Βιογραφικό της Μαίρης Σοΐδου

της ΚΑΒΑΖΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, Msc, PhD. Χοροδιδάσκαλος, Χορογράφος, Χορο/κινησιοθεραπεύτρια. Η Μαίρη Σοΐδου γεννήθηκε ορφανή από πατέρα και είναι το 10ο τέκνο μίας οικογένειας που μετανάστευσε από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη όταν ήταν ακόμη παι δί.

Είχε μία δύσκολη καθημερινότητα και αντίξοες συνθήκες διαβίωσης. Διέμενε στο Γιεντί Κουλέ της Άνω Πόλης και ως έφηβη, στην περιοχή Αγίας Σοφίας. Από μικρή είχε ιδιαίτερη κλίση στις καλές τέχνες. Διδάχθηκε πιάνο από την κα Βάμβαλη στο Ελληνικό Ωδείο και παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής στη ΧΕΝ. Στα 18 της χρόνια ξεκίνησε να τραγουδά εθελοντικά σε κέντρα και χώρους διασκέδασης, με αγαπημένο της στέκι τη Στρατιωτική Λέσχη Θεσσαλονίκης. Μη έχοντας κλείσει τα 19 ξεκίνησε να εργάζεται επαγγελματικά ως τραγουδίστρια στη Θεσσαλονίκη και σε γειτονικές πόλεις. Το 1950 ξεκίνησε να ασχολείται και με το θέατρο. Το ντεμπούτο της το έκανε στο ρόλο της Κλημεντίας ύστερα από πρόσκληση της Ζωής Κυριαζίδου από το Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ. Ως καλλιτέχνιδα, ήταν η πρώτη πετυχημένη και ιδιαίτερα αγαπητή κονφερασιέ στη Θεσσαλονίκη, ήταν μία σόου γούμαν που μπορούσε να σταθεί σε πίστες, θέατρα, συναυλίες, τουρνέ έως και σε διαλείμματα κινηματογράφου. Ήταν η πρώτη που φόρεσε φράκο επί σκηνής. Όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία της Ο Ηθοποιός της Πρόζας και του Μουσικού Θεάτρου δημιουργεί το ρόλο του πάνω στον καμβά του συγγραφέα. Ο Κονφερασιέ είναι υποχρεωμένο την ίδια στιγμή να είναι συγγραφέας και εκτελεστής. Εργάσθηκε ως ερμηνεύτρια από το 1940 έως και το 1956 και ακολούθως ίδρυσε το ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΣΟΪΔΟΥ (1956-1992) στο οποίο αφιέρωσε και τη ζωή της.
Η συνεισφορά της στην Ορχηστική Τέχνη αφορά:
• Στη συστηματική και εκτενή περιγραφή που έκανε στο σύγγραμμα της αυτοβιογραφίας της σε
o μουσικοχορευτικές και θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης (μεταξύ των οποίων: Θέατρο Λευκού Πύργου ή αλλιώς,Ῥιβολί των Παρισίων εν σμικρώ» που δεν υπάρχει πλέον) και
o ονόματα χορογράφων και χορευτών κλασσικού μπαλέτου από το 1940 και έπειτα. Ως πιο σημαντική αναφορά σε χορογράφο είναι αυτή στην Ευτέρπη ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ. Είναι γνωστή ως Έφη Βαφειάδου. Είχε διδαχθεί μπαλέτο στη Ρωσία και αρχικά είχε μεταναστεύσει στην Αθήνα. Το 1941 ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να εργασθεί σε μουσικοχρευτικές σκηνές, όπου και γνωρισε τη Μαίρη Σοΐδου. ΤΟ 1955 αναφέρεται ότι εργάσθηκε στο Γυμναστήριο του «Μαυροσκούφη»όπου ξεκίνησε τμήμα χορού. Το 1956 η Βαφειάδου ίδρυσε την 1η Σχολή Κλασσικού Μπαλέτου στη Θεσσαλονίκη. Μετά από λίγα χρόνια όμως την έκλεισε και ανέλαβε τάξεις κλασσικού χορού στο Μακεδονικό Ωδείο. «Έβγαλε τις πρώτες μαθήτριες με πτυχία» και έφυγε στην Αμερική αφού υπέγραψε το πτυχίο της ταλαντούχας Ρούλας ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ –ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, η οποία και ανέλαβε, μετά την αποχώρηση της Ε. Βαφειάδου, την τάξη της στο Μακεδονικό Ωδείο. Η Ε. Βαφειάδου, επιστρέφοντας στην Ελλάδα και συγκεκριμμένα στη Θεσσαλονίκη, εργάσθηκε ως καλλιτεχνική Διευθύντρια στις Σχολές Χορού της Judith Neil έως τη συνταξιοδότησή της.
