«Οι μεγάλοι έρωτες πάνε πάντα στον παράδεισο»

Ο Γιώργης Κοντοπόδης, μετά τον συγκλονιστικό μονόλογο του Μιχάλη Παπαδόπουλου που ήταν βασισμένος στη ζωή του serial killer John Wayne Gacy , παρουσιάζει έναν ακόμη μονόλογο - κατάθεση ψυχής με τίτλο «Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος».

 

Πρόκειται για ένα έργο του Άγγελου Ανδρεόπουλου που αναφέρεται στη ζωή του σημαντικότατου καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά, έχοντας ως εφαλτήριο το ψυχιατρείο της Κέρκυρας στο οποίο ο Χαλεπάς νοσηλεύτηκε για 14 χρόνια και το οποίο αποτελεί την αφετηρία των ταξιδιών του μυαλού του. Μέσα από αυτά βρισκόμαστε στα παιδικά του χρόνια στην Τήνο, στην Αθήνα του 18ου αιώνα όπου σπούδασε και αργότερα μεγαλούργησε χαρίζοντάς μας σημαντικότατα έργα -όπως η γνωστή σε όλους «Κοιμωμένη», ο «Σάτυρος», η «Μήδεια»- αλλά και στο Μόναχο όπου πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του και κατάφερε να εδραιωθεί σημαντικά κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις… για να επανέλθουμε στην Τήνο -σημαντικό σταθμό της ζωής του πριν το ψυχιατρείο αλλά και μετά το ψυχιατρείο- και να οδηγηθούμε μέσα από όλα αυτά τα μονοπάτια στη λύτρωση και την ανάταση ψυχή που μόνο ένας σπουδαίος άνθρωπος και καλλιτέχνης μπορεί να νιώσει και να βιώσει στο έπακρο. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος . Η παράσταση παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη, αφού έχει επίσης περιοδεύσει, με τεράστια επιτυχία, σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα ξεκινώντας από το νησί της Τήνου (τόπο γέννησης του σπουδαίου γλύπτη).

Παράλληλα, ο ταλαντούχος ηθοποιός συμπρωταγωνιστεί με την Άννα Αδριανού στο τελευταίο έργο του Αμερικανού συγγραφέα Νιλ Σάιμον με τίτλο «Θα σε δω στον παράδεισο» το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο θέατρο Αλκμήνη, σε μετάφραση - απόδοση της Ρένας Ρίγγα και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου. Στην παράσταση συμμετέχουν και οι νέοι ηθοποιοί Δανάη Καλοπήτα και Νίκος Καραγιαννίδης
.
Εμείς μιλήσαμε με τον Γιώργη Κοντοπόδη.

Την περασμένη χρονιά παρουσιάσατε εντός και εκτός Αθηνών τον εξαιρετικό μονόλογο του Άγγελου Ανδρεόπουλου « Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος» για τη ζωή του σπουδαίου Τηνιακού γλύπτη, τον οποίο ερμηνεύσατε με έναν τρόπο καθηλωτικό. Τα σχόλια που εισπράξατε από τους θεατές ήταν συγκινητικά αλλά και οι κριτικές που γράφτηκαν από τους ειδήμονες ήταν εγκωμιαστικές. Φέτος επιστρέφετε με το ξεχωριστό αυτό έργο - «διαμαντάκι» . Πώς νιώθετε;

kontopodis2.jpg 1000Μόνο ευτυχισμένος είναι οι δύο λέξεις που εκφράζουν το πώς νιώθω. Πράγματι η παράστασή μας έτυχε μιας υποδοχής ανέλπιστης από τον κόσμο, αν το σκεφτούμε εντός πλαισίων λογικής. Αν σκεφτούμε και την αγάπη με την οποία δημιουργήσαμε και με την οποία παρουσιάζουμε σε κάθε παράσταση αυτό το έργο στον κόσμο, είναι κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο. Ο θεατής είναι πανέξυπνος, καταλαβαίνει πότε μία παράσταση έχει ειλικρίνεια και την αγκαλιάζει. Είναι κάτι στο οποίο έχω πλέον καταλήξει απόλυτα. Μόνο ευτυχισμένος λοιπόν και για την περσινή πορεία αυτού του έργου εντός και εκτός Αθήνας , αλλά και για τη φετινή σεζόν η οποία έχει ξεκινήσει. Ευτυχισμένος και φορτισμένος με έξτρα άγχος, ώστε κάθε παράσταση να είναι το ίδιο καλή με την προηγούμενη αν όχι ακόμα καλύτερη.

