Η πολύπλοκη απλότητα του Wabi – Sabi

της Κωνσταντίνας Βήκα

 

Η Ιαπωνική τέχνη είναι γνωστή για τα διακοσμητικά της στοιχεία, την ομορφιά, τον εξωτισμό και την σχέση με τη φύση.

Η επίδρασή της στην τέχνη της Δύσης έχει καταγραφεί σε πολλά από τα ρεύματα τόσο της ζωγραφικής και της αρχιτεκτονικής, όσο και της ποίησης. Στην παράδοση της Ιαπωνίας όμως, δεν ανήκει μόνο η ομορφιά του Οριγκάμι και η ηρεμία των Ιαπωνικών ζεν κήπων. Η αισθητική της περιλαμβάνει και την φιλοσοφία του Wabi- Sabi . Τίποτα δεν είναι παντοτινό, τίποτα δεν είναι τέλειο. Η φιλοσοφία αυτή θέλει να εκπαιδεύσει τον νου στην ομορφιά των απλών, φυσικών υλικών και κυρίως στην αισθητική και την ομορφιά της ατέλειας και της φθοράς. Έτσι, υλικά όπως το ξύλο και ο πηλός γίνονται πρωταγωνιστές και η φθορά του χρόνου που καταγράφεται πάνω τους γίνεται αντικείμενο θαυμασμού και περισυλλογής.

green tea 6078275 1280 1000

Ένα παράδειγμα της τέχνης του Wabi – Sabi αποτελούν οι κήποι του τσαγιού. Ως τον 16ο αιώνα η τελετή του τσαγιού ήταν συνώνυμη με την πολυτέλεια και τον πλούτο. Στην συνέχεια όμως παρατηρείται μια έντονη αλλαγή από την πολυτέλεια προς την απλότητα και την ομορφιά της ατέλειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται, τα οποία είναι από φυσικά υλικά και φέρουν σημάδια από την χρήση και τον χρόνο. Η χρωματική παλέτα επίσης αλλάζει. Τα ζωηρά χρώματα δίνουν την θέση τους σε γήινα πράσινα και καφέ. Οι κήποι παύουν να είναι τέλειοι και αφήνονται στην ασυμμετρία, την απλότητα και την ομορφιά που προσφέρει η ίδια η φύση.

Η φιλοσοφία του Wabi – Sabi βρίσκεται στην ικανότητα του ανθρώπου να αποδεχθεί την ατέλεια στην φύση. Αυτή η αποδοχή θα κάνει τον άνθρωπο να εστιάσει στην απλότητα των πραγμάτων χωρίς τους συνεχείς περισπασμούς που τον κατακλύζουν καθημερινά. Εκπαιδεύοντας το μυαλό του να κρατήσει την ουσία των πραγμάτων μπορεί να κατανοήσει την ελευθερία που του δίνει ο χρόνος, να εστιάσει στην στιγμή και να ζήσει την ζωή του με πληρότητα και συνείδηση. Η αποδοχή της ατέλειας της ομορφιάς μπορεί να φαντάζει ως μια μακρινή φιλοσοφία σε σχέση με την ψεύτικη κουλτούρα της εικόνας που μας κατακλύζει σήμερα αποτελεί όμως κάτι αληθινό, αξιοθαύμαστο και άχρονα όμορφο για όποιον την κατακτήσει.

Pin It