Συνέντευξη με τα μέλη της olipoli - Κοινότητα Μουσικής Πράξης & Έρευνας

Με αφορμή το Anopolis World Music Festival 2024

 Περισσότερα για το μουσικό φεστιβάλ πατήστε ΕΔΩ

 

Πώς ξεκίνησε το φεστιβάλ, ποια είναι η ιστορία της δημιουργίας του;

Η ιδέα του φεστιβάλ ξεκίνησε το 2020, εν μέσω της πανδημίας, πριν ακόμη ιδρυθεί τυπικά η ΑΜΚΕ olipoli που είναι ο φορέας διοργάνωσής του, και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό δε σημαίνει ότι αν δε ζούσαμε τη συνθήκη του κορονοϊού δε θα αναδυόταν αυτή η ανάγκη για περισσότερη μουσική στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κάθε άλλο. Η αρχική ομάδα σχεδιασμού και διοργάνωσης του φεστιβάλ, που αποτελούνταν τα δύο πρώτα χρόνια υλοποίησής του από τα ίδια τα ιδρυτικά μέλη της olipoli (Ανδριάνα Αχιτζάνοβα, Τέση Γιαννακίνα, Έλενα Μουδίρη Χασιώτου, Μάκη Μπακλατζή), ως μουσικοί και επαγγελματίες πολιτισμού, κάτοικοι Θεσσαλονίκης που επέλεξαν να επιστρέψουν στην πόλη από το εξωτερικό, βίωνε επανειλημμένα στο πέρασμα του χρόνου, από τη μία, την έλλειψη καλλιτεχνικών χώρων -φαινόμενο που σαφώς απογειώθηκε με το πέρας της πανδημίας-, και από την άλλη, παρά αυτό το δεδομένο, την έλλειψη διάθεσης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να δοθεί βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης στο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης για την παρουσίαση του δημιουργικού του έργου.

Έτσι, αντλώντας έμπνευση από το CosmoHome του Cosmopolis Festival στην Καβάλα, ύστερα και από τη συμμετοχή κάποιων από εμάς στη διοργάνωση, κατά τη διάρκεια μιας ασφυκτικής περιόδου αλλεπάλληλων εγκλεισμών, περιορισμών και αδιεξόδου καλλιτεχνικής και πολιτισμικής έκφρασης, αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα φεστιβάλ ανοιχτό σε όλο τον κόσμο, να σχεδιάσουμε μια εξωστρεφή μουσική γιορτή, όπου μάλιστα όλοι/ες οι μουσικοί θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση συμμετοχής για να παρουσιάσουν το έργο τους, ύστερα από ανοιχτό κάλεσμα. Και έτσι ξεκινήσαμε!
Σήμερα και τα τελευταία δύο χρόνια η ομάδα διοργάνωσης του φεστιβάλ αποτελείται από την Τέση Γιαννακίνα, τον Άρη Μαγριπή, την Έλενα Μουδίρη Χασιώτου και την Ελένη Χριστοδούλου και σε λίγες μέρες το Anopolis World Music Festival θα κλείσει τα τέσσερά του χρόνια. Ελπίζουμε σε πολλά ακόμη!

Anopolis World Music Festival, σε διαφορετικές τοποθεσίες της Άνω Πόλης· Γιατί στο δημόσιο χώρο και συγκεκριμένα στην Άνω Πόλη, και γιατί το εν λόγω μουσικό είδος;

olipoli3Εν μέσω της πανδημικής κατάστασης που περιγράψαμε παραπάνω, αλλά και γενικά, ανεξαρτήτως, πρωτύτερα, η Άνω Πόλη, με τη θέα της στην πόλη, την ομορφιά των κτιρίων και των πλακόστρωτων δρόμων της, τα ταβερνάκια και τις πλατείες της, τη μοναδικότητά της, ήταν ανέκαθεν τόπος συναντήσεων για εμάς. Έτσι η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής ήταν κατά κάποιο τρόπο προκαθορισμένη και με ενθουσιασμό πλέον ξεκινήσαμε τις βόλτες μας εκεί με άλλη ματιά, οραματιζόμενοι/ες ποιες γωνιές και πλατείες της θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μικρές μουσικές σκηνές.

Η επιλογή της, εκτός από το κοινό αποτύπωμα και τη σαγηνευτική επίδραση σε όλες/ους μας, είχε σαφώς να κάνει και με την πολυπολιτισμική ιστορία της, όπως επίσης και την πληθώρα μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συγκεντρώνει, στοιχεία που τη συνδέουν άμεσα και την καθιστούν ιδανική περιοχή φιλοξενίας ενός φεστιβάλ με μουσικές του κόσμου.

