Οι μεγάλοι δεν βλέπουν ΑΣΤΕΡΙΞ…!

της Σεβαστής Σημαντήρη.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, η πόλη ακόμα τσικνίζει, ακούγονται χάλκινα, γέλια και χοροί.. Όπως απαιτεί η συνήθεια των τελευταίων χρόνων πάω σινεμά, νωρίς το απόγευμα, γιατί το κρύο είναι τσουχτερό και πρέπει να είμαι σπίτι στις 9.30. Όταν ήμουν μικρή το.... έθιμο έπαιρνε σάρκα και οστά ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, 2-4 το απόγευμα, στο σινεμά «Καρτάλειο», στο Ρέθυμνο.. ΑΣΤΕΡΙΞ, η κατοικία των Θεών... !! The land of the Gods. 2014

Είμαστε ελάχιστοι, εμείς και μια μικρή ομάδα παιδιών που τα άφησαν οι γονείς τους, γιατί οι μεγάλοι δεν βλέπουν Αστερίξ!!! Μεγαλώσανε...! Κι όμως ήρθε η έκπληξη. Μια ταινία πολιτικοποιημένη με αίσιο τέλος. Μια ταινία που αναφέρεται στο 50 π.Χ., γράφτηκε το 1971 από τον Ρενέ Γκοσινί και είναι σαν να γράφτηκε σήμερα!

asteriks 5

Ο μόνιμος μπελάς στο κεφάλι του Ιούλιου Καίσαρα είναι το Γαλατικό χωριό. Αυτή την φορά το σχέδιο είναι μεγαλεπήβολο, θα τους κατακτήσει έμμεσα αλλοιώνοντας τα ήθη-έθιμα τους, αφομοιώνοντας τους στον ρωμαϊκό τρόπο ζωής. Σχεδιάζει να κτίσει ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών δίπλα στο Γαλατικό χωριό που πρέπει να εξαφανιστεί, να κατοικηθεί από Ρωμαίους οι οποίοι και θα τους επηρεάσουν, ώστε να μετατραπούν σε ρωμαίους, δηλ έμμεση κατάκτηση! Τους έχει πολεμήσει τόσες φορές και δεν έχει καταφέρει να τους εξολοθρεύσει... τώρα όμως θα στηριχθεί στην φτιαχτή ανάγκη για «το κεραμίδι πάνω στο κεφάλι»...
Και έρχονται τα μηνύματα.

asteriks 4

Για να στηθούν οι πολυτελείς κατοικίες πρέπει να αποψιλωθεί το δάσος. Οι Γαλάτες αντιστέκονται στο κόψιμο των δένδρων με τα μαγικά του Δρυίδη μάγου. Ένα δένδρο κόβουν οι Ρωμαίοι, 5 φυτρώνουν. Ακόμα και ο σκυλάκος Ιντεφίξ ιδιαίτερα ευαίσθητος λιποθυμάει βλέποντας κομμένο δένδρο, δεν αντέχει την καταστροφή του περιβάλλοντος.. Πρώτο μήνυμα: η φροντίδα για το περιβάλλον.

asteriks 6

Οι στρατιώτες αντιστέκονται δεν θέλουν να επιτεθούν (ανατροπή της στρατιωτικής πειθαρχίας), φοβούνται το μαγικό φίλτρο που πίνουν οι Γαλάτες. Δεύτερο μήνυμα: Ο φόβος φυλά τα έρημα, η τρομολαγνεία λειτουργεί.

Ο Αστερίξ ανθρωπιστής και φιλάνθρωπος προσεγγίζει τους σκλάβους και τους δίνει το μαγικό φίλτρο, για να απελευθερωθούν.. Έρχεται σαν καταπέλτης η απάντηση του αρχηγού των σκλάβων... «η ελευθερία θέλει ευθύνη, πρωτοβουλία..» για αυτό και προτιμούν να παραμείνουν σκλάβοι και να διαπραγματευτούν με τους Ρωμαίους ένα διαμέρισμα και μισθό έναντι εντατικής δουλειάς... Τρίτο μήνυμα: ο πλούτος, η δύναμη δεν οδηγούν από μόνα τους τον άνθρωπο στην εξωτερική και εσωτερική ελευθερία.. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» λέει ο Κάλβος!

