Διεθνής Έκθεση Τέχνης στην Οικία του τέως βασιλιά Πέτρου Α’ στο Βελιγράδι

Το μαγικό Βελιγράδι μας υποδέχτηκε με μία άκρως φθινοπωρινή μέρα και από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στην πόλη νοιώσαμε αυτή την παλιά αίγλη και την νοσταλγία που έχουν οι περισσότερες βαλκανικές πρωτεύουσες.

 

Ο λόγο που βρεθήκαμε σε αυτή την πανέμορφη πόλη δεν ήταν άλλος από την Likovna Kompozicija δηλαδή την Διεθνή Έκθεση Τέχνης που πραγματοποιήθηκε για ακόμα μία φόρα στο παλάτι του βασιλέως Πέτρου Ι στην περιοχή Ντέντινιε του Βελιγραδίου. Ένα πολύ επιβλητικό κτίριο του 1896 το οποίο είναι χτισμένο σε νεοκλασικό στιλ με πολλά μπαρόκ στοιχεία. Αποτέλεσε την τελευταία κατοικία του βασιλιά Πέτρου του πρώτου και από το 1926- 1945 ήταν πολιτιστικός χώρος, ενώ από 2010 ο χώρος ξανάρχισε να χρησιμοποιείτε σαν ποριστικός χώρος.

Είναι η 7η έκθεση που πραγματοποιείτε από το 2014 όπου ξεκίνησε, με διακοπή δύο ετών λόγο Κορονοϊού. Αρχικά συμμετείχαν μόνο καλλιτέχνες από το Βελιγράδι. Η άρτια όμως διοργάνωση των εικαστικών Alina Gadomski Todorovic και Natasa Budimlija Krstic προσέκλισε όλο και περισσότερο κόσμο με αποτέλεσμα να θεωρείτε πλέων μία σημαντική διεθνή έκθεση.


veligradi2

Ολα τα έργα είχαν την δική τους αισθητική

 

 

 

 

 

 

Στην έκθεση αυτή συμμετείχαν καλλιτέχνες από διάφορες χώρες του κόσμου όπως η ΗΠΑ, Σερβία, Ισπανία, Βουλγαρία, Βοσνία, Αυστραλία, Κορέα, Βόρεια Μακεδονία και φυσικά η Ελλάδα με 95 υψηλού επιπέδου έργα. Η Ελληνική συμμετοχή αποτελούταν από τους εικαστικούς Αλκιβιάδη Βόσδου, Αλεξάνδρα Μπουλά, Εμμανουήλ Κελεπούρη, Κατερίνα Νικολάου, Μίνα Κουζούνι, Τερψιχόρη Κουζούνη, Ζάνα Βόσσου και φυσικά τον επικεφαλή της Ελληνικής αποστολής τον Dr Ούρεση Τοντόροβιτς. Ο Ούρεσης Τοντόροβιτς είναι ζωγράφος, γλύπτης, αγιογράφος, ιστορικός τέχνης και καθηγητής της Ανώτατης σχολής Καλλών Τεχνών Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης στην έκθεση υπήρχαν έργα και των Σέρβων εκλιπόντων εικαστικών Velizar Krstic και Stanka Todorovic οι οποίοι είχαν διαπρέψει στο χώρο του.

veligradi3 1000

 

 

μία από τις Ελληνικές συμμετοχές

Στην έκθεση αυτή είδαμε έργα γλυπτικής, ζωγραφική, φωτογραφίας και ψηφιακά. Η σημαντικότητα της έκθεσης αυτής έγινε γρήγορα αντιληπτή όχι μόνο από το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνών που συμμετείχαν αλλά και από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου στα εγκαίνια της. Πλήθος κόσμου γέμισε το παλάτι του βασιλιά Πέτρου Ι θαύμασε τα εκθέματα με την μουσική συνοδεία του πιάνου. Ο θεατής είχε την δυνατότητα να γνωρίσει την δουλειά σημαντικών καλλιτεχνών από διαφορετικούς τόπου και επιρροές. Τα διαφορετικά στιλ που εκπροσωπούσε ο κάθε καλλιτέχνης έδωσαν στους τέσσερις ορόφους του κτηρίου μία καλλιτεχνική πολυφωνία τόσο μοναδική όσο και τα έργα που είδαμε.

veligradi4 1000Ο κόσμος είχε πλημυρίσει τον χώρο του παλατιού.

