Συνέντευξη με την μουσικό Λίνα Ροδοπούλου

Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας και τον προσωπικό μουσικό σας ύφος

 

Ασχολούμαι με τη μουσική από μικρή, αρχικά ερασιτεχνικά κατά τη διάρκεια των μαθητικών αλλά και φοιτητικών μου χρόνων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μετά το πέρας των σπουδών μου στο κλασσικό τραγούδι η μουσική πήρε ρόλο πρωταγωνιστικό στη ζωή μου.
Το ύφος μου θα το περιέγραφα ως μεσογειακό, μιας και μου αρέσει να ερμηνεύω τραγούδια Ελληνικά τόσο σύγχρονα αλλά και διαχρονικά καθώς και παραδοσιακά. Δε λείπει όμως από τις ζωντανές εμφανίσεις μου και το γαλλικό ρεπερτόριο στο οποίο έχω ιδιαίτερη αδυναμία, (άλλωστε έχω και έναν γαλλόφωνο δίσκο στο ενεργητικό μου), αλλά και τα τραγούδια της Μεσογείου τα οποία αισθητικά μοιάζουν πολύ με τα δικά μας.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την άρπα;
Ο κύριος λόγος είναι πως ο ήχος αλλά και η αισθητική που περιβάλλει το υπέροχο αυτό όργανο είναι απόλυτα συμβατά και με τη δική μου αισθητική. Επίσης μέσω της άρπας, μου δόθηκε η ευκαιρία να διασκευάσω τα αγαπημένα μου τραγούδια, ως επί το πλείστον παραδοσιακά, και να τους αποδώσω μια πιο ονειρική διάσταση. Έτσι λοιπόν, έβαλα την προσωπική μου πινελιά σε όλα αυτά τα ακούσματα που αγαπώ.

Ασχολείστε με πολλά διαφορετικά είδη, πως γεφυρώνονται αυτά από έναν καλλιτέχνη;
Η αλήθεια είναι ότι κάθε καλλιτέχνης καλό είναι να έχει την προσωπική του σφραγίδα. Στη δική μου περίπτωση όλα αυτά γεφυρώνονται μέσω της κοινής αισθητικής με την οποία επενδύω μουσικά αλλά και ερμηνεύω τα ετερόκλητα αυτά ακούσματα. Θεωρώ ότι όσο διαφορετικά πράγματα και να ακούσει κάποιος από εμένα, σε όλα θα βλέπει τον ίδιο καλλιτέχνη.

Έπειτα από τη μεγάλη υγειονομική κρίση που περάσαμε, πώς επηρεάστηκε η τέχνη;
Η τέχνη είναι αυτή που κατά τη γνώμη μου δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα όλο αυτό το διάστημα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι κατ΄ αρχάς αποτελεί, καταφύγιο για πολλούς καθώς και μεγάλη ανάγκη έκφρασης μέσω αυτής από όλους εμάς που την ασκούμε. Αυτοί είναι και οι λόγοι που κρατιέται ακόμη ζωντανή, σε μία εποχή που σίγουρα δεν την ευνοεί. Θεωρώ ότι το τελευταίο διάστημα αποτέλεσε μια σκληρή άσκηση της προσαρμογής της τέχνης στη ζωή μας σε όλες τις αντίξοες συνθήκες και νομίζω ότι έγινε μια πολύ καλή προσπάθεια από όλους αυτούς που την αγαπούν.

Πως προδιαγράφεται το μέλλον της τέχνης;
Το μέλλον της τέχνης είναι σχετικά αβέβαιο, όπως και οι απρόβλεπτες εποχές που ζούμε και μας έχουν διδάξει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή. Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσει να υπάρχει αλλά θα προσαρμόζεται στην εκάστοτε πραγματικότητα. Η δική μου προσωπική αίσθηση είναι ότι τείνει να γίνει μια πολυτέλεια για λίγους, το οποίο δεν είναι θετικό. Πάντως θεωρώ ότι όσο δύσκολο και αν είναι, η ποιότητα και η αξία πάντα θα βγαίνουν στο φως, ακόμη και αν η απόσταση που πρέπει να διανύσουν είναι πολύ μεγάλη.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Μόλις τελείωσα τις ζωντανές εμφανίσεις του καλοκαιριού και ετοιμάζομαι για μια περίοδο χαλάρωσης, τέλη Αυγούστου όμως θα με δείτε στο Κιάτο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Σικυωνίας, και το χειμώνα θα προγραμματιστούν ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα. Επίσης σύντομα θα κυκλοφορήσουν διασκευές αγαπημένων μου τραγουδιών με άρπα.

Pin It