Συνέντευξη με την Ρία Χανιώτη, ζωγράφος

Πείτε μας για εσάς.

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω σε προάστιο των Αθηνών. Από πολύ μικρή ηλικία ζωγράφιζα. Σπούδασα Ειδικός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων. Αλλά η ζωγραφική ήταν πάντα μέσα στο μυαλό και στην ψυχή μου.

Φοίτησα σε Κολέγιο Καλών Τεχνών και συνέχισα σε Εργαστήρια Ζωγραφικής. Έχω λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις Ζωγραφικής όπως Εθνική Πινακοθήκη, Αιγυπτιακή Πρεσβεία, Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο, και άλλες και εκθέτω σε Γκαλερί. Έλαβα μέρος σε τρεις Διαγωνισμούς, στην Γκαλερί Art kolonaki 2013 όπου το έργο μου «Καρνάγιο» κέρδισε το Πρώτο βραβείο και μπήκε στο «Ημερολόγιο Art Kolonaki 2014" της Γκαλερί. Στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό 2014 του Κολεγίου Καλών Τεχνών Borgias College of Fine Art, όπου και κέρδισα το Πρώτο Βραβείο με το Έργο μου «Απελευθέρωση» Ενός Έτους Υποτροφία.

ria-xanioti-2

Έλαβα μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Μουσείου/Γκαλερί Τέχνης ArtFido όπου και εκπροσώπησα την Ελλάδα με το Έργο μου «Όνειρο» και κέρδισα την Τρίτη Θέση Παγκοσμίως και την Πρώτη Θέση Κορυφαίας Ελληνικής συμμετοχής, συν την Πρώτη Θέση σε σειρά προτίμησης του έργου στο φιλότεχνο κοινό. Το μήνυμα του Έργου μου ήταν η Ελλάδα στην τωρινή της κατάσταση, ήταν μια φωνή που ήθελα να ακουστεί στο εξωτερικό, τι περνάει η χώρα μας και ακούστηκε.

Τι σημαίνει Τέχνη για εσάς;

Δημιουργία, αυτό σημαίνει. Ο δημιουργός μαζί με το δημιούργημα του, σχέση άρρηκτη και διαρκής. Δημιουργείς το δημιούργημα σου και το εγκλωβίζεις να ζει αιωνίως.

ria-xanioti-3Κάνετε Τέχνη σε περίοδο κρίσης, τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Σημαίνει πολλά πράγματα για εμένα. Έκανα Τέχνη και πριν την κρίση, ειδικά όμως τώρα ένα παραπάνω να κάνω Τέχνη. Μέσα από την Τέχνη προβάλετε όλη η ανισορροπία της κρίσης. Η Τέχνη απεγκλωβίζει μέσα από το «μαύρο» και οδηγεί στο φως. Είναι ανάσα, αναγκαιότητα ελευθερία, στους δύσκολους καιρούς μας. Τα δικά μου Έργα συνήθως προτιμώ να έχουν ένα μήνυμα, ένα συμβολικό χαρακτήρα. Είμαι κατά του εγκλωβισμού και της πίεσης γενικά και ειδικά. Τέχνη λοιπόν για εμένα, σημαίνει ελευθερία.

Τι μηνύματα περνάτε μέσα από την δουλειά σας;

Είμαι ανήσυχο πνεύμα, με ενδιαφέρει η ελευθερία του ανθρώπου σε όλους της τους τομείς, η απελευθέρωση του από τους εσωτερικούς του δαίμονες για να φτάσει στην προσωπική του ελευθερία. Όμως ασχολούμαι και με ότι με κεντρίσει στην ζωγραφική. Με ότι έχει κάτι να μου πει. Οπότε τα θέματα μου είναι ποικίλα, ανάλογα του τι θέλω να εκφράσω.

ria-xanioti-4Από πού εμπνέεστε τα θέματα σας;

Από εσωτερικές καταστάσεις, από το τι συμβαίνει γύρω μας, από διάφορα. Με ένα συμβολικό, εννοιολογικό-ρεαλιστικό τρόπο στην απόδοση, αλλά και όχι μόνο. Είμαι γενικά σε αναζήτηση. Παρακολουθώ Εκθέσεις, μου αρέσει ο Ιμπρεσιονισμός, Εξπρεσιονισμός, Ρεαλισμός, Σουρεαλισμός. Μία λέξη, ένα έναυσμα μπορεί να σταθεί για να δημιουργηθεί ένα έργο. Το ζωγραφικό έργο είναι λέξεις με χρώματα.

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Πάντα ετοιμάζω πράγματα, τώρα ετοιμάζω μια Ατομική Έκθεση, θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα, είμαι προ των πυλών.

Πως θεωρείτε την ζωγραφική και γενικά την Τέχνη σήμερα;

Την θεωρώ μια φωνή, μια αντίδραση, μια δράση σε όλα αυτά τα άσχημα που μας συμβαίνουν. Οι άνθρωποι της Τέχνης και όχι μόνο, πρέπει να αντιδρούν σε αυτές τις τόσο άσχημες καταστάσεις που μας συμβαίνουν.

Ασχολείστε και με κάτι άλλο εκτός της Τέχνης;

Ασχολούμαι με την Ιατρική, με την Αλληλεγγύη, και την φιλοζωία. Ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, όλοι πρέπει να συνδράμομε, όσο μπορούμε ότι μπορούμε από όποιο τομέα και αν το μπορούμε προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας μέσω της αλληλεγγύης, και φυσικά πάντα και προς τα ζώα η προσφορά μας.

ria-xanioti-5Τι σας ενοχλεί περισσότερο;

Πολλά με ενοχλούν! Οι χαμένες αξιοπρέπειες, η ψευτιά, η υποκρισία η αγένεια, το δήθεν, οι χαμένες αξίες, τα χαμένα όνειρα, η μετανάστευση, γενικά όλο αυτό το εξαναγκαστικό που συμβαίνει. Αλήθεια πόσα χρόνια γύρισε πίσω η Ελλάδα.

Βλέπετε φως στο μέλλον;

Θέλω να βλέπω φως!

Pin It