Ευχαριστούμε τις Alina Gadomski Todorovic, Natasa Budimlija Krstic και Milica Savic για την πρόσκληση και την ευκαιρία να είμαστε κομμάτι και μάρτυρες μίας τέτοιας διοργάνωσης.
Επίσης θα ήθελα να τις ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιέρωσαν να μας πουν μερικά πράγματα. Σιγκεκριμένα η Αλίνα Γκαντόμσκι Τοντόροβιτς σχετικά με την διοργάνωση και τον τρόπο επιλογής των έργων μας είπε «θα ήθελα να επισημάνω ότι η συνεργασία μας με το Πολιτιστικό Κέντρο του Οίκου του Βασιλιά Πέτρου Α’ ήταν πάντα εξαιρετική. Κάθε χρόνο γίνεται διαγωνισμός για τις ομάδες και αλλά και για τα μεμονωμένα άτομα που θα συμμετέχουν στην επόμενη εκθεσιακή σεζόν. Η Νάτασα και εγώ ( και φέτος και η Μίλιτσα) είχαμε την τύχη να γίνουν δεκτά τα έργα μας και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτή την συνεργασία και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να την καλλιεργούμε στο μέλλον.»

 

veligradi8

 

 

 

 

 

 

Το έργο της Ζάνας Βόσσου

 

veligradi9 1000

 

Το έργο του Καθ. Ούρεση Τοντόροβιτς

 

 

Η Αλίνα επίσης μας είπε και για την ιστορία του κτηρίου. «Ο οίκος του βασιλιά Πέτρου Α’ ήταν ο τελευταίος τόπος διαμονής του βασιλιά Πέτρου Α’ Καραγιώργεβιτς. Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως η παλιά αυλή καταστράφηκε. Είναι ένα όμορφο κτίριο με ένα υπέροχο κήπο σε ένα κεντρικό και γεμάτο πράσινο μέρος του Βελιγραδίου. Ο οίκος του βασιλιά Πέτρου Α’ περιβάλετε από πρεσβείες, διπλωματικές κατοικίες καθώς και μουσείο και πανεπιστήμιο . Αυτό το περιβάλλον δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο στο δικό μας εκθεσιακό χώρο.»

veligradi6

 

 

Το έργο του Αλκιβιάδη Βόσδου, μελάνι σε χαρτί

 

 

 

 

 

veligradi7

 

έργο της Κατερίνας Νικολάου,  Ακουαρέλλα

 

 

 

 

 

 Σχετικά με τις αλλαγές της φετινής διοργάνωσης μας ανέφερε «Τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε μία επιτροπή , η οποία αποτελούνταν από δύο διάσημους Σέρβους ιστορικούς τέχνης την Vesna Todorovic και Olivera Vukotic, αλλά και τον διακεκριμένο καλλιτέχνη και πρώην καθηγητή της σχολής Καλών Τεχνών Βελιγραδίου. Καθ. Velizar Krstic. Για να τιμηθεί η αφοσίωση του στην τέχνη και την διδασκαλία αποφασίσαμε να καθιερώσουμε ένα βραβείο τέχνης στο όνομα του. Το βραβείο αυτό φέτος απονεμήθηκε στον Vasil Kolev. Αποφασίσαμε επίσης να απονείμουμε και έναν ειδικό έπαινο για τους νεότερους συναδέλφους μας. Αυτή την χρονιά απονεμήθηκε στην Isidora Jancic μια ταλαντούχα νεαρή χαράκτρια.»


Τέλος μας ευχαρίστησαν τόσο εμάς όσο και τους συμμετέχοντες λέγοντας μας «Είναι τιμή μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε να εκθέσουμε τα έργα τέχνης 95 καλλιτεχνών από 11 χώρες του κόσμου φέτος, με ένα εύρος 70 ετών μεταξύ του νεότερου και του μεγαλύτερου συμμετέχοντα, και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που έκαναν αίτηση και εμπιστεύτηκαν την κρίση και την προσπάθεια μας για την διοργάνωση της όμορφης αυτής εκδήλωσης».


veligradi5 1000

 

 

Εμείς απλά να πούμε εις το επανιδείν

Video της έκθεσης:

 

Pin It