Συνέντευξη με την Μαρία Ελευθεριάδη, ηθοποιό

Τι σημαίνει για σας θέατρο;
Θέατρο για μένα είναι η δραματοποίηση των συναισθημάτων σε μορφή μονολόγου ή διαλόγου μπροστά σε ένα ή περισσότερα άτομα.

Στις μέρες μας ποιός είναι ο ρόλος του θεάτρου;
Αν θέλουμε να γίνουμε πιο πλούσιοι ψυχικά και πνευματικά, αν θέλουμε να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει.

Ο ηθοποιός πόσο μπορεί να επηρεάσει το κοινό του ιδεολογικά; (είτε μέσω του θεάτρου είτε όχι. Κατά πόσο μπορεί να στείλει κοινωνικά μη νύματα)
Ο ηθοποιός, όπως και ο καλλιτέχνης γενικότερα ή ο δάσκαλος ή ο καθηγητής ή ο φιλόσοφος ή ένας ενήλικας που δεν είναι τίποτα από όλα αυτά ή ένα παιδί μπορεί να επηρεάσει το κοινό του, στο βαθμό που το ίδιο το κοινό θέλει πραγματικά να επηρεαστεί. Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς ο καθένας μπορεί να στείλει κοινωνικά μηνύματα με κάποιο τρόπο. Σε ένα φασιστικό και ανελεύθερο καθεστώς, σε μία χούντα, ο καλλιτέχνης έχει πολλή περισσότερη δύναμη να στείλει κοινωνικά μηνύματα καλυμμένα και κρυμμένα μέσα στην τέχνη του σε τέτοιο βαθμό που οι συναισθηματικά ανάπηροι και λογικά μπλοκαρισμένοι χουντικοί που κυβερνούν ίσως και να μη τα καταλάβουν. Το θέμα λοιπόν είναι πώς θα δημιουργήσουμε ένα κοινό με κριτική σκέψη και παράλληλα θετικό, ανοιχτό και με διάθεση να εμπνευσθεί από τα ερεθίσματα. Με αυτό το θέμα επιβάλλεται να ασχοληθεί η παιδεία.

Ως άνθρωπος τι ζητάτε από την υποκριτική;
Εγώ, που θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με την κωμωδία, το παιδικό θέατρο και το musical, θέλω η υποκριτική να με ανεβάζει συναισθηματικά και να είναι για μένα μια εμπειρία γεμάτη χαρά, γέλιο και συγκίνηση. Επίσης επιθυμώ μια σχέση ζεστασιάς, αγάπης και θετικής ενέργειας ανάμεσα σε εμένα και το κοινό και ανάμεσα σε εμένα και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης. Τέλος επιθυμώ να είναι για μένα μια εμπειρία που θα με μάθει περισσότερα, θα με προβληματίσει, θα με εξελίξει.

Αλλάζει τον κόσμο το θέατρο;
Αν ο κόσμος που παρακολουθεί θέατρο θέλει μέσα του να αλλάξει, το θέατρο μπορεί να τον βοηθήσει. Αν δεν παρακολουθεί....και στο δρόμο να βγουν οι θεατρίνοι, δε νομίζω να τους δώσει ιδιαίτερη σημασία.

maria-elefteriadi-1Που εμφανίζεστε αυτή την περίοδο;
Μόλις ολοκληρώθηκαν παραστάσεις μας – ντοκυμαντέρ με τίτλο «Η τριλογία του ηθοποιού» στον πολυχώρο bios με την ομάδα θεάτρου Κοloφών που δημιούργησαν οι σκηνοθέτες Ελισάβετ Ξανθοπούλου και Δημήτρης Μπαμπίλης. Είναι πιθανό κάποια στιγμή αυτές οι παραστάσεις να επαναληφθούν. Τώρα συνεχίζω το θέατρο σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Πιο συγκεκριμένα συνεργάζομαι με τις εκδόσεις Καρυδάκη και παρουσιάζουμε ένα δικό τους παραμύθι για παιδιά με τίτλο « η περιπέτεια των 4 εποχών» της Μαρίζας Γεωργάλου. Δουλεύουμε παράλληλα με την κ. Καρυδάκη και για την μουσικοθεατρική παρουσίαση με αρκετό θεατρικό παιχνίδι του νέου παραμυθιού για παιδιά του Ευγένιου Τριβιζά που πρόκειται να κυκλοφορήσει από αυτές εκδόσεις με τίτλο «Το κουμπί που κρύωνε».

Ποιό είναι το ιδανικό θέατρο για σας; Είτε ως χώρος είτε ώς έκφραση.
Το ιδανικό θέατρο για μένα είναι αυτό που μιλά πολύ στις ψυχές των ανθρώπων.

Τι σας δίδαξε το θέατρο στην προσωπική σας ζωή;
Το θέατρο με έκανε να σκεφτώ πως η ζωή έχει μεγάλη αξία και πως στο βάθος δεν υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι, υπάρχουν απλώς άνθρωποι.

Πρόβα ή παράσταση; Καμαρίνι ή σκηνή;
Παράσταση και σκηνή.

Τί ήταν αυτό που σας μάγεψε στο θέατρο και ασχοληθήκατε με αυτό;
Η παράσταση είναι σα μια θάλασσα που άλλοτε γαλήνια και άλλοτε φουρτουνιασμένη σε ταξιδεύει. Βουτάς μέσα σ' αυτή και κολυμπάς ή ανεβαίνεις σε βαρκούλα και πας μακρύτερα. Κι όταν βγεις είσαι πιο πλούσιος. Αυτό με μάγεψε στο θέατρο.

 

Pin It