Αυτό το ζόμπι η «Αθηνά»  μας στοίχισε 137 χιλ. ευρώ!

του Γιώργου Δημ. Μόσχου. Σαράντα τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των ο οποίων οι Αχαιοί Μ. Κανελλοπούλου και Β. Χατζηλάμπρου καταγγέλλουν ότι η παρουσίαση του. ζόμπι -που ονομάζεται κατ' ευφημισμό σχέδιο «Αθηνά»- στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

της Βουλής δεν συνοδεύτηκε από καμία επιστημονική τεκμηρίωση και ότι τα κριτήρια που επικαλείται ο υπουργός Παιδείας καταστρατηγούνται στις περισσότερες των περιπτώσεων και ερωτούν: Σε ποιες συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες στηρίχθηκε το σχέδιο «Αθηνά»;
Γιαυτό και ζητούν να κατατεθούν όλα τα έγγραφα, είτε πρόκειται για διατύπωση γνώμης από θεσμικά όργανα της πολιτείας και των ιδρυμάτων είτε πρόκειται για την ανάθεση της μελέτης σε όμιλο επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση(!).

Αφορμή για τα παραπάνω αποτέλεσε αποκάλυψη που δημιουργεί μέγα θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης στο Υπουργείου Παιδείας και προσωπικά στον υπουργό, ότι η μελέτη αποτύπωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, πάνω στην οποία στηρίχτηκε το σχέδιο «Αθηνά», το επίμαχο πια, που επί μέρες αναστατώνει την Παιδεία και οδηγεί στα άκρα την ακαδημαϊκή κοινότητα, ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων με την ονομασία ΕΕΟ, που ανήκει σε εκπαιδευτικό όμιλο, ο οποίος δραστηριοποιείται στις παρυφές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Με πιο απλά λόγια, ιδιώτης ανέλαβε να εκπονήσει μελέτη για λογαριασμό του Υπουργείου, με στόχο την αναδιάρθρωση, δηλαδή τη διάλυση, της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Την αποκάλυψη έκανε ο Τάσος Κουράκης κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για τις συγχωνεύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας την π. Δευτέρα.

Αυτό «εκθέτει ανεπανόρθωτα τον υπουργό Παιδείας, που πλέον έχει μόνο ένα δρόμο, αν δεν θέλει να κατηγορηθεί για διακρίσεις υπέρ των ιδιωτών της εκπαίδευσης: Να πάρει πίσω το σχέδιο "Αθηνά"», είπε ο βουλευτής που τυγχάνει και καθηγητής Πανεπιστημίου και άρα περισσότερο γνώστης των όσων κυοφορούνται στο χώρο των πανεπιστημίων!

Η αποκάλυψη αυτή, κυριολεκτικά προκάλεσε αίσθηση καθώς έσκασε σαν βόμβα μέσα στην αίθουσα, την οποία είχαν κατακλύσει πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ, πολλοί πρόεδροι Τμημάτων που εξαφανίζονται από τον ακαδημαϊκό χάρτη, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και εργαζομένων στα ιδρύματα.

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι το σχέδιο «Αθηνά» πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα και να ξεκινήσει ένας σοβαρός και υπεύθυνος διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα για την αναδιάταξη και ανάταξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, που βρίσκεται παραδομένη στη δίνη των ιδιωτικών συμφερόντων, τα οποία επιζητούν με πλάγιους τρόπους να παραβιάσουν το άρθρο 16 του Συντάγματος που λέει το πολύ απλό: Ότι η Παιδεία είναι υποχρέωση και μέλημα της Πολιτείας και όχι του κάθε επιχειρηματία ιδιώτη!

Ότι δικαίωμα στο αγαθό την Παιδείας πρέπει να έχουν άπαντες, ανεξαρτήτως οικονομικής θέσης, φύλου, χρώματος, φυλής ή ιθαγένειας.

Και αυτό το ζόμπι η «Αθηνά» που προσφέρουν οι φωστήρες του Υπουργείου Παιδείας μόνο ακαδημαϊκό δεν είναι.

Προάγει όμως την κατάλυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω της δημιουργίας ομόσπονδων ιδρυμάτων, λες και πρόκειται για σωματεία του ιδιωτικού τομέα, διαλύει την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση και υποβαθμίζει τα τμήματά της σε σχολές εργοδηγών, συρρικνώνει τις ανθρωπιστικές σπουδές, οδηγεί στη διάλυση των προγραμμάτων σπουδών, των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην παράδοση υποδομών και εγκαταστάσεων στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην ανάπτυξη της παραπαιδείας, αφού ευνοεί την κάλυψη από επιχειρηματίες της εκπαίδευσης του κενού που δημιουργείται από την εξαφάνιση δεκάδων τμημάτων κι έτσι απαλλάσσονται από την ευθύνη της Παιδείας οι κυβερνήσεις αφού θα διαχειριστούν μειωμένη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Και ας αφήσουμε ότι χιλιάδες φοιτητές καλούνται να μετακομίσουν.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι η μελέτη για τη δημιουργία αυτού του ζόμπι της «Αθηνάς» στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο 137.022 ευρώ, που αφαιρέθηκαν από τον κουμπαρά του ΕΣΠΑ προς όφελος του ιδιωτικού ομίλου εκπαίδευσης!

του Γιώργου Δημ. Μόσχου http://gzmosxos.blogspot.gr