Εβραίοι του Σάτμαρ, μια κοινότητα Χασιδιστών, με καταγωγή από το Σάτμαρ της Ουγγαρίας.

Προσωνύμια της Παναγίας στον Αιγαιακό χώρο: Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Από τις πάνω από πεντακόσιες προσωνυμίες για τη Θεοτόκο που συναντά κανείς στον ελληνικό χώρο πολλές είναι εκείνες που απαντώνται στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και έχουν άμεση σχέση με τα χαρακτηριστικά της εικόνας και του ναού Της, τις ιδιότητές Της, τη θέση και την παράδοση της ίδρυσης της εκκλησίας Της.

Και αν η σωτηρία βρίσκεται στην τέχνη;

“Black lives matter”, “gay pride”, φεμινιστικές και πολλές άλλες δράσεις……., θεατρική ομάδα της Αμοργού, με την υπέροχη εικόνα των εφήβων μαθητών να κρατούν στα χέρια τους τις φωτογραφίες της Ελένης Τοπαλούδη, του Ζακ Κωστόπουλου, του George Floyd......Αναρωτιέμαι….αρκεί άραγε μια τέτοια δράση για να δώσει πνοή και ελπίδα στο μέλλον αυτού του τόπου;

Καλλιτεχνικά μαθήματα στο Γενικό Λύκειο

Μαζικές πανελλήνιες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι κινήσεις και οι δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τα καλλιτεχνικά μαθήματα στο Γενικό Λύκειο.

Από μάνα σε κόρη, από γενιά σε γενιά”: κατοικία και προίκα στη μεταπολεμική Ίο

γράφει η Δήμητρα Κ. Φραγκούλη MSc Κοινωνική Ανθρωπολόγος -Συγγραφέας Προϊσταμένη τμ. Εκθέσεων-Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

100 χρόνια λειτουργίας, δράσεις και επετειακές συνέργειες.

Ο «μίστερ» covid-19, τα κανάλια κι εμείς! (2ον)

Λοιπόν, τι λέτε… ελεύθεροι πολιορκημένοι… πολίτες! Δεν είναι ευκαιρία για κουμπιά; Στοπ! Πατάτε και γυρίστε, όχι κανάλια αλλά πλευρό. Ανοίξτε τα παράθυρα και πετάξετε τηλεκοντρόλ, ξηλώστε «πιάτα», γκρεμίστε αντένες, ξεριζώστε καλώδια, πετάξτε τα κουτιά της πλάνης για να γλιτώσετε την κυριολεκτική αποβλάκωση, που με τον ερχομό του «μίστερ» covid, βρήκαν τη χαρά τους.

Μια πρωτοβουλία με βάση την ανάδειξη και παραγωγή Τέχνης και Πολιτισμού σε συνεργασία με Επιστημονικούς και Κοινωνικούς φορείς / ομάδες για συμβολή στις ανάγκες της κοινωνίας

Ποιος ο ρόλος του Μουσείου και του επιστημονικού του προσωπικού;

Γράφουν οι : Βέλλιος Λουκάς – Χρήστος, Ρόκας Εμμανουήλ – Απόστολος, Μουσειολόγοι – Μουσειογράφοι

Η αξία της Παλαιολιθικής τέχνης σήμερα

H διάθεση για καλλιτεχνική δημιουργία υπάρχει μέσα στα κύτταρα των ανθρώπων αναλλοίωτη δια μέσου των αιώνων. Είτε αναφερόμαστε στην Προϊστορική Περίοδο, είτε στην Σύγχρονη οι ανθρώπινες ανησυχίες πάντα θα υφίστανται με τον καλλιτέχνη να προσπαθεί να τις αποτυπώσει πάνω στην ύλη όσο αυτό του επιτρέπεται.

Ο Ερωτικός Παπαδιαμάντης

Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης, υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Η Συμβολή της Reggina Reinhard – Σταματιάδου στην Ανάπτυξη της Ορχηστικής Τέχνης

Καβαζίδου Ελένη, Υπεύθυνη Ερευνητικού Τμήματος Πολιτιστικού Οργανισμού Μακεδονίας – Θράκης ΕΣΑΕΙ ΕΝ ΡΟΗ