Πρωτίστως, όμως, επιθυμούσαμε το φεστιβάλ να αναδείξει τη world σκηνή, μιας και όλοι/ες οι μουσικοί της αρχικής ομάδας διοργάνωσης υπηρετούμε αυτό το μουσικό είδος και γνωρίζουμε εκ των έσω την επικρατούσα κατάσταση στην πόλη· την ύπαρξη ενός μεγάλου πυρήνα μουσικών που ασχολούνται με αυτή τη μουσική, έχοντας βαθιά γνώση με χρόνια μελέτης και έρευνας του αντικειμένου, καθώς και τον αξιοσημείωτο αριθμό καλλιτεχνών/ιδών στη Θεσσαλονίκη που συνθέτουν νέα έργα με αφορμή και έμπνευση μουσικές παραδόσεις του κόσμου, οι οποίοι/ες, όπως αναφέραμε, δυσκολεύονταν στην εύρεση χώρου για παρουσίαση της δουλειάς τους.

Θέλοντας, λοιπόν, να στηρίξουμε τη μουσική κοινότητα αυτής της σκηνής συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, και επιθυμώντας να φέρουμε το κοινό κοντά σε ήχους που έρχονται από όλη την Ελλάδα, τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και άλλες περιοχές του κόσμου, μέσα από ένα οργανολόγιο και ρεπερτόριο, μάλιστα, που δεν θα είχε την ευκαιρία να ακούσει εύκολα, αποφασίσαμε το Anopolis World Music Festival να πραγματοποιείται στο δημόσιο χώρο και να είναι ανοιχτό, ελεύθερο για όλες και όλους.

Τέλος, πολύ σημαντικό, επιθυμία μας κατά τον σχεδιασμό του φεστιβάλ ήταν να αποτελέσει, έστω και για τις τρεις ημέρες πραγματοποίησής του, ζωντανό παράδειγμα συμπερίληψης και κοινωνικής συνοχής με αφορμή τη μουσική τέχνη, με το κοινό που ενδιαφέρεται να είναι δυνατό να το παρακολουθήσει ανεξαρτήτως οποιοδήποτε κριτηρίου, δυνατότητας, ηλικίας. Για το σκοπό αυτό, για να δούμε τις πλατείες και τους δρόμους να γεμίζουν όπως ιδανικά θα μας άρεσε να είναι η ζωή, χωρίς διαχωρισμούς οποιουδήποτε επιπέδου, αποστέλλουμε στοχευμένα προσκλήσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς και οργανώσεις που εκπροσωπούν πολιτισμικές μειονότητες, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες κ.α. ούτως ώστε να ενημερωθεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το δίκτυό τους. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για εμάς.

Αναφέροντας τις διαφορετικές τοποθεσίες διεξαγωγής των συναυλιών, παρατηρούμε ότι αυτές διαφέρουν από χρονιά σε χρονιά, με προτάσεις νέων σημείων στο χάρτη. Παρακαλούμε πείτε μας περισσότερα για αυτό το κομμάτι σχεδιασμού του φεστιβάλ.

Από τις αγαπημένες πτυχές σχεδιασμού του φεστιβάλ, οι βόλτες μας στην περιοχή που συνδυάζουν περπάτημα με διάθεση εξερεύνησης, που αν και για τέταρτη χρονιά μας οδηγεί σε νέους κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής. Έτσι, με το στοιχείο της έκπληξης και ανακάλυψης, όπως μόνο η συνθήκη παιχνιδιού επιφέρει, αναπόφευκτα φανταζόμαστε νέες “μουσικές σκηνές” στις γωνιές της, προσθέτοντας κάθε χρόνο καινούργιες τοποθεσίες στον χάρτη του φεστιβάλ.

Και η χαρά μας σαφώς πολλαπλασιάζεται όταν μοιραζόμαστε με τον κόσμο αυτήν την ευχάριστη έκπληξη της ανακάλυψης μιας μικρής πλατείας, ενός αδιέξοδου δρόμου, ενός σοκακιού ανάμεσα σε σπίτια, σημεία τα οποία προηγουμένως μπορεί να περνούσαν απαρατήρητα και που προσφέρουν μοναδική ατμόσφαιρα στις συναυλίες μας.

Το ίδιο ισχύει και για τις διαφορετικού τύπου τοποθεσίες που επιλέγουμε, τα μνημεία της περιοχής, τα οποία επισκέπτεται ξανά ή για πρώτη φορά ο κόσμος με αφορμή το φεστιβάλ, βιώνοντας σε αυτά την εμπειρία της ακρόασης με έναν θα λέγαμε κατανυκτικό τρόπο.

