Συνέντευξη με την Δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Θα θέλατε να μας πείτε κάποια πράγματα για το ξεκίνημα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης;

Το Mουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ένα δημόσιο Μουσείο που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό το 1994. Φέτος γιορτάζουμε τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του.
Πιο συγκεκριμένα στις 11 Σεπτεμβρίου του 1994 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εγκαινιάστηκε με την περιοδική έκθεση, «Βυζαντινοί Θησαυροί της Θεσσαλονίκης. Το ταξίδι της επιστροφής». Ο εμπνευσμένος αυτός τίτλος σηματοδοτούσε ακριβώς την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των βυζαντινών αρχαιοτήτων με προέλευση τη Θεσσαλονίκη, μετά από περίπου ογδόντα χρόνια παραμονής τους στην Αθήνα, στο εκεί Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο, όπου μεταφέρθηκαν για τη διάσωσή τους το 1916. Η έκθεση αυτή ήταν το επιστέγασμα μιας μακρόχρονης και επίπονης, όσο και επίμονης, προσπάθειας για την ίδρυση Βυζαντινού Μουσείου στη Μακεδονία, με απαρχή το διάταγμα του Γενικού Διοικητή Μακεδονίας, Στέφανου Δραγούμη, το 1913, να ιδρυθεί «Κεντρικόν Βυζαντινόν Μουσείον» στη Θεσσαλονίκη. Το ενδιαφέρον για την υλοποίηση του οράματος άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στη μεταπολίτευση. Το όνομα αυτού «Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού», εκφράζοντας την ιδιαίτερη θεωρητική και μουσειολογική προσέγγιση που είχε ως «στόχο να παρουσιάσει όλες τις μορφές της ζωής στο Βυζάντιο...,...όπου τα (αρχαία) αντικείμενα λειτουργούν ως μαρτυρίες πολιτισμού...», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ή αείμνηστη Ευτυχία Κουρκουτίδου - Νικολαΐδου, πρώτη Διευθύντρια του Μουσείου, μια προσέγγιση πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής.

Έκθεση: Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο, Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει

Το κτίριο όπου στεγάζεται το Μουσείο είναι πράγματι είναι ιδιαίτερο. Θα μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Το κτίριο οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1989 και 1993 με βάση τα σχέδια του ταλαντούχου αρχιτέκτονα και ζωγράφου, του αείμνηστου Κυριάκου Κρόκου. Απέσπασε ειδική διάκριση, «εκτός συναγωνισμού», από διεθνή επιτροπή στον διαγωνισμό «Βραβεία 2000» του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Χαρακτηρισμένο το 2001 ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο, συνδυάζει χαρακτηριστικά του μοντερνισμού και της ελληνικής αρχιτεκτονικής παράδοσης.
Μετά την ολοκλήρωση της μόνιμης έκθεσής του το 2004, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού βραβεύτηκε το επόμενο έτος, το 2005, ως το «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς» με το «Βραβείο Μουσείου» του Συμβουλίου της Ευρώπης, τιμή, η οποία αποδόθηκε σε ελληνικό μουσείο για πρώτη φορά, μεταξύ άλλων γιατί αξιολογήθηκε ως «φιλικό προς τον επισκέπτη», ενώ τονίστηκε ο παιδαγωγικός του χαρακτήρας. Όντας πρωτοπόρο από την ίδρυσή του μέσω της διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων, της ανάπτυξης ποικίλου ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνδυασμό με την αύξηση των εκδόσεων και γενικά την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού κινείται προς την ίδια πάντα κατεύθυνση, που είναι το «άνοιγμα» των σύγχρονων μουσείων προς το κοινό.

Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τα έργα της Συλλογής Τρικόγλου:

Τι μπορεί να δει κάποιος στην επίσκεψή του στο Μουσείο;

Σε έντεκα αίθουσες εκτίθενται 3.190 αρχαιολογικά αντικείμενα, κειμήλια και έργα τέχνης από τα 46.000 και πλέον που περιλαμβάνονται στις συλλογές του και προέρχονται κυρίως από τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Μακεδονία γενικότερα, τα οποία χρονολογούνται από τον 2ο έως και τον 20ο αι. μ. Χ. Σε μια έκταση 3.430 τ. μ., μέσω αυθεντικών εκθεμάτων, εποπτικού υλικού και πολυμέσων, παρουσιάζονται πτυχές του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού, μέσα από επιμέρους θεματικές και σύμφωνα με την καθιερωμένη περιοδολόγηση της βυζαντινής ιστορίας και τέχνης, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον άρτιο και ευφάνταστο μουσειογραφικό και καλλιτεχνικό σχεδιασμό.

Πώς υλοποιήθηκε και σε ποιους πόρους στηρίχθηκε μία τόσο μεγαλόπνοη έκθεση;

Μεγάλο μέρος των συλλογών του Μουσείου, όπως και η ίδια η υλοποίηση υποδομών, εκθεσιακών χώρων και δράσεων προέκυψαν και συνεχίζουν να προέρχονται από δωρεές και χορηγίες-οικονομικές ενισχύσεις. Η πρώτη δωρεά εμπλουτισμού της συλλογής του πραγματοποιήθηκε το έτος 1958, πριν ακόμη την ίδρυση του Μουσείου. Τμήματα των κορυφαίων δωρεών, των συλλογών Δημητρίου Οικονομοπούλου (1986) και Ντόρης Παπαστράτου (1994), εκτίθενται σε δύο αίθουσες της μόνιμης έκθεσης που φέρουν τα ονόματά τους, ενώ παράλληλα τμήμα αυτών που φυλάσσονται στις αποθήκες παρουσιάζεται σε αυτοτελείς περιοδικές εκθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα από το 2000 κ.ε. οφείλονται η ολοκλήρωση της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και του Λευκού Πύργου (2004-2008), η οργάνωση των αποθηκών και των εργαστηρίων συντήρησης, η αναβάθμιση της σήμανσης του Μουσείου και των υποδομών των εκθεσιακών του χώρων και των Η/Μ εγκαταστάσεων (2011-2013), η συντήρηση και αναβάθμιση των οικοδομικών στοιχείων των κτιρίων του (2012-2014).

Tsilipakou-ARMEE-800Εκτός από αυτήν καθ' αυτήν την έκθεση των αντικειμένων, ποιες είναι οι περαιτέρω υποδομές που διαθέτει το Μουσείο;

