Είσοδος σε ένα cinema ταινιών ερωτικού περιεχομένου…

Από τα τέλη της δεκαετίας του '50 έως τα τέλη της δεκαετίας του '80 (αλλά κυρίως κατά τις δεκαετίες του '60 και '70) στη 42η λεωφόρο της Νέας Υόρκης γινόταν πανικός. Όπως μας περιγράφει το εξαιρετικό βιβλίο Sleazoid Express του Bill Landis,

για να δεις μία Grindhouse ταινία [genre και exploitation κυρίως φιλμ] έπρεπε να περάσεις ανάμεσα από νταβατζήδες, πόρνες του δρόμου δευτέρας κατηγορίας, και ναρκομανείς. Πολλοί επισκεπτόταν την Times Square του Manhattan για όλους τους παραπάνω λόγους. Δηλαδή, καπνίζανε φθηνό χόρτο, λαμβάνανε φθηνό στοματικό έρωτα, και βλέπανε φθηνές ταινίες με φθηνό εισιτήριο.

Τη δεκαετία του '90 όλα αυτά άλλαξαν, καθώς η Disney (και άλλες εταιρίες) σε συνεργασία με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών (τι έκπληξη!) «καθάρισαν» το μέρος, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί όλη η άγρια ομορφιά του, και τη θέση της να πάρει ο Μίκυ Μάους για τους οικογενειάρχες τουρίστες.

Μπορεί οι Grindhouse κινηματογράφοι της Νέας Υόρκης να έχουν κλείσει και την θέση τους να έχει πάρει η κουλτούρα της αποστείρωσης, όμως ο Βαρδάρης της Θεσσαλονίκης έχει διαφορετική άποψη. Κοντά σε ένα (τριώροφο παρακαλώ) στέκι ομοφυλόφιλων και εξίσου κοντά στα στούντιο με τα κόκκινα φωτάκια στις εισόδους, επιβιώνει ακόμη και σήμερα ένας κινηματογράφος διαφορετικός από τους άλλους. Το Λαικόν βρίσκεται σε μια στοά για πάνω από μισό αιώνα και προβάλλει ερωτικές ταινίες. Ας δούμε τι έχει να μας πει ο Νίκος, ο υπεύθυνος του χώρου.

laikon1Κύριε Νίκο, πότε ξεκίνησε να λειτουργεί ο κινηματογράφος Λαικόν;
Το 1958 ξεκίνησε να λειτουργεί, τότε έγινε η οικοδομή και ξεκίνησε το Λαικόν να λειτουργεί από τότε. Έπαιζε πρώτα ταινίες κανονικές, δηλαδή περιπέτειες κτλ. Από το 1990 άρχισε να λειτουργεί σαν κινηματογράφος παίζοντας ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου. Θέματα λογοκρισίας είχαμε μέχρι το 1993 περίπου, όταν ψηφίστηκε ένας νόμος τότε που έλεγε ότι οποιοσδήποτε θέλει, να παρακολουθεί ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου, αρκεί στο έξω μέρος του κινηματογράφου να υπάρχει το αντίστοιχο διαφημιστικό υλικό της ταινίας. Από εκεί και πέρα ήταν θέμα εισαγγελέα να πει πια ταινία είναι κατάλληλη και ποια ταινία είναι ακατάλληλη.

• Είχε έρθει ποτέ εισαγγελέας;
Όχι! Ποτέ! Καμιά φορά! Μόνο τότε, ερχόταν τότε το ηθών, τώρα βέβαια έχει καταργηθεί και το ηθών, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Από τη στιγμή που κάποιος ότι βλέπει έξω θέλει να μπει και να το δει μέσα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από τότε δεν μας ενόχλησαν για θέματα λογοκρισίας. Μας ενόχλησαν μόνο κάποια στιγμή για θέματα ενσωμάτωσης ταινιών σε βιντεοταινίες και DVD γιατί κάποιος είχε κάνει μια καταγγελία, αλλά και αυτό πέρασε έτσι. Δεν μπορείς να βάλεις κάποιον το τι τρόπο θα παίξει, με τι μηχανήματα. Αυτά έχουν τελειώσει, γιατί ο κινηματογράφος μέχρι το 2014 και μετά θα παίζει με σκληρό δίσκο.