Μιλήστε μας για τη μοναδική εμπειρία που βιώσατε όταν παρουσιάσατε την παράσταση στη γενέτειρα του Χαλεπά, την Τήνο.

Η παράσταση του Κοιμώμενου Χαλεπά στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του στην Τήνο, που αποτέλεσε βέβαια και την εναρκτήρια παράστασή μας πέρυσι καθώς και φέτος, μόνο ως μυσταγωγική μπορεί να χαρακτηριστεί. Πραγματικά είναι μία λέξη που και εγώ αντιλήφθηκα μόνο αφού ξεκίνησε η παράσταση και άρχισα να κατεβαίνω τα σκαλιά του σπιτιού του Γιαννούλη Χαλεπά.. Μία παράσταση με το φως του ήλιου, χωρίς μικρόφωνα, με τον κόσμο σε απόσταση μισού μέτρου από το σημείο που είχε στηθεί το σκηνικό μας... Μία παράσταση σαν τελετή. Πραγματικά έτσι θα χαρακτήριζα και τις δύο παραστάσεις που έχουν γίνει στον προαύλιο χώρο, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού κέντρου Πανόρμου Γιαννούλης Χαλεπάς. Και φυσικά μυσταγωγικές νομίζω ότι θα είναι και οι υπόλοιπες παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν εκεί, καθώς έχουμε δώσει την υπόσχεση ότι κάθε χρόνο θα πηγαίνουμε και θα πραγματοποιούμε μία παράσταση σε αυτόν τον χώρο αφιλοκερδώς εις μνήμην του σημαντικού αυτού ανθρώπου.

«Θα σε δω στον παράδεισο», το κύκνειο άσμα του Αμερικανού συγγραφέα Νιλ Σάιμον που παρουσιάζετε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλευρό της Άννας Αδριανού, σε μετάφραση - απόδοση της Ρένας Ρίγγα και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου. Μιλήστε μας γι' αυτό..

kontopodis1 1000Οι μεγάλοι έρωτες πάνε πάντα στον παράδεισο, εξού και ο τίτλος του έργου μας «Θα σε δω στον παράδεισο». Πρόκειται για το κύκνειο άσμα του σημαντικότατου Νιλ Σάιμον, το οποίο αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό είδος θεάτρου από αυτά που εγώ ως τώρα έχω κάνει. Αυτό το υπέροχο, ανάλαφρο, boulevard, comedy... αυτό το είδος θεάτρου, που ο θεατής βγαίνει με ένα χαμόγελο χωρίς να έχει δει ακραίες καταστάσεις επί σκηνής παρά μόνο μία απεικόνιση της πραγματικότητας, της τρυφερής καθημερινότητάς μας, συνοδευόμενη από ένα όμορφο story, από αυτά που μόνο ο Νιλ Σάιμον μπορεί να γράφει. Αυτό είναι αυτή η παράσταση και αυτό εισπράττουν και οι θεατές από όσο μπορώ να καταλάβω από τις μέχρι τώρα παραστάσεις που έχουμε πραγματοποιήσει. Γλύκα, τρυφερότητα, ρομαντισμό... πράγματα τα οποία λείπουν από την εποχή μας και πράγματα τα οποία κι εμείς οι ίδιοι έχουμε βάλει στην άκρη στο όνομα των μεγάλων ρόλων και των σημαντικών κειμένων. Η προσέλευση του κόσμου σε αυτή την παράσταση, λοιπόν, μας δείχνει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από ρομαντισμό και γι’ αυτό είμαι πολύ χαρούμενος.

