Μουσείο καθεδριου ναού ιεράς μητρόπολης Αθηνών: ένα κόσμημα στην καρδιά της πόλης

Στην καρδιά της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στην Μητρόπολη της πόλης βρίσκεται ένα μουσείο μικρών διαστάσεων και άγνωστο στον περισσότερο κόσμο.

 

Πρόκειται για το Κειμηλιοφυλάκιο του ιερού ναού Αθηνών, το οποίο φιλοξενεί έργα τέχνης από τον 17ο έως και τον 20ο αιώνα συμπεριλαμβάνοντας ιερά σκεύη, βιβλία, άμφια, εικόνες κ.τ.λ. Είναι ένα μικρό μουσείο, προσφάτως σχετικά κατασκευασμένο (2020) με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και άρτιο μουσειογραφικά.

Οι χαμηλού φωτισμού προθήκες υποβάλλει τον επισκέπτη στην συναισθηματική φόρτιση του χώρου, ενώ ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πληροφορηθεί σχετικά με την ιστορία της μητρόπολης και της πόλης της Αθήνας μέσα από το κατανοητό και ευσύνοπτο πληροφοριακό υλικό των κειμένων τοίχου και λεζάντων.

Έπιπλα – πιθανώς επισκοπικοί θρόνοι- θρησκευτικής χρήσης
Η έκθεση δεν ακολουθεί το υλικό κατασκευής στην διάταξή της αλλά ούτε και κάποιο άλλο μοτίβο. Είναι μια λιτή έκθεση που εισάγει παρ’ όλα αυτά, το κοινό στην πνευματική κληρονομιά και ακτινοβολία της ελληνικής Ορθοδοξίας, καθώς ενδιαφέρον για την έκθεση παρουσιάστηκε και από κοινότητες απόδημων Ελλήνων με αντιπροσωπευτικά δείγματα να έχουν σταλεί και από τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.

 

Μερικά από τα μουσειογραφικά χαρακτηριστικά της έκθεσης είναι:
• Η ύπαρξη 25 μουσειακών προθηκών, επιτοίχιων και μη,
• σύστημα ρύθμισης υγρασίας σε όλες τις προθήκες
• σύστημα καταγραφής υγρασίας/θερμοκρασίας σε όλες τις προθήκες
• μέριμνα για την συντήρηση των εικόνων εντός των προθηκών


Τμήματα ιερατικών άμφιωνΤμήματα ιερατικών άμφιων

 

 

Το μικρό αυτό μουσείο βρίσκεται στο υπόγειο της μητρόπολης και αξίζει κάποιος να αφιερώσει λίγο από το χρόνο του προκειμένου να το επισκεφθεί και να πάρει κάτι από την θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας.

 

 

*Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το αρχείο του αρθρογράφου

Ρόκας Εμμανουήλ Απόστολος
Μουσειολόγος, Μ.Α. στη «Θρησκευτική Τέχνη»

 

Πηγές

https://www.yalodomi.gr/el/erga-mas/item/320-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7.html

https://www.kathimerini.gr/society/561148558/mia-ekplixi-mas-perimenei-sto-ypogeio-tis-mitropolis-athinon/

Pin It