• Στην ανάπτυξη του επαγγέλματος του χοροδιδασκάλου και χορογράφου. Ο Χοροδιδάσκαλος –Χορογράφος ήταν μέλος του τακτικού προσωπικού του Παιδικού Θεάτρου Μαίρης Σοΐδου. Η 1η χορογράφος που εργάσθηκε στο Θέατρό της ήταν η Ευτέρπη Βαφειάδου. Εκτός από μπαλέτο και κοινωνικούς χορούς, οι νεαροί μαθητές μάθαιναν και ελληνικούς χορούς, με δάσκαλο τον Στάθη Μεταλλινό. Ο Στάθης Μεταλλινός ήταν σταθερός συνεργάτης, πολυπράγμων καλλιτέχνης με αξιόλογο ανέκδοτο συγγραφικό έργο για τους Ελληνικούς Χωρούς και τα Ελληνικά Ήθη κι Έθιμα. Ο Στάθης Μεταλλινός καταγόταν από την Κέρκυρα.
• Στη δημιουργία της 1ης Καλλιτεχνικής Στέγης στη Θεσσαλονίκη με το όνομα ΘΕΣΠΙΣ, που συμπεριελάμβανε διδασκαλία ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ, ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΜΠΑΛΕΤΟΥ, ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ... Δυστυχώς όμως, τον ίδιο χρόνο που εγκαινιάστηκε (1959), ύστερα από μία καταρρακτώδη βροχή με κακοκαιρία και φουρτουνιασμένη θάλασσα, πλημμύρισε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Το νέο αυτό οικοδόμημα ήταν πλησίον του Θερμαϊκού (Καρόλου Ντηλ & Βασιλέως Κωνσταντίνου 17, παραλία Θεσσαλονίκης).
• Στην πολυδιάστατη καλλιτεχνική παιδεία και διαπαιδαγώγηση μαθητών νηπιακής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας δια του Παιδικού Θεάτρου Μαίρης Σοΐδου. Το θέατρο αυτό λειτούργησε συχνά ως φυτώριο νεαρών ηθοποιών για τις ανάγκες παραστάσεων του ΚΘΒΕ, ενώ αρκετοί μαθητές της ακολούθησαν σημαντική καριέρα στο τραγούδι, το χορό και το θέατρο, μεταξύ των οποίων, Ρούλα Παπαδάτου –Καφαντάρη, Τάνια Τσανακλίδου, Παντελής Καναράκης, Χριστίνα Ζαχαροπούλου, Νίκος Καπέλιος, Κώστας Σαντάς, Ρούλα Παντελίδου, Ναταλί Θεοδωρίδου, κ.α.
Η Μαίρη Σοΐδου, από το 1993 έως το 2003 προσπαθούσε να βρει ανάδοχο για το έργο της... Ήταν όμως τόσο βαρύ το φορτίο και άλλο τόσο σπουδαία τα επιτεύγματά της, που ήταν δύσκολο να αναλάβει κάποιος μία τόσο μεγάλη ευθύνη... Απεβίωσε το 2003 σε κακή κατάσταση υγείας, έχοντας μόλις μπει στην 9η δεκαετία της ζωής της (περίπου 82 ετών).
