×

Σφάλμα

There was a problem loading image image3-1150.jpg

Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων

της Ελένης Σιακαβέλλα. Ο Μπρεχτ ξεκίνησε να γράφει το έργο «Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» το 1929 κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε τότε όπως και σήμερα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας. Τότε που ο καπιταλισμός σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του φτωχοποιώντας ολόκληρους πληθυσμούς και οδηγώντας τον κόσμο σε έναν ακόμα παγκόσμιο πόλεμο. Διαβάζοντάς το, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο τρομακτικά επίκαιρο είναι το έργο στις μέρες μας, αφού μπροστά μας ξετυλίγεται η σημερινή πραγματικότητα με χειρουργική ακρίβεια.

Βρισκόμαστε στην αγορά κρέατος του Σικάγου στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Κεντρικό πρόσωπο η Ιωάννα Νταρκ, μέλος μιας θρησκευτικής-φιλανθρωπικής οργάνωσης, προσπαθεί να σταματήσει την ανέχεια των άνεργων εργατών με σούπα και κουβέρτες. Ο Μάουλερ από την άλλη, ο βασιλιάς κρέατος της αγοράς, είναι ο καπιταλιστής-εκμεταλλευτής των εργατών, που στο όνομα του κέρδους δεν λογαριάζει ανθρώπινες ζωές. Και οι εξαθλιωμένοι εργάτες που πουλάνε την εργατική τους δύναμη πολύ φτηνά για ένα κομμάτι ψωμί. Σταδιακά βλέπουμε την Ιωάννα, ψάχνοντας για την αλήθεια, να εγκαταλείπει την φιλανθρωπία και να παίρνει σαφώς το μέρος των εργατών.
Το έργο δεν το ανέβασε ποτέ ο Μπρεχτ, και στην Ελλάδα έχει παιχτεί ελάχιστες φορές. Από τον Ιανουάριο ανεβαίνει στο θέατρο «Ακροπόλ» από το Νίκο Μαστοράκη και στους βασικούς ρόλους η Βίκυ Βολιώτη και ο Αιμίλιος Χειλάκης. Ο Μαστοράκης, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, συνειδητά επέλεξε αυτό το έργο γιατί είναι πολιτικό και θέλει με αυτό τον τρόπο να κάνει τον κόσμο να σκεφτεί. Καταφέρνει να δημιουργήσει την αποστασιοποίηση δηλαδή να μην ταυτιστεί ο θεατής συναισθηματικά με το έργο πολύ πετυχημένα, παρεμβάλλοντας τραγούδια, φωτισμούς κ.λπ.
Ο Μπρεχτ είχε στηριχτεί στο Κεφάλαιο του Μαρξ, στις τέσσερις φάσεις του κύκλου της οικονομίας, όταν έγραφε το έργο, και αυτή η δομή είναι ξεκάθαρη στην παράσταση του Μαστοράκη. Σίγουρα για όποιον την είδε, τα συναισθήματα είναι ανάμικτα και βγαίνοντας τον τριβελίζει η σκέψη ότι δεν και τόσο μακρινά αυτά που είδε, ότι συμβαίνουν και σήμερα, μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Pin It