Σάνια Iβέκοβιτς Red star fear not-Aτομική έκθεση στο State of Concept

H Σάνια Ιβέκοβιτς [Ζάγκρεμπ, Κροατία, πρώην Γιουγκοσλαβία,6-1-1949] στο βίντεο "Φάρος"[1987-2000][Διάρκεια: 3 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα]μας παρουσιάζει ένα οπτικό ημερολόγιο 14 ετών στο οποίο διασταυρώνονται σκηνές της επίσημης ιστορίας της χώρας που έζησε[πρώην Γιουγκοσλαβία]και της ιδιωτικής ιστορίας της καλλιτέχνιδος.

Το ποντίκι στον περιστρεφόμενο τροχό υπονοεί πως η υποχθόνια ζωή έχει τον δικό της ρυθμό στην τύχη. Επιπλέον το πρόσωπο του παιδιού στο μπάνιο εντός της σαπουνάδος συμβολίζει την παιδική αθωότητα και την καθαρότητα της ψυχής του παιδιού. Επιπροσθέτως ο στηθόδεσμός που θέτει η γυμνή γυνή ενώπιον του φακού συμβολίζει τα οικειοθελή δεσμά της σύγχρονης γυναίκας και την καταπίεσή της από την φαλλοκρατία και την ανδροκρατούμενη κοινωνία. Επίσης το χέρι το οποίο είναι έμπροσθεν του φωτός δημιουργώντας μια κινούμενη σκιά ζώου τονίζει το γεγονός πως η ζωή είναι κίνηση και πως η μίμηση της ζωής στο φως αποτελεί σκοτεινή. Συν τοις άλλοις η κατάρρευση των κτηρίων είτε από πόλεμο είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία στην πρώην Γιουγκοσλαβία με την πρόκληση καπνού συμβολίζει το γεγονός πως η αλήθεια αποκρύπτεται ή συσκοτίζεται στην καταστροφή και την πτώση.Τέλος η σημαία που κυματίζει στο δημόσιο κτήριο της πρώην Γιουγκοσλαβίας από τον άνεμο εκπροσωπεί την έξαρση των εθνικιστικών κινημάτων στην χώρα κατά την δεκαετία του 1990, ενώ το πλήθος που ποιεί το σύμβολο της νίκης δηλώνει την ισχύ εν τη ενώσει.

Η έκθεση έχει γίνει σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΕΛΗΣ

http://www.arelis.gr

http://www.theaterinfo.gr

State of Concept
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.stateofconcept.org
+00 30 213 0318576
Τούσα Μπότσαρη 19,Κουκάκι,Αθήνα 117 41

Διάρκεια έκθεσης:2.3.2019-11.5.2019
Ωράριο λειτουργίας:Τετάρτη-Παρασκευή 16.30-20.30
Σάββατο: 12.00-17.00