Το Μουσείο διαθέτει επτά εξειδικευμένα εργαστήρια συντήρησης με τον πλέον σύγχρονο για τα δεδομένα της εποχής τους εξοπλισμό, ψηφιακή βάση δεδομένων και πρότυπες αποθήκες για τη συστηματική οργάνωση και αποτελεσματική διαχείριση του υλικού (2750 τ. μ.). Τα εργαστήρια συντήρησης πλήρως εξοπλισμένα, ειδικεύονται σε συγκεκριμένα είδη αρχαιολογικού υλικού, ξύλου και εικόνων, κεραμικής και γυαλιού, μετάλλου, χαρτιού, τοιχογραφιών, ψηφιδωτού, μαρμάρου και πέτρας, υλοποιούν σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και συντήρησης που είναι αποδεκτές από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και γίνονται πόλος έλξης εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης φοιτητών και σπουδαστών από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Συνεργάζονται με εγχώρια και διεθνή ερευνητικά κέντρα, ενώ αναλαμβάνουν τη συντήρηση και συλλογών άλλων χωρών στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σε αυτά συντηρούνται εκτός από τα αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου και φιλοξενούμενα από υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ή άλλους φορείς κοινωφελούς χαρακτήρα, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού. Στόχος μας είναι αυτό το έργο να προβάλλεται μέσα από ημερίδες, σεμινάρια, ειδικές εκδόσεις και περιοδικές εκθέσεις με εκπαιδευτικό και διαδραστικό χαρακτήρα.
Tsilipakou-kavafi-800 Το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες από το 1998 στα πλαίσια ή μη επετειακών εορτασμών εθνικής, πανευρωπαϊκής και διεθνούς εμβέλειας, με στόχο την προώθηση της εκπαιδευτικής πολιτικής, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τη δια βίου εκπαίδευση, προωθώντας και ενθαρρύνοντας δράσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, οικογένειες, ΑμεΑ, ευαίσθητες - περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, που αφορούν στη βιωματική προσέγγιση πτυχών του βυζαντινού πολιτισμού, χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό.
Παράλληλα το Μουσείο διαθέτει εκδοτική δραστηριότητα με μονογραφίες, οδηγούς, ενημερωτικά φυλλάδια, εκπαιδευτικό υλικό, ετήσιο ημερολόγιο-λεύκωμα από το 2000, επιστημονικό περιοδικό από το 1994-2006, το οποίο ευελπιστούμε να επανεκδώσουμε σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ καταθέτει προτάσεις για ευπώλητα είδη στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
Το Μουσείο διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (58 τ. μ.), η οποία τα τελευταία τρία χρόνια αξιοποιείται ως εκθεσιακός χώρος, λόγω του πλούσιου εκθεσιακού προγράμματος του μουσείου, κύρια πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων που φέρει το όνομα του δημιουργού του κτιρίου Κυριάκου Κρόκου (411 τ. μ.), αίθριο, δύο αμφιθέατρα, ένα μικρότερο στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου, το «Μελίνα Μερκούρη» (χωρητικότητας 70 ατόμων) και ένα μεγαλύτερο στο κτίριο Διοίκησης το «Στέφανος Δραγούμης» (χωρητικότητας 160 ατόμων), όπου διεξάγονται εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, προβολές, διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης διαθέτει πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει εκδόσεις που σχετίζονται με πολιτιστικά, αρχαιολογικά, ιστορικά θέματα, βιβλία τέχνης, παιδικά βιβλία, αντίγραφα αρχαιολογικών αντικειμένων από την αρχαιότητα έως τη μεταβυζαντινή περίοδο, σύγχρονες κατασκευές εμπνευσμένες από τα εκθέματα του Μουσείου, είδη ένδυσης, κοσμήματα, πρακτικά δώρα, παιχνίδια, αφίσες και κάρτες, κ. ά. Τα έσοδα από τα εισιτήρια και τα πωλητέα είδη τα διαχειρίζεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, εφόσον το Μουσείο είναι δημόσιο. Επίσης σε άμεση επικοινωνία με τον χώρο υποδοχής του Μουσείου είναι και το καφέ - εστιατόριο, το οποίο εκμισθώνεται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων σε ιδιώτη.

Tsilipakou-Kyriakes-800Πώς σχετίζεται η έκθεση της ιστορίας της πόλης στον Λευκό Πύργο με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού; Θα μας πείτε λίγα λόγια και για αυτήν την έκθεση;

