Συνέντευξη με την Κερκυραία εικαστικό Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου

με αφορμή τη νέα ατομική της έκθεση «Η φθορά διηγείται...» σε έναν πανέμορφο χώρο μπροστά στη θάλασσα, το Πολιτιστικό κέντρο Ραφήνας.

 

Κινείστε δυναμικά με πολλά νέα έργα και εκθέσεις τον τελευταίο χρόνο στον ελληνικό χώρο. Ποια ήταν η πορεία σας πριν;

Σωστά το θέσατε «στον ελληνικό χώρο». Η ζωγραφική ήταν πάντοτε στη ζωή μου. Απλά τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιούμουν ως καλλιτέχνης κυρίως στη διεθνή αγορά, μέσω internet. Έργα μου βρίσκονται σε πολλές συλλογές στο εξωτερικό. Πλέον με ενδιαφέρει πολύ η ενίσχυση της παρουσίας μου ως καλλιτέχνης και στην Ελλάδα.

Είπατε ότι η ζωγραφική ήταν πάντοτε στη ζωή σας. Δεν ακολουθήσατε όμως αρχικά αυτό το δρόμο.

Για 6 τουλάχιστον χρόνια σε μικρή ηλικία, παρακολουθούσα μαθήματα ζωγραφικής στην Καλλιτεχνική Σχολή Κερκύρας, με δάσκαλο το γνωστό Κερκυραίο ζωγράφο Μ. Πιέρρη. Πολύ θα ήθελα το σύστημα των πανελληνίων να έδινε τότε την αντίστοιχη σημασία και στην κατεύθυνση της τέχνης. Ομως βοηθούσε νομίζετε το ευρύτερο σύστημα (το σχολείο, η κοινωνία..) να οδηγηθεί ένα παιδί προς τη κατεύθυνση αυτή; Τότε –και σε μεγάλο βαθμό ακόμη σήμερα- η επικρατούσα λογική ήταν να βρεις «κάτι σίγουρο» και η ζωγραφική -οι τέχνες, γενικότερα- ως εργασία δεν ανήκαν σε αυτή την κατηγορία! Οι ζωγράφοι «πεθαίνουν στην ψάθα» ήταν το γνωστό ρητό. Σπούδασα λοιπόν κάτι άλλο, που επίσης μου άρεσε. Ακολούθησα άλλους δρόμους και έκανα πολλά πράγματα που ήθελα. Αλλά προφανώς όχι τόσο όσο τη ζωγραφική. Έχει τέτοια δύναμη, που τελικά με τράβηξε κοντά της κατ’ αποκλειστικότητα!»

Μιλήσατε για το «σύστημα». Τι θα αλλάζατε αν μπορούσατε;

Κατ’ αρχήν θα ήθελα τα παιδιά να διδάσκονται δεξιότητες ζωής. Να μάθουν να πιστεύουν στον εαυτό τους, να ακούν το κάλεσμα, την κλίση που έχει το καθένα και να διδαχθούν πώς να επιδιώξουν να ασχοληθούν με αυτό. Να καταλάβουν ότι δε χρειάζεται να μπουν σε συγκεκριμένα, έτοιμα ‘κουτάκια’ όσον αφορά στο τι θα σπουδάσουν και στο πού θα δουλέψουν. Σήμερα οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες απ΄όταν δίναμε εμείς πανελλήνιες και απ’ όταν μπήκαμε στον εργασιακό στίβο. Και όμως τα παιδιά εξακολουθούν να έχουν απίστευτο άγχος και να ταλαιπωρούνται τόσο πολύ, γιατί δεν τις γνωρίζουν. Και επίσης, δεν ακούνε συχνά το ότι ακόμη κι αν μπουν σε σχολή που δε θέλουν, ακόμη κι αν δουλεύουν κάπου που δεν τους αρέσει, έχουν πάρα πολύ χρόνο μπροστά τους για να ακολουθήσουν το όνειρό τους.
  Και φυσικά να υπάρχουν περισσότερες ώρες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τις τέχνες, μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό τον τομέα. Και να βοηθηθούν τα παιδιά να καταλάβουν ότι είναι εξίσου σημαντικό να ακολουθήσεις αυτό το δρόμο, όσο και το να γίνεις δικηγόρος ή γιατρός.
Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε αυτό που μας αρέσει και μας καλεί. Ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, που δεν μπορούμε να δούμε το πώς θα το καταφέρουμε, εμείς πρέπει να το κρατάμε ζωντανό, να μην απογοητευόμαστε. Αυτό έκανα κι εγώ με τη ζωγραφική και τώρα το βλέπω πολύ καθαρά. Μακάρι να μου το είχε πει κι εμένα κάποιος τότε, ότι ποτέ δεν είναι αργά. Αρκει να το θέλεις, να το πάρεις απόφαση και φυσικά να αναλάβεις δράση!»

Έχετε ιδρύσει και την “Be your own Boss Academy”. Μιλήστε μας γι΄αυτό το εγχείρημα.

Η εμπειρία που απέκτησα αξιοποιώντας το internet για την προώθηση της δουλειάς μου, μου επέτρεψε να ασχοληθώ παράλληλα και με ένα άλλο αντικείμενο που με ενδιαφέρει πολύ, το business coaching καλλιτεχνών. Ίδρυσα την εταιρία ‘Be your own Boss Academy” που προσφέρει συμβουλευτική καθοδήγηση και εκπαιδευτικά προγράμματα σε καλλιτέχνες που τους βοηθούν να αναπτύξουν τη δουλειά τους στη διεθνή αγορά. Εχω συνεργαστεί με πάρα πολλούς καλλιτέχνες τα τελευταία 10 χρόνια.
Η βασική μου προτεραιότητα όμως παραμένει η ζωγραφική και όπως το είπατε πριν, ναι, μπαίνω πιο δυναμικά στο χώρο. Ηδη έχω πολλά projects ‘στα σκαριά’ και για την Ελλάδα, αλλά και για το εξωτερικό!

Η έκθεση «Η φθορά διηγείται...» θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιουνίου. Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τον ηλεκτρονικό κατάλογο των έργων εδω https://issuu.com/home/published/exhibition_catalogue_ifigenia_art

ifigenia christodoulidou1 1150Βιογραφικό
Η Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.
Ασχολείται πολλά χρόνια με τη ζωγραφική, με ειδίκευση στη μικτή τεχνική. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής για 6 χρόνια στην Καλλιτεχνική Σχολή Κερκύρας, με δάσκαλο τον καταξιωμένο Κερκυραίο ζωγράφο Μ. Πιέρη.
Κατέχει 2 μεταπτυχιακά στην Ψυχολογία από το University of London. (MSc in Work Psychology, Dip. Ed. Psychology) και πτυχίο Ψυχολογίας από το ΕΚΠΑ.
Εχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές.

Pin It