Συνέντευξη με την φωτογράφο Νίνα Λασηθιωτάκη

H φωτογραφική σου έκθεση με τίτλο: «Ασπρόμαυρες πόλεις | πολύχρωμα πρόσωπα», είναι ένας διάλογος ανάμεσα στις πόλεις και τους ανθρώπους της. Μίλησέ μου λίγο γι’ αυτό.

Το project αυτό ξεκίνησε με την ιδέα να καταγράψω φωτογραφικά τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά και τις ιδιομορφίες τους, χωρίς να υπάρχει καθόλου το ανθρώπινο στοιχείο. Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή δεν ήταν οι τουριστικές περιοχές και τα εντυπωσιακά καλαίσθητα κτίρια, αλλά τα σπίτια με την αίσθηση της φθοράς, της εγκατάλειψης, της ερήμωσης. Οι λήψεις μου εστιάζουν στην πολυπλοκότητα της πόλης, στη χαώδη δόμησή της, στη συνύπαρξη των διαφόρων αρχιτεκτονικών τύπων, στον συνδυασμό του παλιού με το καινούργιο, στο πέρασμα του χρόνου. Αποτυπώνουν τις έντονες γεωμετρίες και τις απόλυτες αντιθέσεις. Όλη αυτή την σκληρή εικόνα των αστικών τοπίων με τους δραματικούς τόνους και την απουσία των ανθρώπων επέλεξα να την εκφράσω με την ασπρόμαυρη εκτύπωση.
Παράλληλα στην έκθεση συνυπάρχουν τα έγχρωμα πορτραίτα πολλών διαφορετικών ανθρώπων, που στην ουσία είναι οι κάτοικοι της. Οι κοντινές λήψεις εστιάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προσώπου, στην έκφραση, στην υφή του δέρματος και στην ένταση του βλέμματος. Ο φακός εντοπίζει τη στιγμιαία διάθεση τους και αποτυπώνει τις αποχρώσεις των συναισθημάτων τους πριν αυτές χαθούν. Τον φόβο, τη λύπη, την απόγνωση, την αμηχανία, τη μοναξιά πίσω από τους τοίχους των σπιτιών.

six-dogs-900Αποφοίτησες πέρσι από την σχολή Πλαστικών τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με τη φωτογραφία και όχι με κάποια άλλη μορφή τέχνης;
Από μικρή με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι με τη φωτογραφική μηχανή μπορούσες να παγιδέψεις μια εικόνα, ένα πρόσωπο, μια στιγμή και να τα κρατήσεις για πάντα. Μέσα από την φωτογραφία μπορώ να εκφραστώ, να παρουσιάσω εκείνο το οποίο δεν μπορώ να πω με λόγια. Να αποτυπώσω το φευγαλέο, το τυχαίο, το απρόσμενο. Να δείξω εικόνες, που μπορεί να μην γίνονταν καθόλου αντιληπτές ή εικόνες που θα μπορούσαν να ξεχαστούν και να χαθούν. Η φωτογραφία είναι στην ουσία ο τρόπος με τον οποίο βλέπω τον κόσμο.

Σαν νέος άνθρωπος στο χώρο της τέχνης, ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια στην Ελλάδα της κρίσης;
Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στην χώρα μας, ειδικά στον χώρο της τέχνης. Θα ήθελα όμως αρχικά να δοκιμαστώ στην Ελλάδα, να κάνω τα πράγματα που έχω στο μυαλό μου και αργότερα θα σκεφτόμουν και το εξωτερικό. Τα σχέδιά μου είναι να παρακολουθήσω αυτή τη χρονιά στην Ελλάδα ένα μεταπτυχιακό πάνω στη φωτογραφία και το βίντεο, ενώ παράλληλα να εργάζομαι στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και της μόδας. Η άποψή μου είναι ότι οι νέοι έλληνες καλλιτέχνες δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από την κρίση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να εμπνεόμαστε ακόμη και με τα δυσάρεστα που συμβαίνουν γύρω μας.

Pin It