Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσειςΚινηματογράφος και ιστορία: Μια αμφίδρομη σχέση

Κινηματογράφος και ιστορία: Μια αμφίδρομη σχέση

kinimatografos-istoria-9002-3 πράγματα που ξέρω για...
 Στον νέο κύκλο εκδηλώσεων του Μουσείου οι προσκεκλημένοι μας παρουσιάζουν «2-3 πράγματα...» που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της «Ιστορίας» και των ιστορικών γεγονότων... «Ξάνθη Ελεύθερη 1919-2019»

Δευτέρα 14 Ιανουάριου 2019
[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Κινηματογράφος και ιστορία: Μια αμφίδρομη σχέση
Με την Έλλη Λεμονίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Η σχέση της ιστορίας με τον κινηματογράφο έχει βαθιές ρίζες, που ανάγονται στα πρώτα κιόλας χρόνια της εμφάνισης του κινηματογραφικού μέσου και στη σχεδόν παράλληλη πορεία της ανάπτυξής του με την εδραίωση του θεσμού του εθνικού κράτους. Η ανάδειξη επιλεγμένων στιγμών του ιστορικού παρελθόντος από την κινηματογραφική εικόνα αποτέλεσε κομβική επιλογή για την ενίσχυση της εθνικής συνείδησης στα νέα κράτη. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του εικοστού αιώνα, η σχέση αυτή εξακολούθησε να είναι ιδιαίτερα στενή και αμφίδρομη, με τον κινηματογράφο να αποτελεί προνομιακό φορέα διάχυσης των κυρίαρχων ιστοριογραφικών και μνημονικών αφηγημάτων. Παράλληλα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η δύναμη του μέσου είχε έναν αξιοσημείωτο ρόλο στην επιτάχυνση εξελίξεων σε πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική έρευνα έχει αναδείξει τον πολύ ιδιαίτερο ρόλο του κινηματογράφου ως φορέα Δημόσιας Ιστορίας και, κατά συνέπεια, ως συνδιαμορφωτή των αντιλήψεων για το παρελθόν σε ευρύτατα στρώματα του γενικού πληθυσμού· έχει επίσης επισημάνει τη μεγάλη σημασία της αξιοποίησης του κινηματογράφου στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ενίσχυσης του οπτικού γραμματισμού των μελλοντικών πολιτών.

Η Έλλη Λεμονίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ασχολείται ερευνητικά με τη σχέση ιστορίας και κινηματογράφου, έχοντας πρόσφατα εκδώσει το βιβλίο Η ιστορία στη μεγάλη οθόνη. Ιστορία, κινηματογράφος και εθνικές ταυτότητες (Εκδόσεις Ταξιδευτής, Αθήνα, 2017). Στην ομιλία της θα αναφερθεί στους γενικούς άξονες προβληματισμού του θέματος και θα παρουσιάσει ενδεικτικά παραδείγματα διαχείρισης σημαντικών ιστορικών θεμάτων από επιλεγμένες εθνικές κινηματογραφίες.

*Οι ομιλίες που πραγματοποιούνται στο Μουσείο αναμεταδίδονται ζωντανά στο Ράδιο Ξάνθη 93,5 και στο www.radioxanthi.gr

*ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ!!! ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΦΕΞ
Στις λίγες μέρες κυκλοφορίας του εξαντλήθηκε θα μπορείτε να το βρείτε ηλεκτρονικά στη σελίδα μας: www.fex.org.gr

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΗΝΑ
Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI / Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ www.fex.org.gr

Παρασκευή 25 Ιανουάριου 2019
[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
«ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ, ο ευπατρίδης πολιτικός και διπλωμάτης. Η συμβολή του στην ενσωμάτωση της δυτικής Θράκης στην Ελλάδα».
Με τον Αλέξανδρο Αλεξανδρή, Πρέσβη ε.τ. και Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ • ΣΜΥΡΔΕΞ ΑΕ • ΣΕΚΕ ΑΕ • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ • ΜΑΣΟΥΤΗΣ • ΣΚΑΡΠΕΛΟ - συντήρηση έργων τέχνης • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ • MEZEBAR- Bar & Gril • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΥΡΓΕΛΗ» • ΥΔΡΩ COSMOS • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΦΕΑΣ • SCHUR FLEXIBLE ABR •

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.fex.org.gr https://www.facebook.com/FEXANTHI

Δημοσκόπηση

Ποιες δράσεις ακτιβισμού θα κάνατε;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Ιούνιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Τετάρτη, 19 Ιουν. 2019 - 18:44:48
 

Newsletter

ΑρχικήΆρθραΑνακοινώσειςΚινηματογράφος και ιστορία: Μια αμφίδρομη σχέση Top of Page