«Ένα φτερό από κάθε πουλί»

Σεφαραδίτικα Παραμύθια από τα Βαλκάνια

Σαν τα πουλιά σκόρπισαν στον κόσμο τα τέκνα του Ισραήλ. Σαν τα πουλιά έφτιαξαν νέες φωλιές και με τις φτερούγες τους σκέπασαν στοργικά μνήμες, όνειρα και ελπίδες.
Κι ήρθε ώρα που όλα τα πουλιά έπρεπε πάλι να συναχτούν και, για το χατίρι της όμορφης γυναίκας τού βασιλιά Σολομώντα, να αποχωριστεί το καθένα ένα του φτερό.
Ένα φτερό είναι το κάθε παραμύθι και μέσα στο καλάμι του φτερού κυλά το αίμα της ψυχής τού πρώτου μάστορα παραμυθά. Σαν φτερό πέταξε το παραμύθι μέχρι εμάς. Δώρο από παλιά, ξεκίνησε από την Εσπερία των Ιβήρων, έφτασε στα οθωμανικά Βαλκάνια, άνθισε μέσα σε κοινότητες σεφαραδίτικες και κατάφερε να κρατήσει ζωντανά τα κύτταρα της φυλής.

Ανάλαφρα ας πετάξει πάλι ανάμεσά μας και, όπως λένε, το παραμύθι
αν μ’ αλήθεια μάς γεμίσει, η ψυχή μας θα ηρεμήσει,
αν σαν ψέμα, όμως, μυρίσει, ο Θεός να μας βοηθήσει,
μα, αν γλυκά έχει μιλήσει, το ψωμάκι θα φτουρήσει!

Η παράσταση απευθύνεται σε εφηβικό και ενήλικο κοινό.

Αφήγηση: Νάγια Οικονομοπούλου
Μουσική: Μαρία Κωνσταντή
Διάρκεια: 70 λεπτά
Είσοδος: 5 ευρώ
Πότε: Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στις 21:00

Πού: Πύλη 82 multispace, Κεραμεικού 82, Αθήνα

Κρατήσεις: 698 564 6835

Συντελεστές:

Η Νάγια Οικονομοπούλου σπούδασε μετάφραση στο Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και συνεργάστηκε με σημαντικούς εκδοτικούς οίκους. Όταν, όμως, κάποτε, από τύχη, συναπαντήθηκε ξανά με τους συντρόφους των παιδικών της χρόνων, την Τρισεύγενη, την Πούλια και τον Αυγερινό, τον Μπιλμέμ, τον Μισοκοκκοράκη, τους πήρε αμέσως στο κατόπι και βρήκε τον δρόμο της στο δάσος με τα παραμύθια. Μαθήτευσε πλάι σε μάστορες παραμυθάδες κι ήρθε η ώρα πουπήρε κι εκείνη μια κόκκινη κλωστή και κέντησε τα πιο ωραία ψέματα, μαζί και την αλήθεια και χίλια παραμύθια. Αγαπά να αφηγείται παραδοσιακά κυρίως παραμύθια και μύθους, σε παιδικό και ενήλικο κοινό, σε συντροφιές, βιβλιοθήκες, σχολεία, καφενεία, μουσεία, πολυχώρους και πολιτιστικά στέκια. Υλοποιεί την αφηγηματική δράση «Σπεροκαθίσματα – Παραμύθια κατ’ οίκον».

Η Μαρία Κωνσταντή ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές, με κλασικό φλάουτο. Η ενασχόλησή της με την παραδοσιακή μουσική, με το ούτι και το τραγούδι, ξεκίνησε το 2007. Από το 2008 έως το 2015, παρακολούθησε σεμινάρια επιπέδου masterclass στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος (καλλιτεχνικός διευθυντής Ross Daly), με τους μουσικούς Yurdal Tokcan, Adel Salameh, Ahmet Erdogdular, Χάρη Λαμπράκη, Σωκράτη Σινόπουλο, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Ευγένιο Βούλγαρη. Έχει παίξει σε διάφορα μουσικά σχήματα, με ρεπερτόριο από παραδοσιακές μουσικές και σκοπούς της μουσικής μας γειτονιάς, στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και το Βέλγιο.

Pin It