Συνέντευξη με την Μαρίβα Ζαχάρωφ, εικαστικό

Συμμετέχετε αυτήν την περίοδο σε δύο Φεστιβάλ με κοινωνικό χαρακτήρα. Το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» και στο «Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο 8», μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Πως νιώθετε γι' αυτήν την επιλογή?

Με τιμά η συνεργασία μου με αυτούς τους χώρους και το γεγονός ότι εκθέτω με σημαντικούς συναδέλφους που έχουν εμπειρία ζωής. Είναι μια ευκαιρία να εκφραστεί η Τέχνη και να αναδειχτεί ο κοινωνικός χαρακτήρας που θα έπρεπε να έχει. Οι καλλιτέχνες οφείλουν να αντιδρούν στα ερεθίσματα της σύγχρονης πραγματικότητας και να τα εκφράζουν επιδιώκοντας έναν γόνιμο διάλογο με το κοινό. Έχουν υποχρέωση τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο να αφυπνίζουν συνειδήσεις, να εξυψώνουν τα ήθη και να αποκαθιστούν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Mariva Zacharof-1Τι μηνύματα επιδιώκετε να περάσετε μέσα από τη δουλειά σας?
Η δουλειά μου αντικατοπτρίζει το παιδί στις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Τα παιδιά είναι το μέλλον κάθε τόπου, κι όμως γίνονται οι μεγαλύτεροι αποδέκτες βίας, γι' αυτό και την μεταβιβάζουν είτε ξεσπώντας στον εαυτό τους είτε στους γύρω τους. Σκοπός μου, μέσα από τη δουλειά μου, είναι να αποδώσω οικουμενικά ζητήματα, που μας αφορούν όλους ανεξαρτήτου εθνικότητος. Βέβαια ο θεατής θα δει και θα κρίνει το έργο σύμφωνα με το δικό του βίωμα και την προσωπική του αντίληψη. Δεν επιθυμώ να επιβάλω τις θέσεις μου αλλά να υποβάλλω το κοινό σε μια διαδικασία σκέψης.

Πιστεύετε ότι πρέπει να αντιδρούμε ή να σιωπούμε στους χαλεπούς αυτούς καιρούς?
Πρόσφατα παρακολούθησα μια ομιλία μιας Παλαιστίνιας με αφορμή τα γεγονότα στη Γάζα. Είπε χαρακτηριστικά: «Η σιωπή είναι εκκωφαντική και καταδεικνύει συνενοχή». Δεν πρέπει να σιωπούμε στα γεγονότα. Έχουμε υποχρέωση να αντιδράμε με έργο και να μην δεχόμαστε τη προσβολή.

Mariva Zacharof-2Γιατί αυτή τη μορφή τέχνης? Γιατί επιλέγετε τη ζωγραφική?
Στη τέχνη δεν υπάρχει ανώτερο και κατώτερο. Όλες οι μορφές είναι σεβαστές.
Πάντοτε αναζητούσα το κατάλληλο μέσο προκειμένου να εκφράσω την ιδέα και όχι να προσαρμόσω την ιδέα στο υλικό. Είμαι ανήσυχο πνεύμα και διαρκώς αναζητώ. Επιλέγω τη ζωγραφική με μεικτές τεχνικές καθώς και το κολλάζ προκειμένου να εκφραστώ γιατί πολύ απλά αυτή η γλώσσα, με αντιπροσωπεύει προκειμένου να περιγράψω τη δική μου οπτική. Η ζωγραφική είναι η ανάσα μου. Και δεν νομίζω να διερωτάται κανείς γιατί αναπνέει. Βέβαια εμείς οι καλλιτέχνες πάντοτε αναθεωρούμε, από το πρώτο ως το τελευταίο έργο. Και φυσικά θα είχε ενδιαφέρον να καταπιαστώ και με άλλες μορφές, όπως τη γλυπτική και άλλα υλικά. Για να το κάνω όμως αυτό θα χρειαστεί να μαθητεύσω δίπλα σε άλλους ανθρώπους που να κατέχουν τα μέσα αυτά.

Γιατί τέχνη ειδικά την εποχή της κρίσης?
Γιατί η δημιουργία δεν πρέπει να σταματά. Η Τέχνη παιδεύει, καλλιεργεί, ψυχαγωγεί, ταρακουνά και διαμορφώνει τρόπο ζωής και συμπεριφοράς.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο?
Η έλλειψη θεσμών και αξιών. Μας αφαιρούν τα κεκτημένα μας και περιμένουν να τους πούμε και ευχαριστώ. Με τις άθλιες εργασιακές και μισθολογικές συμβάσεις ακόμα και η αξιοπρέπεια καταλήγει να γίνεται διαπραγματεύσιμη έννοια. Βγαίνει όλο το σάπιο κομμάτι της κοινωνίας στην επιφάνεια. Και φυσικά όλα ξεκινούν από την ίδια την οικογένεια, η οποία είναι ο πυρήνας της κοινωνίας. Κανένας δεν παραχωρεί την πρόοδο του άλλου, κι αυτό φαίνεται σε όλα τα επίπεδα.

Mariva Zacharof-3Ποιες είναι οι επιρροές σας και τι συντελεί στην τελική διαμόρφωση του έργου σας?
Τα ερεθίσματα είναι πολλά και πολλαπλά. Ο κινηματογράφος, το θέατρο, η ειδησιογραφία, η φωτογραφία, οι δουλειές αξιόλογων καλλιτεχνών αλλά και ο γόνιμος διάλογος με τους άλλους ανθρώπους. Η κυριότερη όμως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας είναι τα ταξίδια. Για μένα το να μπορεί να ταξιδεύει κανείς, διευρύνει τους ορίζοντες της ψυχής και του νου.
Αρκεί φυσικά να μπορεί να παρατηρεί και να αφουγκράζεται τα πάντα γύρω του.

Από πού αντλεί κανείς τελικά τη γνώση?
Από την ίδια τη ζωή.

Pin It