Συνέντευξη με την curator του Eye's Walk Digital Festival, Φιλία Μηλιδάκη

Πώς ακριβώς ξεκίνησε το Eye's Walk Digital Festival, με ποιες ιδέες και βλέψεις και πώς βλέπεις να εξελίσσονται στο παρόν αλλά και στο μέλλον;

 Μου αρέσει πολύ να λέω ότι το Eye’s Walk Digital festival, ξεκίνησε με δύο ανθρώπους και έναν προτζέκτορα στην πλάτη, καθώς έψαχναν να βρουν τα πιο γοητευτικά σημεία για video art installation στην Ερμούπολη. Έτσι ξεκίνησε η πρώτη μας παραγωγή. Ήμουν εγώ κι ο αγαπημένος φίλος και συνεργάτης Δημοσθένης Λουκίσας της εταιρείας Multitools.
Ίσως δεν θα έπρεπε να το αποκαλούμε φεστιβάλ, αλλά μια αφήγηση των σύγχρονων τεχνολογιών και των ανθρώπων, στη συνάντησή τους με το χώρο, τόσο τον φυσικό όσο και τον φαντασιακό-ψυχολογικό. Μια αφήγηση που μας κάνει ενεργούς δημιουργούς της τέχνης και του κόσμου μας.
Οι παραγωγές μας έχουν απλωθεί στην Ελλάδα, στην Ιταλία [Μπάρι, Τάραντας] και στο Ιράν. Ο πειραματισμός και η επαναστατικότητα οδηγούν τα βήματά μας. Επίσης, η εμμονή μας με το σώμα, την ελευθερία και τα ερείπια. Θα ονειρευόμουν ένα Eye’s Walk Digital festival με video Art Installation και performances πάνω στη φύση ή και με θεατές τα ζώα.

Ποια θεωρείς ότι είναι η αξία των εικαστικών και πολιτιστικών φεστιβάλ σήμερα;
Με ενδιαφέρουν στο βαθμό που είναι στα όρια των πυλών μιας πόλης, με την έννοια της συνεχούς εξωστρέφειάς τους προς όλες τις ομάδες που την κατοικούν και προς τα θέματα που την προβληματίζουν.
Μιλάω για ανθρώπους, ζωντανούς συν-δημιουργούς των φεστιβάλ με τη βαθιά επιθυμία έτσι να αλλάξουν τον κόσμο.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην διοργάνωση ενός πολιτιστικού project ή φεστιβάλ που έχει να αντιμετωπίσει ένας project manager/curator;
Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα ως Curator του Εye’s Walk Digital festival στις παραγωγές μας, μαζί με τους καλλιτέχνες, μαζί με τις διαφορετικές κοινότητες, στους διαφορετικούς τόπους που επιλέγουμε, είναι να παραμείνουμε πιστοί στη διαδικασία.
Με ενδιαφέρει πρωτίστως να αναδειχθεί η διαδικασία, και όχι τόσο το τελικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι η αγαπημένη σου παραγωγή μέχρι σήμερα και γιατί;
Οι παραγωγές που μετασχηματίζουν το παρελθόν και τη μνήμη σε ένα νέο χώρο/κόσμο, είναι οι αγαπημένες μου.
Στην Ελευσίνα μετασχηματίσαμε ένα νεκροταφείο πλοίων, σε χώρο μαγικό, που μίλησε για την ελευθερία στη μετακίνηση των λαών. Στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης μετασχηματίσαμε ένα εγκαταλειμμένο αρχαιολογικό χώρο σε τόπο πολλαπλών συναντήσεων στο τώρα. Εκεί, οι θεατές περπάτησαν δίπλα σε πόρνες, πρόσφυγες, Αφρικανούς και βασιλιάδες. Μετασχηματίσαμε το μαγικό αρχιτεκτόνημα των Λαζαρέτων της Σύρου, σε μέρος του Έρωτα και της χαράς που δίνει η έκφρασή του ενόσω είμαστε ζωντανοί. Μετασχηματίσαμε την Εκκλησία της Παναγίας των Ξένων στην Κέρκυρα σε θάλασσα, σε ουρανό και σε δέντρο όπως τα βλέπει ένας Έλληνας, Άγγλος και Ιρλανδός καλλιτέχνης. Και συνεχίζουμε.