Τη σκηνοθεσία των δύο παραστάσεων υπογράφει ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος, με τον οποίο συνεργάζεστε σταθερά εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Έγιναν δεκαετίες πια... Έχετε δίκιο. Με τον Αλέξανδρο δουλεύουμε σχεδόν ακατάπαυστα από τις αρχές του αιώνα μας και kontopodis3.jpg 1000αυτό σαφέστατα οφείλεται στην επαφή που έχουμε ως προς τη δημιουργία μιας παράστασης, που για μένα είναι απαραίτητο συστατικό για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Ο Αλέξανδρος έχει έναν τρόπο να αγκαλιάζει τον κάθε ρόλο και τους ηθοποιούς του και να βγάζει από αυτούς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προφανώς η χημεία μεταξύ μας είναι καλή γι’ αυτό και συνεχίζουμε να δουλεύουμε όσο υπάρχουν έργα τα οποία σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος και έχουν ρόλο για μένα και όσο υπάρχουν έργα που θέλω να παίξω και αρέσουν στον Αλέξανδρο. Είναι σπάνιο φαινόμενο πραγματικά να δουλεύεις με έναν άνθρωπο τόσα πολλά χρόνια αλλά, από πλευράς μου, δεν βρίσκω τον λόγο να αφήσω κάτι που μου προσφέρεται τόσο απλόχερα.

Ο μεγαλύτερός σας φόβος;

Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι μία ανακάλυψη που έκανα μέσα στους μήνες του εγκλεισμού και της καραντίνας: ο φόβος για την απώλεια αγαπημένων μου προσώπων, την οποία απώλεια ευτυχώς δεν βίωσα αλλά πέρασε από το μυαλό μου. Συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχουν δεδομένα και όλα μπορούν να ανατραπούν από τη μία στιγμή στην άλλη και αυτό φυσικά δεν εξαρτάται από εμάς.

Η αγαπημένη σας ασχολία;

Δυστυχώς ανήκω στους απόλυτα βαρετούς ανθρώπους που η αγαπημένη μου ασχολία δεν είναι άλλη από τη δουλειά μου. Θέατρο, θέατρο και πάλι θέατρο. Αυτό αποδεικνύει βέβαια και τη λατρεία που έχω γι’αυτό που κάνω, αλλά ώρες - ώρες σκέφτομαι ότι θα ήταν καλό να έχω και κάποια χόμπι ή κάποιες άλλες ασχολίες.
Το αγαπημένο σας ταξίδι;

Μάλλον αυτό του μυαλού... Γιατί το κάνεις όποτε θέλεις, σε πάει όπου θέλεις και μπορείς να επιστρέψεις στην πραγματικότητά σου τη στιγμή που επιλέγεις και θέλεις.

Η μεγαλύτερή σας αρετή;

Επιλέγω πάντα να μην αναφέρομαι σε αυτά που εγώ θεωρώ αρετές μου, όχι γιατί δεν πιστεύω ότι έχω, αλλά γιατί προτιμώ να τις ανακαλύπτουν οι άλλοι και ίσως, αν θέλουν, να μου τις λένε. Οπότε θα συνεχίσω πιστός σε αυτήν την επιλογή.

Το μεγαλύτερό σας ελάττωμα;

Τα ελαττώματά μου, τα οποία είναι αρκετά, δεν ξέρω αν είναι μεγάλα ή μικρά αλλά σίγουρα υπαρκτά, προσπαθώ κάθε μέρα να τα διώχνω και να μειώνω τη συχνότητα και την έντασή τους.

Μια ευχή;

Αληθινά, ώρες - ώρες σκέφτομαι τι θα μπορούσα να ευχηθώ για μένα, για τους αγαπημένους μου, για τους ανθρώπους, για την πορεία που έχει πάρει αυτός ο κόσμος και το μόνο που έρχεται πάντα στο μυαλό μου είναι: «Κάθε αύριο να είναι καλύτερο από το σήμερα».

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων των δύο παραστάσεων:
https://www.ticketservices.gr/event/koimomenos-xalepas-o-salos-agios/?lang=el

https://www.ticketservices.gr/event/tha-se-do-ston-paradeiso/?lang=el

 

Pin It