H μόνιμη έκθεση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, η οποία φιλοξενείται από το 2008 στον Λευκό Πύργο, το περισσότερο δημοφιλές ιστορικό κτίριο και σύμβολο της πόλης, αποτελεί τμήμα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Η έκθεση ιχνηλατεί την ιστορία της πόλης από την ίδρυσή της, το 316/15 π.Χ., μέχρι τους νεώτερους χρόνους, μέσω ποικίλων εκφάνσεων του πολιτισμού της. Το δύσκολο εγχείρημα παρουσίασης είκοσι τριών αιώνων ιστορίας σε έναν χώρο μόλις 450μ² επιτεύχθηκε με τη χρήση των νέων τεχνολογιών: Οι πληροφορίες παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο μέσα από πολυμεσικές διαδραστικές εφαρμογές, εικόνας και ήχου, (με τη μορφή προβολών, παρουσιάσεων βίντεο και διαφανειών, ηχητικών ντοκουμέντων, φωτοτραπεζών, οθονών αφής), γραφιστικές συνθέσεις και περιορισμένο επεξηγηματικό κείμενο, που συνδυάζονται αρμονικά με τον μικρό αριθμό αντικειμένων που εκτίθενται. Για τους ξένους επισκέπτες υπάρχει ηχητική ξενάγηση στην αγγλική γλώσσα.
Η πληροφόρηση που παρέχεται στην έκθεση εμπλουτίζεται μέσω της διάθεσης ενός οπτικού δίσκου DVD-ROM και της ειδικά σχεδιασμένης ιστοσελίδας της (www.lpth.org). Το DVD-ROM, το οποίο περιέχει το σύνολο του υλικού και των εφαρμογών διανέμεται κυρίως σε σχολεία και κατά κύριο λόγο πωλείται. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα βρουν πρωτότυπες εφαρμογές όπως ψηφιακό χάρτη της πόλης, όπου μπορεί κανείς να εντοπίσει μνημεία, μουσεία και χώρους πολιτισμού και να έχει χρήσιμες πληροφορίες για αυτά, χρονογραμμή γεγονότων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, επιστημονικά κείμενα έγκριτων ιστορικών και αρχαιολόγων, βιβλιογραφία για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και συνταγές εδεσμάτων που φανερώνουν τη γευστική ποικιλία που χαρακτηρίζει τη διατροφική ταυτότητα της πόλης.

Tsilipakou-mamas-800Έχουν γίνει κατά καιρούς εκδηλώσεις ή περιοδικές εκθέσεις στο Μουσείο;

