Η Συμβολή του Ζήζου Χαρατσάρη στην Δραματική Τέχνη στη Β. Ελλάδα

Ζήζος (Κυριαζής) Χαρατσάρης (1912-1971). Ο Αλεξανδρινός της Θεσσαλονίκης (γεννηθείς στην Αίγυπτο).

Ο μάγιστρος της υποκριτικής τέχνης, Θεσσαλονίκης ΘΕΑΤΡΑΝΘΡΩΠΟΣ. Ένας αγωνιστής με αδάμαστα δημιουργικό πνεύμα. Ο Ζήζος πιθανόν να βίωσε αρκετές φορές πρόσφυγας μέσα στη χώρα του, γνωστός άγνωστος στην πατρίδα του, με προδομένα ιδανικά. Γι’ αυτόν πατρίδα ήταν η όμορφη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ μας.

Ο Ζήζος Χαρατσάρης ήταν πρωτότοκος μεταξύ 5 παιδιών. Μεγάλωσε στους κόλπους μίας επιχειρηματικής οικογένειας με οικονομική ευμάρεια. Από μικρός ασχολήθηκε με τις καλές τέχνες και ακολούθησε καλλιτεχνική καριέρα όπως και ο αδερφός του, Τάκης Χαρατσάρης. Στη Θεσσαλονίκη έζησε τα εφηβικά και πρώτα νεανικά του χρόνια και ακολούθως επέλεξε -προσωρινά- την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Σπούδασε μουσική & φιλοσοφία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και δραματική τέχνη στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του καριέρα ως μουσικός, ερμηνευτής, μαέστρος και συνθέτης με ιδιαίτερα αξιόλογο έργο κατά τη δεκαετία του ΄40. Με αυτήν την καλλιτεχνική ταυτότητα συνεργάσθηκε με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, στο οποίο ήταν και ιδρυτικό μέλος. Ύστερα από την περιπλάνησή του σε ντόπιες και ξένες κουλτούρες, επέστρεψε στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη.

Ο Ζήζος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη θεατρική κουλτούρα της Νέας Γενιάς της Θεσσαλονίκης του ’60, συνέβαλε σημαντικά στον πολλαπλασιασμό θεατρόφιλων και ανέδειξε καινοτόμες πρακτικές στη θεατρική πράξη, όπως το θέατρο τσέπης, comedia del arte και άλλες ριζοσπαστικές ιδέες για την εποχή και τον τόπο του, ώστε να καθιερωθεί ως ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΙΩΤΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ.

Αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την υποστήριξη και ανάπτυξη της θεατρικής σκηνής στη Θεσσαλονίκη, δημιούργησε και εδραίωσε τα πρώτα τακτικά επαγγελματικά θεατρικά εργαστήρια και σχήματα (Φοιτητικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, Ελεύθερο Θέατρο Θεσσαλονίκης, και άλλα καλλτιεχνικά σχήματα μικρότερης διάρκειας ή εμβέλειας), ίδρυσε την 1η σχολή δραματικής τέχνης στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε δηλαδή και πρωταγωνίστησε σε όλο το παρασκήνιο της πόλης αυτής, πίσω από την ίδρυση του ΚΘΒΕ... τόσο μα τόσο έντονα, ώστε χωρίς το παρασκήνιο αυτό, πιθανόν το ΚΘΒΕ να ναυαγούσε ως θεσμική αρχή και καλλιτεχνική εστία.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ζήζου Χαρατσάρη ήταν η αστείρευτη δημιουργικότητα και η καλοσύνη του, η επιμονή και υπομονή του, η δημιουργικότητά του και η αγάπη του για τους μαθητές του. Αυτά τα δομικά στοιχεία, σε συνδυασμό με την καλλιτεχνική του ιδιοφυϊα τον καθιέρωσαν ως έναν μεγάλο δάσκαλο, αξέχαστο, αλησμόνητο, σεβάσμιο... , άξιο να μείνει στην ιστορία της θεατρικής τέχνης και καλλιτεχνικής ζωής της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα.

Pin It