Η Μαίρη, από πολύ μικρή βίωσε την απώλεια, τον πόνο, τη θλίψη, την πείνα, τη μιζέρια, την προσφυγιά. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια με τόση αγάπη, αρκετή όχι μόνο για να δυναμώσει την ψυχή της στα αντίξοα κοινωνικά περιβάλλοντα, αλλά και για να πολλαπλασιάσει τους καρπούς του ζωτικού πυρήνα της στους μεταγενέστερους. Η Μαίρη Σοΐδου ήταν ένας φορέας θετικής ενέργειας και δημιουργικότητας που με το χαμόγελο και τη θετική σκέψη κατάφερνε να πετύχει το αδύνατο.... Να αποτελεί το φως σε κάθε σκοτάδι της εποχής της, να δίνει ελπίδα, αγάπη, συμπόνοια, βοήθεια, χαρά!
Η Μαίρη Σοΐδου ήταν μία πραγματική κυρία στους τρόπους και στα θέλω της. Η αυτοσυγκράτηση, η μεθοδικότητα και η αυτοπειθαρχία ήταν τα βασικά δομικά στοιχεία της επιτυχίας της. Το θεατρικό παιχνίδι ήταν το αγαπημένο συστατικό της εργαλειοθήκης της. Ο χορός και το τραγούδι ήταν αναπόσπαστα κομμάτια του εκπαιδευτικού της έργου. Το χαμόγελο και η δημιουργική της «έκσταση» την κράτησαν νέα και δυνατή στο πέρασμα του χρόνου.
Η θεατρική παιδεία στο Παιδικό Θέατρο ΜΑΙΡΗΣ ΣΟΪΔΟΥ απαιτούσε μαεστρία... ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΟΥΤΙΝΑΣ Κάθε θεατρική της παράσταση έκρυβε μία πικάντικη παιδική ιστορία!. Ο κόσμος όλος το ξερε, κι η Μαίρη το ΄χε κρυφό καμάρι! Κανένας άλλος, στην ιστορία του ελληνικού παιδικού θεάτρου δεν απέκτησε τόση δόξα, αίγλη και φήμη όση το ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ αυτής της σπουδαίας καλλιτέχνιδος, μίας σπουδαίας δασκάλας που άγγιζε την ψυχή του παιδιού σεβούμενη τα παθήματα και τα όνειρά του..
Οι μαθητές της τη θυμούνται και τη σέβονται απεριόριστα για κάθε ανάμνηση, μάθημα, σπουδή και καινοτομία της...
Η Τάνια Τσανακλίδου, αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετικό αφιέρωμα που έκανε την ημέρα της απονομής της (14ης απονομή Βραβείου ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ 2017, 20-05-2017):
«Η Μαίρη Σοΐδου για εμένα υπήρξε η 2η μου μητέρα. Πέρασα ένα διάστημα μίας ευαίσθητης ηλικίας, της προεφηβικής και του τέλους της παιδικής κοντά της. Και όταν λέω κοντά της εννοώ μαζί της, στο σπίτι της. Έμενα κάποια χρόνια μαζί της. Διαμόρφωσε το γούστο μου και την αισθητική μου, άνοιξε τους πνευματικούς μου ορίζοντες και τους έστρεψε στην πλευρά της τέχνης, και με κατηύθυνε στην καλλιτεχνική έκφραση. Για εμένα το θέατρο της Μαίρης Σοιδου ήτανε το παιδικό μου παιχνίδι και ταυτόχρονα ο καλύτερος προθάλαμος για την πνευματική μου εξέλιξη. Επίσης, επηρέασε και τη στάση μου σαν γυναίκα. Η Μαίρη ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος, συζούσε με τον Μεταλλινό δεν είχαν καν παντρευτεί, είχε εξαιρετικά έντονη και γοητευτική προσωπικότητα και θα πρέπει να ήταν από τα πιο ανεξάρτητα και ελεύθερα άτομα που έχω γνωρίσει. Και αυτό για τη δική της εποχή ήταν ένας άθλος.Θα της είμαι για πάντα ευγνώμων....»

Pin It