Από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Μουσείο στο χρονικό διάστημα των είκοσι χρόνων λειτουργίας του ήταν η περιοδική έκθεση «Θησαυροί του Αγίου Όρους», το 1997, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 700.000 επισκέπτες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται αρχηγοί κρατών, επιστημονικές, πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Δεκαέξι χρόνια μετά ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης τιμά για δεύτερη φορά το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, αυτή τη φορά για να εγκαινιάσει αυτοπροσώπως, στις 23 Οκτωβρίου 2013, την περιοδική έκθεση «Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει», μια έκθεση που διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τον Δήμο Μόρφου Κύπρου, στα πλαίσια της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με θεματική τη Μεσόγειο και τις διαχρονικές πολιτιστικές επαφές.
Στα πλαίσια της υλοποίησης εκθέσεων με στόχο την πληρέστερη παρουσίαση πτυχών του καθημερινού βίου στο Βυζάντιο ή παραγνωρισμένων μέχρι τότε κινητών μνημείων ή αποτελεσμάτων επιστημονικής έρευνας ή ερευνητικού προγράμματος καθώς και συνεργασιών του Μουσείου με άλλους φορείς με αντίστοιχο προσανατολισμό, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, και στόχο τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελλαδικού αλλά και του ευρύτερου χώρου που εντασσόταν άλλοτε στα όρια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, αναφέρουμε ενδεικτικά τις περιοδικές εκθέσεις που διοργανώθηκαν - φιλοξενήθηκαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: 1) «Βυζαντινά Εφυαλωμένα Κεραμικά. Η τέχνη των εγχαράκτων» (1999), με την ευκαιρία του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Μεσαιωνικής Κεραμικής της Μεσογείου, η οποία παρουσιάστηκε κατόπιν και στη Ρόδο. 2) «Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο» (2001), στο πλαίσιο της σπονδυλωτής έκθεσης «Ώρες Βυζαντίου, Έργα και Ημέρες στο Βυζάντιο». 3) «Εικόνες από τις Ορθόδοξες Κοινότητες της Αλβανίας. Συλλογή Εθνικού Μουσείου Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς» (2006), που παρουσίασε τα αποτελέσματα ενός πενταετούς προγράμματος συνεργασίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του ΕΚΒΜΜ και του Μουσείου Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς, το οποίο περιλάμβανε την επιστημονική έρευνα, τη συντήρηση, την επιμόρφωση και τη μεταφορά τεχνογνωσίας. 4) «Αρχιτεκτονική ως εικόνα. Πρόσληψη και αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής στη βυζαντινή τέχνη» (2010), μια συνεργασία του ΕΚΒΜΜ με το Μουσείο και το Princeton University.
Επίσης στα πλαίσια ανάδειξης άγνωστων πτυχών της ιστορίας της Θεσσαλονίκης στην πορεία ενσωμάτωσής της στο νεοελληνικό κράτος διοργανώθηκαν δύο εξαιρετικά επιτυχημένες εκθέσεις το 2012, επετειακό έτος συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, «Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης» και «Η Armée d' Orient στα Βαλκάνια, Αρχαιολογικά τεκμήρια ενός νοσοκομείου στη Θέρμη». Την πρώτη, παρόλη τη σύντομη χρονική διάρκεια δύο μόλις μηνών, επισκέφτηκαν πάνω από 8.000 άτομα.
Την εξωστρέφεια του Μουσείου εκτός χώρου και τόπου και τις ευρύτερες συνεργασίες σηματοδότησαν μεταξύ άλλων οι περιοδικές εκθέσεις «Έκθεση συντηρηθέντων ιερών κειμηλίων του Ι. Ν. Αγίου Παύλου» στον χώρο της ΦΑΑΘ, που συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του Μουσείου το 2012 και «Μια ιστορία από φως στο φως» που διοργανώθηκε από το Μουσείο μας το 2011 σε συνεργασία με το ΛΕΜΜ-Θ, η οποία εμπλουτισμένη φιλοξενήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το καλοκαίρι του 2012 στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων. Τη διακρατική συνεργασία στο χώρο των Βαλκανίων σηματοδότησαν μεταξύ άλλων οι εκθέσεις τα έτη 2012 - 2014 «Κυρίλλιτσα», με έργα τριάντα σύγχρονων καλλιτεχνών της Φιλιππούπολης εμπνευσμένα από το κυριλλικό αλφάβητο και «Το φως των Γραμμάτων», σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, «Και έτσι διέδωσαν τον Λόγο ανάμεσα στους νέους λαούς», «Αρχιτεκτονικοί Θησαυροί από την καρδιά της Μεσαιωνικής Σερβίας», σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Σερβίας, ενώ τη συνεργασία με τα άλλα τέσσερα μεγάλα μουσεία τέχνης της Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικό, Σύγχρονης Τέχνης, μακεδονικό, Τελλόγλειο, γνωστή ως «κίνηση των 5Μ»), η έκθεση «Η λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού» στα πλαίσια της σπονδυλωτής έκθεσης «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη». Συνολικά από το 1994 έως σήμερα οργανώθηκαν ή φιλοξενήθηκαν σε χώρους εντός και εκτός Μουσείου 81 εκθέσεις, από τις οποίες οι 18 στο διάστημα των ετών 2012-2013. Παράλληλα το Μουσείο συμμετείχε συνολικά σε άλλες 28 εκθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό με δανεισμό αρχαιοτήτων.

