Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

"The Volunteers" project

OL-1-900Με το project "The Volunteers", το urbn-theatr, επιχειρεί, με την μορφή δράσεων σε δημόσιο χώρο, να αντιπαρατάξει στη φαντασμαγορία των Ολυμπιακών συμβόλων την ενέργεια που απορρέει από την "πτώση" τους, καταγράφοντας έναν κόσμο όπου "Volunteer", με κάποιον τρόπο, ίσως, είναι- ήταν ο καθένας μας.

 Το έτος 2004 αποτελεί κομβικό σημείο της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας και την πραγματική έναρξη μιας διακριτής ιστορικής εποχής που ορίζεται από τα χρονικά όρια της τελευταίας δεκαετίας (2004-2014). Στον απόηχο της επετείου της διοργάνωσης των αγώνων στην Αθήνα, διερευνάται η εντύπωση και η σημασία τους στο θυμικό των κατοίκων και περαστικών της πόλης.

OL-2-900 Η επιστροφή σε αυτό το γεγονός, που πλέον δεν αποτελεί το επιστέγασμα των κατορθωμάτων της Ελλάδας της νέας χιλιετίας παρά μια από τις πολλές εκδηλώσεις των οικονομικών εκτροπών της και προάγγελο της σημερινής κρίσης, δικαιολογείται ακριβώς από τα πολλαπλά και αντικρουόμενα νοήματα που οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας φέρουν έως σήμερα.

 Το project μπορεί να ιδωθεί και ως μια μελέτη των μηχανισμών δημιουργίας πίστης στα σύμβολα αυτά, που λειτουργούν ως η ενωτική αρχή ενός θεσμού που συγκροτείται στη βάση, φαινομενικά, ανεπίλυτων αντιφάσεων ανάμεσα στον κοσμοπολιτισμό και τον εθνοκεντρισμό, τις οικουμενικές, υπερεθνικές αρχές που οι Αγώνες ενσαρκώνουν και τα υπαρκτά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που τους διαπερνούν, την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και άμμιλας και του αισθήματος εθνικής υπερηφάνειας και υπεροχής για τη χώρα υποδοχής. Αντιφάσεις, παράλληλα, αποτυπώνονται και στην ύπαρξη του "εθελοντή": μοναξιά-κοινότητα, πίστη-απογοήτευση, εξωστρέφεια-εσωστρέφεια.

OL-4-900  Ο "εθελοντής" επαναφέρει τα σύμβολα αυτά στο άκρως "αντι-ηρωϊκό" και "αντι-εορταστικό" κλίμα της πόλης που θυμάται τους αγώνες 10 χρόνια μετά. Αξιοποιώντας θεατρικά εργαλεία και προτάσσοντας ως νέο σύμβολο την ασφυξιογόνο μάσκα, το project, ως ένα είδος flash theater αφήγησης, συλλαμβάνει την αυθόρμητη αντίδραση, παρουσία ή απουσία, περαστικών και θεατών της Ελλάδας της κρίσης και αναδεικνύει τη λειτουργία των Ολυμπιακών αγώνων ως θεάματος.

 

OL-7-900Συντελεστές:
Σύλληψη, Οργάνωση δράσης, σύνδεση: Ηλίας Παναγιωτακόπουλος
Visual design: Λαμπαδάριος Παππάς
Επιμέλεια κίνησης "Volunteer": Ζωή Κολλάτου
Ενδυματολόγος: Φωτεινή Λάζου
Φωτογράφηση δράσης: Άννα Τσιμπίδη, Μαρία Αγγελή, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος
"Volunteer": Βαγγέλης Τελώνης.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους: Άννα Μαρία Καντά και τον Αλέξανδρο Κατσή.

Λίγα λόγια για το urbn-theatr.
Το urbn-theatr, σε ό,τι έχει να κάνει με τη νομική του υπόσταση είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία θεάτρου. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία του είναι ένας θεατρικός οργανισμός, εν είδη έμβιου όντος. Οικοδομείται, συγκροτείται σκηνικά μεταβαλλόμενο ανά παράσταση-project, διατηρώντας ανοιχτούς ορίζοντες καλλιτεχνικής έκφρασης. Δημιουργήθηκε το 2011 από τον Ηλία Παναγιωτακόπουλο και έχει παρουσιάσει σειρά παραστάσεων-projects: "Worlds End" στο θέατρο @Ρουφ (Αθήνα), "Wordwhore" στον Χώρο Πολιτισμού About (Αθήνα) και στο Etceteta Theatre του Λονδίνου στο πλαίσιο του Camden Theater Festival, "a simple product" στο υπαίθριο γκαράζ του Εθνικού Ωδείου (πλατεία Βάθη,) στο πλαίσιο του φεστιβάλ Petit Paris d'Athenes, "The Random Effect" στον χώρο τέχνης "14Μέρα" (Αθήνα). Το "The Volunteers" είναι ένα flash theater project που έγινε με αφορμή τα 10 χρόνια από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

 

Δημοσκόπηση

Πρέπει να επιτραπούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιανουάριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Δευτέρα, 21 Ιαν. 2019 - 05:06:21
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσεις"The Volunteers" project Top of Page