Συνέντευξη με την Εύα Τουρτόγλου Bony, εικαστικό

Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ είναι μία δράση που πρωτοεμφανίσθηκε μόλις πριν 2 χρόνια. Σε τι ωφείλεται, κατά τη γνώμη σας, η απήχηση που έχει σε καλλιτέχνες και κοινό;

Στη ποιότητα των έργων, στο σεβασμό στη φυσική και αρχιτεκτονική δομή του περιβάλλοντος, στην αισθητική που χαρακτηρίζει την επικοινωνιακή μας ταυτότητα και στις συνθήκες διαβίωσης και δουλειάς που προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε για τους καλλιτέχνες. Και βεβαίως, ο συλλογικός και τοπικός χαρακτήρας μέσα στον οποίο διαμορφώνεται το ΕΠΙΤΟΠΟΥ. Δεν έχουμε κάνει τίποτα ιδιαίτερο για την προβολή μας, τα μέσα μας εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένα καθώς και ο αριθμός των ατόμων που δουλέυουμε.

Γιατί στραφήκατε πρός αυτή τη μορφή τέχνης;

Αν εννοείτε τον εφήμερο χαρακτήρα των έργων, την εγγραφή τους στο φυσικό χώρο με υλικά του άμεσου περιβάλλοντος με μέτρο στα μέσα και τη φόρμα, είναι νομίζω τάση της εποχής που δικαιολογείται μέσα απο τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι. Συχρόνως αυτός ο τρόπος εξάσκησης της τέχνης την απομυθοποιεί και επιτρέπει στον καθένα να
την πλησιάσει χωρίς τους τεχνητούς επιβεβλημένους φραγμούς.

bony-karakatsainisΤι σημαίνει για εσάς κάνω τέχνη σε περίοδο κρίσης;

Μεταξύ άλλων εννοιών, που δεν τις κατανομάζω γιατί εύκολα θα μπορούσαν να πέσουν στο κενό, θα έλεγα, αντιστέκομαι. Αντιστέκομαι επιζητώντας στόχους και ενασχολήσεις όπου δραστηροποιείται η σκέψη, η γνώση, ο διάλογος. Χωρίς ψευδαισθήσεις και με συνεχή προβληματισμό του τί τροχοδρομεί η τέχνη και με τί μέσα; Πώς μπορεί να διεισδύσει και με ποιο σχήμα; Ερωτήματα, που νομίζω, διαμορφώνουν την διαδικάσια του ΕΠΙΤΟΠΟΥ και θα συνεχίζουν να μας απασχολούν.

bony-tourtoglouΠως αντιμετωπίστηκαν τα έργα από ένα κοινό που δεν είναι εξοικιωμένο με την σύγχρονη τέχνη;

Η πραγματικότητα έδειξε ότι το ενδιαφέρον του κοινού μετατοπίζεται σε πεδία που έμεναν μέχρι τώρα απροσπέλαστα για τους πολλούς. Σημαντική είναι η απήχηση της προσπάθειας στους κατοίκους και η επιθυμία τους να υιοθετήσουν το ΕΠΙΤΟΠΟΥ για προβολή του τόπου τους.

Η ανοικτή διαδικασία στην δημιουργία των έργων, η εμπλοκή των κατοίκων σε υλική βοήθεια και φιλοξενία, τα διαδραστικά έργα με συμμετοχή παιδιών και κοινού, απομυθοποιούν το έργο και τον καλλιτέχνη. Το έργο, στα πλαίσια του ΕΠΙΤΟΠΟΥ, δεν επιβάλλεται ως προιόν αλλά προτείνεται ως μέσον. Ενα μέσο για ν' ανοίξουμε διάλογο, να ζήσουμε μαζί μια εμπειρία στη φύση. Τα πράγματα είναι απλά, προτείνουμε για δύο μήνες μία ώρα πεζοπορίας με αντικείμενο συζήτησης εφήμερα δημιουργήματα.

Μιλήστε μας λίγο για το φετινό πρόγραμμα.

Η χορηγία του ΝΕΟΝ για το 2014 επιβεβαίωσε την προσπάθεια μας και μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε την δομή της πρότασης. Πέραν της γνωστής διαδρομής στα Λειβάδια, επιχειρούμε τρείς εικαστικές επεμβάσεις στη Χώρα της Άνδρου, οργανώνουμε ένα διήμερο συναντήσεων με καλεσμένους τρείς θεωρητικούς της τέχνης και ξεκινάμε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών Ιωαννίνων, κατόπιν πρότασης του καθηγητή και εικαστικού Κ.Μπασάνου, για καλλιτεχνική φιλοξενία τριών φοιτητών. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.epitopou.com και την σελίδα μας στο facebook. Ευχαριστώ.

δημοσίεση της εκδήλωσης στο independent, πατήστε ΕΔΩ

Pin It