Εκ Θεσσαλονίκης φως

Tsilipakou-trikoglou-800Πώς μπορούν να ενημερώνονται περαιτέρω για το Μουσείο οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται;

Όλες οι εκθέσεις μας φροντίζουμε να συνοδεύονται από αντίστοιχο δίγλωσσο (ελληνική - αγγλική/ενίοτε γαλλική) επιστημονικό κατάλογο με ειδικές θεματικές ενότητες, ενώ πλαισιώνονται από παράλληλες δράσεις λόγου και τέχνης. Καθιερώσαμε από το 2012 τα εγκαίνια των εκθέσεων αυτών να επενδύονται μουσικά, εφόσον η μουσική επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι πολιτιστικό και παιδαγωγικό προϊόν. Εγκαινιάσαμε νέους θεσμούς εξυπηρέτησης-ενημέρωσης επισκεπτών, όπως οι θεματικοί κύκλοι ξεναγήσεων-παρουσιάσεων-διαλέξεων «Ένα έκθεμα διηγείται....» και «Ιστορίες από τα άδυτα του Μουσείου», με πρώτη ενότητα τα όπλα και τη διπλωματία στο Βυζάντιο.
Σχεδιάζουμε ακόμη ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές, όπως μεταξύ άλλων ψηφιακές θεματικές περιοδικές εκθέσεις που θα συμβάλουν στη διαχείριση και την αξιοποίηση των εκθεμάτων και συλλογών του Μουσείου με τρόπο φιλικό και προσιτό και θα ενισχύσουν τη ψυχαγωγική και παιδευτική επαφή του Μουσείου με το κοινό, καθώς και ειδικές διαδρομές στη μόνιμη έκθεση για άτομα με περιορισμένη όραση και τυφλούς. Σχεδιάζουμε την αναδιοργάνωση των αποθηκών για εξοικονόμηση χώρου, δημιουργώντας τμήματα εκπαίδευσης και διάδρασης για το κοινό, το πράσινο - μη ενεργοβόρο μουσείο, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με ανοικτές εκθέσεις, την περαιτέρω διασύνδεση των μουσείων της πόλης μας σε ένα τοπικό, εθνικό και διεθνές δίκτυο με ανταλλαγή εκθεμάτων και δράσεων.
Στόχος μας μεταξύ άλλων είναι και η προώθηση της επιστημονικής έρευνας σε ζητήματα διάγνωσης και προστασίας ευπαθών εκθεμάτων, ασφάλειας, αντισεισμικής προστασίας, αυτοματοποιημένου ελέγχου και παρέμβασης στις περιβαλλοντικές παραμέτρους (μικροκλίμα).
Επιζητούμε συνέργειες και συνεργασίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό επιλέγοντας δράσεις και θεματικές που δεν εντάσσονται μόνο στα στενά όρια του βυζαντινής περιόδου αλλά προάγουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς και τέχνης, καθημερινού βίου, ιδιαίτερα όσον αφορά σχέσεις μεταξύ πολιτισμών και λαών, κοινωνικών ομάδων στη διαχρονία, για να μάθουμε να συμβιώνουμε. Στόχος μας είναι μέσω βιωματικών δράσεων να προσελκύσουμε το κοινό που δεν ενδιαφερόταν μέχρι σήμερα για το παρεξηγημένο Βυζάντιο- να επισκεφτεί το Μουσείο και να γνωρίσει τον βυζαντινό πολιτισμό. Όλες οι δράσεις μας αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Μουσείου (www.mbp.gr) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ προβάλλονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και σε ενημερωτικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα:

Σε τι κλίμακες κυμαίνεται η επισκεψιμότητα του Μουσείου;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού αύξησης της επισκεψιμότητας του Μουσείου από το έτος 2012 που αναλάβαμε τη Διεύθυνσή του. Στους χώρους του πραγματοποιήσαμε τα δύο τελευταία έτη 2012-2014 πάνω από 200 πολιτιστικές-εκπαιδευτικές δράσεις ανοίγοντάς το σε ιδρύματα και φορείς.
Το ίδιο χρονικό διάστημα η επισκεψιμότητα του Μουσείου αυξήθηκε το 2012 σε ποσοστό 50% σε σχέση με το 2011, και παρά την οικονομική ύφεση, με συνεχή ανοδική πορεία, 63% το 2013, εντάσσοντας το Μουσείο στους κορυφαίους προορισμούς διεθνώς και ψηλά στον κατάλογο των 33 πρώτων σε επισκεψιμότητα χώρων και μουσείων της Ελλάδας. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 η επισκεψιμότητα αυξήθηκε σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, ενώ για το μήνα Απρίλιο αναδειχθήκαμε πρώτο Μουσείο σε αύξηση εσόδων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ανανέωση της εκθεσιακής πολιτικής του Μουσείου και τον περιοδικό εμπλουτισμό της θεματικής του μέσω ικανού αριθμού περιοδικών εκθέσεων καθώς και την ενδυνάμωση της εξωστρέφειάς του ως καθοριστικούς παράγοντες προσέλκυσης επισκεπτών.

