Συνέντευξη με την Ειρήνη Γιαννακοπούλου

πρόεδρος του φεστιβάλ και του συνεδρίου και ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τον Πολιτισμό?

Το 1994, μετά την επιστροφή μου από ΗΠΑ, με μια ομάδα γυναικών, ιδρύσαμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού, με σκοπό την προώθηση και διατήρηση της κουλτούρας & των παραδόσεων του νησιού μας, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος, ευαισθητοποιώντας κυρίως τους νέους στα θέματα αυτά.

Πώς κινηθήκατε τα χρόνια αυτά στους διάφορους τομείς?

Εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας στις 08 Μαρτίου με ομιλίες για τον ρόλο και την συμβολή της γυναίκας στον οικονομικό και επαγγελματικό τομέα.

Ετήσια οργάνωση εκδήλωσης για τη Γιορτή της Μητέρας. Ομιλίες σχετικές με την συμβολή της γυναίκας ως μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενης που προσφέρει ισότιμα με τον άντρα στην κοινωνία.

Ετήσιος εορτασμός Χριστουγέννων και κοπή πίτας.

Εκστρατεία καθαρισμού παραλιών και μονοπατιών του νησιού, κάθε άνοιξη.

Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλα τα σχολεία του νησιού για την ανακύκλωση.

Συναυλίες κλασικής μουσικής με κουαρτέτο ή οκτέτο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τον μαέστρο Παντελή Δεσποτίδη.

Συμμετοχή στην Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ενέργειας με διοργάνωση ημερίδας ή διημερίδας , με θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα LEADER PLUS με τη δημιουργία του λευκώματος και της ταινίας «Αμοργός – Το νησί του Απέραντου Γαλάζιου», που πήρε μέρος σε πολλά φεστιβάλ ταινιών τουριστικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό.

Δημιουργία χορευτικού συγκροτήματος με παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, που διδάσκεται σε εβδομαδιαία βάση.

Δημιουργία 12 γυναικείων και ανδρικών στολών για το χορευτικό.

Έκθεση βιβλίου και δανειστική βιβλιοθήκη.

Διοργάνωση παραστάσεων Θεάτρου Δρόμου και Θεάτρου Σκιών

Συμμετοχή στα Πανκυκλαδικά Συνέδρια Γυναικών στην Πάρο και στη Μύκονο , στην Τήνο, την Κέα, Κύθνο, Άνδρο, Σέριφο .

Οργάνωση από το Σύλλογό μας του 4ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου Γυναικών στην Αμοργό.

Εδώ έγινε η πρώτη νύξη για την ίδρυση της Ομοσπονδίας Γυναικείων Συλλόγων Κυκλάδων και Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, είναι από τα σημαντικά ιδρυτικά μέλη.

Αποστολή δελτίων τύπου σε τακτά διαστήματα σε όλα τα ΜΜΕ, προβάλλοντας τις διάφορες πολιτιστικές & λαογραφικές εκδηλώσεις της Αμοργού.

Συμμετοχή στην εκστρατεία για την επάνδρωση με ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αμοργού.

Οργάνωση ομιλιών για προληπτική ιατρική.

Τι έχετε να μας πείτε για το ΥΠΕΡΙΑ, το οποίο ακούμε ότι επί πολλά έτη πραγματοποιείτε?

Γίνεται διοργάνωση από το 2003 του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, ΥΠΕΡΙΑ, με προβολή της παράδοσης και της κουλτούρας της Αμοργού και των Κυκλάδων γενικότερα.

Ξεκίνησε με αφορμή τους επικείμενους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με τη διεξαγωγή τους, και την προώθηση μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, γιαυτό και όλοι οι προσκεκλημένοι ήταν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

Ακόμη τότε θελήσαμε να τιμήσουμε τον Γάλλο παραγωγό Λούκ Bessson για τη συμβολή του στην προβολή της Αμοργού μέσω της γνωστής ταινίας του "Το Απέραντο Γαλάζιο", το οποίο έκανε γνωστή την Αμοργό στα πέρατα του κόσμου, και βοήθησε στην ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού της

.Από τότε καθιερώθηκε και έγινε θεσμός, μέσω του οποίου προβάλλεται ο Πολιτισμός μας και η κουλτούρα μας, και η Αμοργός γίνεται τόπος διεθνών συναντήσεων..

Τι είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού?

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που επισκέπτονταν την Αμοργό κατά τη διάρκεια του ΥΠΕΡΙΑ (αρχαίο όνομα του νησιού), ήταν και πολλοί παραγωγοί, και διοργανωτές φεστιβάλ, όπου βλέποντας το έργο που επιτελείται στην Αμοργό τόσα χρόνια, μας πρότειναν να οργανώσουμε και εμείς ένα φεστιβάλ κινηματογράφου Αμοργού

winners-photo-900Από το 2009, λοιπόν, γίνεται η οργάνωση του Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, που καθιερώνεται ως θεσμός για νέους κινηματογραφιστές και παραγωγούς απ’όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή δημοσιογράφων, παραγωγών και φωτορεπόρτερ, απεσταλμένων των μεγαλύτερων ΜΜΕ του εξωτερικού και της Ελλάδας , εκπροσώπων άλλων Διεθνών Φεστιβάλ, κινηματογραφικών και τουριστικών οργανισμών . Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται και Ακαδημία Κινηματογράφου για νέους και φοιτητές. Γυρίζοντας μικρές ταινίες στο νησί, προβάλουν τη τοπική γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές .

Το Φεστιβάλ της Αμοργού βραβεύει κάθε χρόνο τις καλύτερες τουριστικές ταινίες και ντοκιμαντέρ, επιλεγμένες από Διεθνή κριτική επιτροπή. Αποτελεί επίσης μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών - CIFFT, με έδρα τη Βιέννη.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού και το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Pin It