• Εσείς τι format προβάλλετε;
Εμείς τώρα παίζουμε μόνο DVD.

• Παλαιότερα όταν δεν χρησιμοποιούσατε ερωτικές ταινίες, παίζατε 35mm;
Παίζαμε κανονικά, 35mm. Παίζαμε καράτε, παίζαμε περιπέτειες, παίζαμε διάφορα πράγματα.

• Το DVD και το Internet έχει επηρεάσει τις πωλήσεις τον εισιτηρίων σας; Έχει πέσει η δουλειά;
Γενικά έχει επηρεάσει, από τη στιγμή που βγήκε η κασέτα και το DVD, έχει επηρεάσει αυτούς οι οποίοι θέλανε να δούνε μόνο, μια ταινία σεξουαλικού περιεχομένου. Από τη στιγμή που βγήκαν όλα αυτά βέβαια επηρέασε. Πέσανε τα εισιτήρια. Αλλά αυτοί οι οποίοι έρχονται στον κινηματογράφο έχουνε – πως το λένε – διάφορα σεξουαλικά... Έρχονται μόνο αυτοί. Οι οποίοι ψάχνουν εδώ να βρουν το ταίρι τους. Άλλοι ψάχνουν κανέναν άλλον να βρούνε να συνουσιαστούν μαζί τους. Μόνο αυτοί οι άνθρωποι. Λίγοι έρχονται τώρα για να δούνε ταινία, και αυτοί είναι περασμένης ηλικίας, οι οποίοι δεν μπορούν να βάλουν DVD...

• Παντρεμένοι, έτσι;
Παντρεμένοι όχι, ηλικιωμένοι, παππούδες έρχονται, να περάσουν, να θυμηθούν τα νιάτα τους, μόνο αυτοί έρχονται για να δούνε μία ταινία πορνό, όλοι οι άλλοι έρχονται για άλλα πράγματα.

• Τι οράρια προβάλετε ταινίες;
Εμείς παίζουμε από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 04.00 την άλλη μέρα το πρωί. Μόνο 6 ώρες σταματάμε.

• Πως θα περιγράφατε τον μέσο πελάτη σας;
Ο μέσος πελάτης είναι ένας πελάτης που έχει προβλήματα σεξουαλικά. Είτε είναι παθητικός είτε είναι ενεργητικός, έχει διάφορα φετίχ. Δεν υπάρχουν πελάτες καθεαυτού να μπουν να δουν μια ερωτική ταινία. Είναι αυτοί που σου είπα, οι ηλικιωμένοι.

• Την συνέχεια πως την βλέπετε στο χώρο σας;
Δύσκολη, όπως είναι παντού η κατάσταση, δύσκολη σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι είναι και εδώ. Τρία μαγαζιά νομίζω είμαστε τώρα, εδώ η Θεανό και η Βίλμα. Όλα τα άλλα έχουν κλείσει, δεν υπάρχουν άλλα μαγαζιά που να παίζουν ερωτικές ταινίες. Ακόμα και ο κανονικός κινηματογράφος της πόλης – γιατί είμαστε σε μια εταιρία που έχει και κινηματογράφους κανονικούς – ακόμα και ο κινηματογράφος που παίζει ταινίες ποιότητος που λέμε κτλ. έχει και αυτός πρόβλημα. Αν δεν ήταν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που υπάρχουν οι φοιτητές που αναζωογονούν και πάνε και βλέπουνε ταινίες, δεν θα υπήρχαν κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη.

Η συνέντευξη δόθηκε στον Χρήστο Μουρούκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Pin It