Δίνοντας νόημα στην παράδοση

Η παράδοση είναι μια έννοια που πολλοί θεωρούν ότι εκφράζει αποκλειστικά το δημοτικό-δημώδες, τη λαϊκή κληρονομιά.

Είναι, όμως, όλα αυτά και επιπλέον όλα τα πολιτιστικά στοιχεία που συνδιαμορφώνουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Βλέπουμε ωστόσο ότι στις μέρες, πολλοί στρέφονται αποκλειστικά στο δημοτικό τραγούδι και στους παραδοσιακούς χορούς, ως μεμονωμένα δημιουργήματα. Πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι, διοργανώνουν εκδηλώσεις με παρουσίαση παραδοσιακών χορών, που ονομάζουν «παραστάσεις», αλλοιώνοντας την έννοια του όρου. Ωστόσο αυτές οι παρουσιάσεις αρχίζουν να χάνουν το ενδιαφέρον καθώς αντιμετωπίζονται συχνά από το κοινό ως εκδηλώσεις, χωρίς καμία συνέχεια. Μα αλήθεια πως μπορείς να παρακολουθήσεις κάτι που δεν έχει μια ιστορία να σου πει, μια δυναμική κορύφωση να κεντρίσει το ενδιαφέρον, αλλά αποτελεί ένα ημιτελές σκηνικό αποτέλεσμα ;

Εδώ έρχονται οι άλλες τέχνες και κυρίως η σύνθετη τέχνη του Θεάτρου να δώσει λύσεις. Πολλοί χοροδιδάσκαλοι δημοτικών χορών, επιχειρούν φιλότιμα να εμπλουτίσουν τις παρουσιάσεις τους με στοιχεία δραματοποίησης. Αυτό που λείπει όμως συχνά, είναι η γνώση. Ένας σκηνοθέτης με ουσιαστικές γνώσεις τόσο καλλιτεχνικές, οργανωτικές όσο και λαογραφικές, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην παραγωγή ολοκληρωμένων θεαμάτων. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα του επιτραπεί να παρέμβει και να πλαισιώσει το θέαμα.

Μέσα στο πλαίσιό της, η παράδοση αποκτά ουσιαστικό νόημα, οι χοροί γίνονται αντιληπτοί ως κομμάτια πολιτισμού, οι στίχοι των τραγουδιών αποκτούν ερμηνευτικό περιεχόμενο, η μουσική αποκτά την έντεχνη λειτουργία της, εκφράζοντας τη λύπη ή τη χαρά. Το κοινό είναι έτοιμο να δεχθεί το εξελιγμένο αισθητικά θέαμα, το επιζητά. Αυτό που απομένει είναι οι συνεργασίες που θα φέρουν νέο αέρα στο παραδοσιακό και θα το μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές, μέσα από παραστάσεις που προκαλούν το ενδιαφέρον των θεατών κάθε ηλικίας. Η παράδοση είναι η τέχνη του λαού, ας της δώσουμε λοιπόν νόημα, ας την κάνουμε εργαλείο ψυχαγωγίας και διαπαιδαγώγησης.

Βασίλης-Δημοσθένης Μπουζαλάς
Σκηνοθέτης - Θεατρικός Συγγραφέας - Παιδαγωγός