Το Anopolis World Music Festival είναι ένα μουσικό φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο για όλες και όλους. Πώς εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του εγχειρήματος; Τι στήριξη λαμβάνετε;

olipoli2Αρχικά, βιωσιμότητα για εμάς, πέρα απ’ την αγάπη μας που διαποτίζει ό,τι κάνουμε, είναι αυτό που κυριολεκτικά σημαίνει και η λέξη, και που αφορά στην ικανότητα να επιζεί κάτι, στην προκειμένη το φεστιβάλ, να εξελίσσεται, να έχει διάρκεια.

Δυστυχώς, αν και αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναμη το κομμάτι της αγάπης για το ίδιο το φεστιβάλ και τα όσα πρεσβεύει, όπως και η μεταξύ μας αγάπη για τη συνεργασία μας, των τεσσάρων μελών της ομάδας διοργάνωσης, το εγχείρημα επ’ ουδενί δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιώσιμο, και άρα η βιωσιμότητά όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται αλλά κάθε χρόνο ξεκινάμε τον απολογισμό και επανασχεδιασμό του παίρνοντας το ρίσκο να ανατραπούν στην πορεία όλα. Αυτό κυρίως διότι τα αποτελέσματα της απόφασης για τη βασική -ιδιαίτερα περιορισμένη και πάλι- οικονομική στήριξη που λαμβάνουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν πρότασης που καταθέτουμε κάθε χρόνο, ανακοινώνονται μόλις δύο μήνες πριν την υλοποίησή του, παραμένοντας, παρά την εξέλιξη και τα απολογιστικά στοιχεία του φεστιβάλ, στάσιμη και ανεπαρκής.

Μικρή οικονομική στήριξη λαμβάνουμε, συμπληρωματικά, και από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που ευτυχώς η σχετική απόφαση κοινοποιείται ήδη από την αρχή της χρονιάς, εξασφαλίζοντάς μας έστω και το ελάχιστο για να προχωρήσουμε σε βασικές ενέργειες που απαιτούνται. Φέτος, το φεστιβάλ υποστηρίζει καλύπτοντας συγκεκριμένες ανάγκες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, που είναι και αυτή σημαντική βοήθεια μιας και παρά την τετραετή πορεία και παρουσία του φεστιβάλ, είναι η πιο δύσκολη χρονιά μας σε αυτό το επίπεδο.

Έως και πέρσι, και για τα προηγούμενα τρία χρόνια, ζητούσαμε την οικονομική στήριξη κυρίως από χώρους εστίασης της πόλης, συνθήκη που παρά την πολύ σημαντική βοήθεια και συμβολή τους, αποφασίσαμε να μην τη συνεχίσουμε από φέτος και στο εξής. Η συνέχιση αυτής της τακτικής, μπορεί από τη μια να μας καθιστά στάσιμους μπροστά σε αυτά που σχεδιάζουμε και επιθυμούμε να συμβούν, από την άλλη η συνέχιση και παγίωσή της δε θα αποτελούσε ουσιαστική λύση για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ευελπιστούμε, και προς αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζουμε να κινηθούμε, για λύσεις και ουσιαστική υποστήριξη από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που έχουν τη δυνατότητα και θεωρητικά το ρόλο για κάτι τέτοιο. Κι έτσι ελπίζουμε το φεστιβάλ μας να καταστεί όντως ένα εγχείρημα βιώσιμο και με συνθήκες αξιοπρεπείς τόσο για τους/τις καλλιτέχνες/ιδες που συμμετέχουν και μας στηρίζουν με το ανυπολόγιστης αξίας έργο τους τέσσερα χρόνια τώρα, όσο και για εμάς που εργαζόμαστε για αυτό.

Πώς οραματίζεστε την συνέχιση και εξέλιξη του φεστιβάλ;

Πολλά σχεδιάζουμε και επιθυμούμε να συμβούν. Πέρα από τη διασφάλιση των βασικών και της βιωσιμότητας που αναφέρουμε παραπάνω, δημιουργικά θα θέλαμε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση περισσότερων συναυλιών καθώς και η συμμετοχή πολυμελών σχημάτων, να διοργανώνουμε παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις, να συμπράττουμε με δημιουργικές ομάδες της πόλης, να ενεργοποιούμε πρακτικά τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής, μέσα από διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού, ούτως ώστε το φεστιβάλ να εξελίσσεται ως μια πραγματικά συλλογική μουσική γιορτή στο δημόσιο χώρο που περικλείει την κοινωνική πραγματικότητα του τόπου.

Pin It