asteriks 3

Η επιχείρηση καθυστερεί, διότι οι Γαλάτες ενωμένοι αντιστέκονται σθεναρά στις επιθέσεις. Ώσπου με πολλές δυσκολίες κτίζεται το ένα συγκρότημα, έρχονται οι πρώτοι ρωμαίοι να κατοικήσουν στα πολυτελή διαμερίσματα και τότε έρχεται η ανατροπή. Οι Ρωμαίοι ψωνίζουν από την αγορά του γαλατικού χωριού, οι Γαλάτες έμποροι πλουτίζουν, μετατρέπονται σε αστούς, μετακομίζουν στο συγκρότημα, αποκτούν διαμέρισμα, ντύνονται και φέρονται σαν ρωμαίοι, αλλοτριώνονται από την τρυφηλή ζωή. Τέταρτο μήνυμα: η πολιτισμική διάβρωση που επήλθε από τα επιπλέον θέλω, είχε σαν συνέπεια την αλλοτρίωση.

 

asteriks 2Ο Αστερίξ, ο Δρυίδης και ο Οβελίξ μένουν σταθεροί και αντιστέκονται στα νέα ήθη. Παραμένουν Γαλάτες δηλ ελεύθεροι, έντιμοι, αξιοπρεπείς, αδούλωτοι και πάνω από όλα άνθρωποι. Πέμπτο μήνυμα: υπάρχει ελπίδα, πάντα κάποιοι αντιστέκονται και «φυλούν τις Θερμοπύλες». Πάντα κάποιοι μπορούν να βλέπουν τον «αόρατο» εχθρό και να συνεχίζουν να τον πολεμάνε.

Ο Καίσαρας όμως ήθελε την ισοπέδωση του χωριού. Ετοιμάζει το στρατό και πείθοντας τους στρατιώτες ότι οι Γαλάτες δεν πίνουν πλέον το μαγικό φίλτρο, επιτίθεται. Τότε οι αλλοτριωμένοι Γαλάτες συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο προ των Πυλών, συσπειρώνονται και αντιμετωπίζουν για άλλη μια φορά τους ρωμαίους σώζοντας το χωριό τους και την υπόληψη τους. Έκτο μήνυμα :όταν βλέπουμε τον εχθρό στην μορφή που τον ξέρουμε πχ το στρατό των ναζί, τότε και μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, η πολιτισμική , οικονομική διάβρωση είναι έμμεση και μη αναγνωρίσιμη.

Ο Ιούλιος Καίσαρας, ο στρατηγός, ο αυτοκράτορας στενοχωρημένος μεν, δεν ντρέπεται δε να αναγνωρίσει την νίκη των Γαλατών και να αποδεχθεί την ήττα του, μαζεύει τον στρατό του και αποχωρεί. Έβδομο μήνυμα: Στην ζωή υπάρχει και η περίπτωση να χάσουμε, είναι μέσα στις πιθανότητες, όμως με καρτερικότητα και ανδρεία αποδεχόμαστε την ήττα, όπως προτρέπει ο Καβάφης τον Αντώνιο μετά την καταστροφή του στην Αίγυπτο..

Αγαπημένοι οι Γαλάτες στήνουν ένα φαγοπότι και γλεντάνε την νίκη τους ενωμένοι. Όγδοο μήνυμα: η λειτουργία της συγχώρεσης φέρνει την ενότητα δηλ την δύναμη.

Κι έφυγα σχεδόν εκστασιασμένη από την αίθουσα, διότι δεν περίμενα μέσα στα τόσα σκουπίδια που απευθύνονται στα παιδιά με σκοπό την ουσιαστική αλλοτρίωση της σκέψης τους και της αισθητικής τους, να προβάλλεται μια τέτοια ιστορία με πολύ χιούμορ και καυστικότητα αναφερόμενη σε σημερινές καταστάσεις. Αναρωτήθηκα όμως αν μπορεί το μυαλουδάκι ενός δεκάχρονου να επεξεργαστεί από μόνο του όλα αυτά τα μηνύματα. Άραγε πόσο καλό θα έκανε η συζήτηση με τον γονιό μετά την ταινία των όσων είδαν..

Αλλά είπαμε οι μεγάλοι δεν βλέπουν ΑΣΤΕΡΙΞ...

                           

Pin It