Συνέντευξη με την Άννα Ίρις, ηθοποιό

Τι σημαίνει για σας θέατρο;

Για μένα το θέατρο πέρα από ένα δυνατό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας με τον κόσμο λειτουργεί ταυτόχρονα και ως μια ψυχαναλυτική διαδικασία. Ο ηθοποιός μέσα από την τέχνη της υποκριτικής και τον εκάστοτε χαρακτήρα που καλείται να ενσαρκώσει έχει την δυνατότητα να «βουτήξει» βαθιά μέσα στην ψυχή του και να ανακαλύψει συναισθήματα και στοιχεία της προσωπικότητάς του, γεγονός που τις περισσότερες φορές δεν οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερη αυτογνωσία αλλά και σε ουσιαστική προσωπική λύτρωση.

Στις μέρες μας ποιός είναι ο ρόλος του θεάτρου;

Ο ρόλος του θεάτρου ανέκαθεν ήταν ψυχαγωγικός και «διδακτικός» με την ευρύτερη έννοια του όρου. Στις μέρες μας και λόγω της οικονομικής κρίσης, η ανάγκη του θεατή να επικοινωνήσει και να ψυχαγωγηθεί μέσω του θεάτρου, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η αμεσότητα του θεάτρου και κατ' επέκταση η «σχέση» ηθοποιού - θεατή δημιουργεί την αίσθηση στον θεατή πως είναι μέρος της παράστασης, εντάσσοντας τον συναισθηματικά στην ατμόσφαιρα και στην πλοκή του έργου, βγάζοντας τον παράλληλα από τον κυκεώνα της καθημερινότητας του. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που - ανάλογα και με το είδος και τη δύναμη του έργου – ο θεατής μπορεί να επηρεαστεί αλλάζοντας οπτική και σε πράγματα που αφορούν την προσωπική του ζωή και αντίληψη.

Ο ηθοποιός πόσο μπορεί να επηρεάσει το κοινό του ιδεολογικά; (είτε μέσω του θεάτρου είτε όχι. Κατά πόσο μπορεί να στείλει κοινωνικά μη νύματα)

Ο ηθοποιός ως άτομο και ως προσωπικότητα μπορεί σαφέστατα να επηρεάσει με τις πράξεις του και τις πεποιθήσεις του, ανάλογα φυσικά με τη δημοτικότητα του και την αποδοχή που χαίρει ως καλλιτέχνης.
Κατά τη γνώμη μου όμως τα μηνύματα που μπορεί να περάσει μέσα από ένα ρόλο είναι πολύ πιο έντονα μιας και –πάντα σύμφωνα με τη δύναμη, την ποιότητα του έργου και την πειστικότητα της ερμηνείας του ηθοποιού- το συναίσθημα που ενεργοποιείται στον θεατή, τον μετατρέπει σε καλύτερο αποδέκτη του όποιου σημαντικού κοινωνικου μηνύματος.

Ως άνθρωπος τι ζητάτε από την υποκριτική;

Ως άνθρωπος «χρησιμοποιώ» την υποκριτική ως μια προσωπική μου μέθοδο αυτογνωσίας αλλά και ουσιαστικής ψυχαγωγίας.

Αλλάζει τον κόσμο το θέατρο;

Κάθε μορφή τέχνης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο αφού απευθύνεται στις ψυχές των ανθρώπων με τρόπο τέτοιο ώστε να εισχωρεί στη καρδιά και στο συναίσθημα τους, αγγίζοντας πολλές φορές τα όρια της μαγείας.

Που εμφανίζεστε αυτή την περίοδο;

Στην παράσταση KILL DEAL. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9:30 μμ στο θέατρο ΑΒΑΤΟΝ (Ευπατριδών 3, Κεραμεικός).

Ποιό είναι το ιδανικό θέατρο για σας; Είτε ως χώρος είτε ώς έκφραση.

Για μένα όλα τα είδη θεάτρου είτε ως χώρος είτε ως έκφραση είναι ιδανικά εφόσον «υπακούν» σε κάποιους κανόνες που είναι εν ολίγοις το ήθος, ο σεβασμός και η συνέπεια απέναντι στον θεατή.

Τι σας δίδαξε το θέατρο στην προσωπική σας ζωή;

Μέσα από την επαφή μου με το θέατρο νομίζω ότι διδάχτηκα πολλά πράγματα αλλά νομίζω ότι το ουσιαστικότερο απ' όλα αυτά για μένα είναι ένα, το να είμαι ουσιαστική και ειλικρινής με τον εαυτό μου και να μην φοβάμαι να «βουτήξω» μέσα στην αλήθεια μου.

Πρόβα ή παράσταση; Καμαρίνι ή σκηνή;

Θεωρώ πως όποιος αγαπάει το θέατρο αδυνατεί να διαχωρίσει και να επιλέξει ένα από αυτά μιας και κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία έχει τη δική του μαγική διαδικασία.

Τί ήταν αυτό που σας μάγεψε στο θέατρο και ασχολήθηκατε με αυτό;

Αυτό που με μαγεύει στο θέατρο είναι η ελευθερία που μου προσφέρει και ως ηθοποιό και ως άνθρωπο. Μια ελευθερία ψυχής και έκφρασης που είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια.

Pin It