Συνέντευξη με την εικαστικό Μαρίνα Σαφίκου

Η Μαρίνα Σαφίκου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Γιάννη Βαλαβανίδη και Μιχάλη Μανουσάκη και ψηφιδωτό με τη Δάφνη Αγγελίδου, όπου αποφοίτησε με άριστα. Έχει παρουσιάσει ζωγραφική και ψηφιδωτά σε δύο ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες συλλογές, στον Επιβατικό Σταθμό Λιμένα Λαυρίου και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

 

Με αφορμή τον τίτλο της έκθεσής σας «PROMESSE DE BONHEUR – ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΕΥΤΥΧΙΑΣ» θα θέλαμε να ρωτήσουμε γιατί «υπόσχεση ευτυχίας»;
Ο Honoré de Balzac έγραψε «Η ομορφιά είναι μια υπόσχεση ευτυχίας»!! Μια υπόσχεση ευτυχίας και όχι ευτυχία. Αυτό είναι και η τέχνη για μένα. Μια υπόσχεση ευτυχίας. Μόνο μια υπόσχεση που θέλω να μοιραστώ με τους άλλους και ελπίζω στο όμορφο που ίσως να φέρει στιγμές ευτυχίας! Λέω «ίσως» γιατί το όμορφο, η ομορφιά, δεν είναι τελικά αυτό που σίγουρα θα μας φέρει ευτυχία.

Η τέχνη υπάρχει για να φέρνει ευτυχία;
Όχι. Η τέχνη δεν υπάρχει για να φέρνει ευτυχία. Υπάρχει για να φέρνει στιγμές ευτυχίας. Μια εικόνα, μια σκέψη, ακόμη κι ένα πρόβλημα στη ζωή μας πιστεύω ότι μας φέρνουν στιγμές ευτυχίας. Είναι απαραίτητες αυτές οι στιγμές. Άλλωστε η τέχνη δεν είναι αυτή που λειτουργεί σαν βάλσαμο, για τον καθένα μας, σε δύσκολες περιόδους παγκοσμίως;

Σπουδάσατε ζωγραφική και ψηφιδωτό. Στην έκθεσή σας βλέπουμε όμως και μια νέα τεχνική που λέγεται quilling. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
Το quilling ήρθε στη ζωή μου πριν τέσσερα χρόνια και το αγάπησα πολύ. Είναι μια τεχνική πολύ παλιά που δεν είναι τόσο διαδεδομένη στη χώρα μας και έχει πολλές ομοιότητες με το ψηφιδωτό. Βασικό υλικό της τεχνικής αυτής είναι το χαρτί. Έχει απίστευτες δυνατότητες το χαρτί!

Τι άλλο θα δούμε στην έκθεσή σας;
Ιστορίες! Πάντα με ενθουσίαζαν οι αντιθέσεις και οι αντιξοότητες της ζωής. Φως και σκιά, χειμώνας και καλοκαίρι! Είναι ένας κύκλος που έρχεται ξανά και ξανά. Αγαπώ το μοτίβο και την υφή των υλικών. Θα δείτε λοιπόν ιστορίες. Τις ιστορίες ενός κύκλου, των δέντρων, του ορίζοντα, του Χειμώνα και του Καλοκαιριού. Βέβαια, υπάρχει και μια ενότητα ξεχωριστή που την ονομάζω Playground (παιδική χαρά) με έργα εμπνευσμένα από τον γιο μου και την ανιψιά μου! Πίσω από κάποια έργα θα δει ο καθένας και τις δικές τους ζωγραφιές!! Απίστευτο! Τους άρεσε να ζωγραφίζουν στην πίσω όψη του τελάρου!

Υπόσχεση Ευτυχίας λοιπόν.
Ναι. Μια υπόσχεση ευτυχίας μέσα στη μικρή ,δύσκολη και όμορφη ζωή μας. Ευτυχία ίσως να είναι τελικά αυτό που μένει όταν ξεχάσουμε όλα όσα μας λύπησαν.

Εγκαίνια Τετάρτη 24 Απριλίου 19:00-22:00
Διάρκεια Έκθεσης: 24 - 28 Απριλίου 2024
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 - 19:00
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
Κασσαβέτη 18, 145 62 Κηφισιά

 

Περισσότερα για την έκθεση πατήστε ΕΔΩ

Pin It