Μάνος Χατζηγεωργίου: ‘Είναι μεγάλη η πρόκληση αναμέτρησης με τους μύθους της ιστορίας μας!’

Ο ηθοποιός Μάνος Χατζηγεωργίου μιλά στο independent.gr, με αφορμή τη συμμετοχή του ως ηθοποιός στην παράσταση ‘ Όταν ο Ρήγας συνάντησε τον Μότσαρτ’, η οποία παρουσιάζεται από την ομάδα Θεατρίνων Θεατές, σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με την Υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του ΟΠΑΝΔΑ. Το κείμενο της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Σολδάτος ενώ τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Λιβανός.

 

Μιλήστε μας για τον ρόλο σας ως ηθοποιός στην παράσταση ‘ Όταν ο Ρήγας συνάντησε τον Μότσαρτ’.

Ερμηνεύω ως βασικό ρόλο τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Παράλληλα υπάρχουν και άλλα μέρη προς το τέλος του έργου στα οποία συμμετέχω, με χαρακτηριστική την ‘παράβαση’ η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σημερινή με τη θεματολογία της.

Τι σας γοητεύει στο έργο;

Η ελεύθερη φαντασία που μπλέκει διαφορετικά πρόσωπα, τα οποία μπορεί να μην έχουν συναντηθεί ποτέ αλλά έχουν να δώσουν μία απάντηση από τη σκοπιά τους, που σε καμία περίπτωση δεν αφήνει αδιάφορο τον θεατή.

Ταυτίζεστε με τον ρόλο σας;

Δεν μπορώ να πω ότι ταυτίζομαι με τον ρόλο γιατί είμαι γενικά άνθρωπος χαμηλών τόνων και οι ρόλοι του έργου είναι τεράστιοι σε εύρος. Στο συγκεκριμένο έργο, ο Αδρούτσος μιλά για τον Αθανάσιο Διάκο εξιστορώντας και το μαρτυρικό του τέλος. Είναι μεγάλη η πρόκληση αναμέτρησης με αυτούς τους μύθους της ιστορίας μας, αλλά και με τον εαυτό μας, για το μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε. Μεγάλο κέρδος!

Μιλήστε μας για τη σταθερή συνεργασία που έχετε με τον ηθοποιό - σκηνοθέτη, Γιώργο Λιβανό, τα τελευταία χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια έχω την τύχη και την τιμή να βρίσκομαι στην ομάδα των ‘Θεατρίνων Θεατές’ της οποίας ηγείται ο Γιώργος Λιβανός. Η αρχή έγινε με το ‘Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε’ του Πιραντέλλο, η συνέχεια με το κύκνειο άσμα του Γιώργου Σκούρτη ‘ΣΟΚ’, για να ακολουθήσει το έργο του Γιάννη Σολδάτου ‘Το βράδυ που η Μαίρυλιν πέρασε στη λεωφόρο των αστεριών’. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω και ‘Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ’ στη διασκευή του ΄Οσμπορν, το οποίο όμως δεν πρόλαβε να δει τα φώτα της ράμπας γιατί, λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα, τα μέτρα για την πανδημία οδήγησαν στη ματαίωση της παράστασης. Σε γενικές γραμμές, ένα εποικοδομητικό διάστημα με κλασικά και σύγχρονα έργα, διαφορετικούς χαρακτήρες και πάντα με την ερμηνευτική δυνατότητα που δίνει ο Γιώργος Λιβανός στους ηθοποιούς του.

Εκτός από ηθοποιός, είστε και σκηνοθέτης αλλά και δάσκαλος υποκριτικής. Ποια ιδιότητά σας ξεχωρίζετε;

Πρωτίστως, αισθάνομαι ηθοποιός που ψάχνει ό,τι κι αν κάνει, είτε διδάσκοντας , είτε σκηνοθετώντας , είτε γράφοντας. Νομίζω ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο και βοηθούν στη γενικότερη βελτίωση. Ίσως πιο βατό από όλα είναι να παίζω, απλώς γιατί δεν έχω την ευθύνη που υπάρχει σε όλα τα άλλα. Όταν σκηνοθετείς, είναι όλη η ευθύνη της παράστασης ανήκει σε σένα. Όταν διδάσκεις, πρέπει να βοηθήσεις τον άλλο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσει να κατανικήσει τις όποιες αδυναμίες του ή τουλάχιστον να τις αντιμετωπίσει θετικά. Εκεί γίνεσαι και αρκετά ψυχολόγος, γιατί δεν ξέρεις τι κουβαλά ο καθένας μέσα του και πρέπει να κάνεις τον ανάλογο χειρισμό.

Όνειρα για το μέλλον;

Όνειρό μου είναι να μπορώ να βρίσκομαι σε ωραίες δουλειές και να βελτιώνομαι σε ό,τι κι αν κάνω, πράγμα που για μένα είναι το πιο σημαντικό. Δεν ονειρεύομαι ρόλους - είναι τόσοι πολλοί εξάλλου. Για μένα μετρούν η καλή ατμόσφαιρα και η ανθρώπινη επαφή που δημιουργούνται στον χώρο του θεάτρου.

 

H ταυτότητα της παράστασης

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Καίτη Ιμπροχώρη, Γιώργος Λιβανός, Πέπη Οικονομοπούλου, Έφη Βενιανάκη, Μάνος Χατζηγεωργίου, Ανδρέας Ζαχαριάδης, Όλγα Πρωτονοταρίου, Ιουλία Φάλια.
Στον ρόλο του Ρήγα Φεραίου ο Νίκος Καραγιώργης.

Την παράσταση συνοδεύει στο πιάνο η Νίκη Γκουντούμη και τραγουδά ο Νίκος Αβαγιανός.

Σκηνικό - κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Φωτισμοί: Luigello
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Τριανταφυλλίδη
Φωτογραφίες: Ζώης Τριανταφύλλου - Σφακιανάκης & Κώστας Βολιώτης
Εκτέλεση κοστουμιών: Vania Alexandrova
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Πρόγραμμα παραστάσεων

-Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 | Φεστιβάλ Δήμου Καλλιθέας (4ο Λύκειο Καλλιθέας, Ελ. Βενιζέλου 175) | Είσοδος ελεύθερη

-Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 | Εκδηλώσεις Δήμου Αθηναίων (Ανοιχτό Θέατρο Γκράβας) | Είσοδος Ελεύθερη

-Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 | Φεστιβάλ Δήμου Περάματος (Ανοιχτό Θέατρο Περάματος «Μίκης Θεοδωράκης») | Είσοδος ελεύθερη

-Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 | Φεστιβάλ Ρεματιάς Δήμου Χαλανδρίου | Γενική είσοδος: 10 ευρώ | Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Pin It