Tsilipakou-afisa-doriton-800Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο που μπορεί κανείς να δει στην επίσκεψή του στο Μουσείο την περίοδο που διανύουμε;

Αυτό το διάστημα έχουμε δύο περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η πρώτη με τίτλο «Το δικό μας (;) Βυζάντιο. 30+1 εικαστικές προσεγγίσεις στο ΜΒΠ», αποτελεί μια συνέργεια του Μουσείου μας με τη Σχολή Καλών Τεχνών (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών) με στόχο το άνοιγμα στους νέους, παρουσιάζοντας στο κοινό πρωτότυπες δημιουργίες, εμπνευσμένες από τα εκθέματα του Μουσείου και το βυζαντινό πολιτισμό (Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος», έως 30 Σεπτεμβρίου 2014). Η δεύτερη με τίτλο «Προς το εν Θεσσαλονίκη Βυζαντινόν Μουσείον, Δωρητές και χορηγοί στην ιστορία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού» αποτελεί φόρο τιμής στους ανθρώπους που προσέφεραν αφιλοκερδώς και συνέβαλαν στον εμπλουτισμό των συλλογών του Μουσείου, πριν ακόμη από την ίδρυσή του (1958), και παρουσιάζει αντικείμενα βγαλμένα από τις αποθήκες του, τα περισσότερα από τα οποία για πρώτη φορά, αντιπροσωπευτικά όλων των δωρητών και όλων των ειδών τέχνης (εικόνες, χαρακτικά, κεραμικά, νομίσματα, σφραγίδες, σκεύη, έντυπα, υφάσματα, κ.ά.) [Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, έως 30 Νοεμβρίου 2014].

Η Θεσσαλονίκη των συλλεκτών, Ιστορίες της πόλης

Tsilipakou-synavlia-800Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον του Μουσείου;

Απώτερος στόχος μας γενικότερα είναι να καταστήσουμε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ελκυστικό χώρο προορισμού για όλες τις ηλικίες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσής τους, ένα μουσείο προσβάσιμο με επίκεντρο τον άνθρωπο. Επιθυμούμε να παράγουμε και να μεταδίδουμε τη γνώση μέσω νέων ερμηνευτικών προσεγγίσεων και προτάσεων κάθε φορά, με στόχο τον «εκδημοκρατισμό της», όπως υποστήριζε χαρακτηριστικά ο αείμνηστος αρχαιολόγος και οραματιστής Δημήτρης Κωνστάντιος. Να εντάξουμε το Μουσείο ως χώρο πολιτισμού και παιδείας στον κοινωνικό ιστό της πόλης, στην πολιτιστική της ζωή, σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους ενός σύγχρονου μουσείου. Για όλα τα παραπάνω οι συνέργειες στην περίοδο της κρίσης, ο εθελοντισμός, η ενδυνάμωση του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου μας, η προσέλκυση χορηγών και το μεράκι για να προσφέρουμε ο καθένας ότι μπορούμε στην ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού μας είναι καθοριστικοί παράγοντες, ώστε να παραμείνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ενεργός και ζωντανός οργανισμός, ως υγιής δημόσιος φορέας σε πείσμα των καιρών.

Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου
Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Pin It