Με ποια κριτήρια επιλέγεις την ομάδα των συνεργατών γύρω σου;
Με κύριο κριτήριο την αφοσίωση, τον ενθουσιασμό και την ευελιξία στη σκέψη τους, έτσι ώστε καμία ιδέα ή παραγωγή να μην τους φαίνεται ακατόρθωτη. Επιθυμώ οι συνεργάτες μου, πέρα από τις δεξιότητες τους, να έχουν ένα πάθος διαρκείας για τις παραγωγές του φεστιβάλ, μια απόλυτη έλλειψη του πολιτικά ορθού και μεγάλη αγάπη για τον κόσμο μας. Τέλος, να έχουν το θάρρος των μετασχηματισμών φυσικά.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η δύναμη αλλά και ο ρόλος των social media στην διοργάνωση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης/φεστιβάλ/πρότζεκ σήμερα;
Τα social media θα πρέπει να κινητοποιούν ένα θεατή που θα πάψει να είναι θεατής και θα γίνει δημιουργός. Στην πρόσφατη παραγωγή μας, που έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού “Project Lazaretta: Ιστορίες Εγκλεισμού από τον Παλιό και το Νέο Κόσμο”, κάναμε μεγάλη καμπάνια στα social media ζητώντας ηχητικά ντοκουμέντα από τους ανθρώπους του σήμερα, που βιώνουν την πανδημία, να απαντήσουν στην ερώτηση : «Τι βλέπεις ;Τι ακούς; Τι αισθάνεσαι;» . Είχαμε πολλές συμμετοχές, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ίχνη, δηλαδή ένα ενιαίο ηχητικό γύρω από την Πανδημία.
Τα social media λοιπόν θα ήθελα να ανοίγουν το δρόμο ώστε οι άνθρωποι, σαν δημιουργοί, να αφήνουν με κουράγιο, αισθητική και χαρά τα ίχνη τους.

Τι βλέπεις, τι ακούς και τι νιώθεις εσύ Φιλία Μηλιδάκη;
Μέσα στην πανδημία, βλέπω να ξετυλίγονται συνεχώς ζωές, έρωτες και θάνατοι. Ακούω να χαμηλώνει η ένταση της φωνής, αλλά να μεγαλώνει το σπρώξιμο προς πολλές αλλαγές. Νιώθω πως είναι χρόνος επώασης μέσα στο απρόσμενο.

Πως θα χαρακτήριζες το νέο σου “Project Lazaretta: Ιστορίες Εγκλεισμού από τον Παλιό και το Νέο Κόσμο” ;
Είναι ένα ψηφιακό έργο, σαν μια νέα γεωγραφία που αποτελείται από μαρτυρίες, έρευνες και αρχειακό υλικό σχετικά με τα δύο από τα σημαντικότερα Λαζαρέτα της Μεσογείου, το Λαζαρέτο της Σύρου και το Λαζαρέτο της Κέρκυρας. Αποτελείται, ακόμα, από ψηφιακές δημιουργίες Video και Sound Art διεθνών καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τα Λαζαρέτα και τη σημερινή Πανδημία. Και τέλος, αποτελείται από μαρτυρίες ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, σχετικά με τα συναισθήματά τους για τον Εγκλεισμό και την Πανδημία.
Είμαστε καινοτόμοι, γιατί είμαστε ένα Digital festival που δεν χάνουμε από το βλέμμα τον κόσμο μας. Όλοι αφήνουμε κάτι να υπάρχει από την ψυχή μας στο χώρο του εγκλεισμού μας.
Γιατί μια συνθήκη είναι ο εγκλεισμός και άλλη μια είναι ο άνθρωπος με όλα τα ψυχολογικά, σωματικά, κοινωνικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά του, που τον βιώνει.

Πραγματοποιούμε αυτό το project με στόχο να κρατήσουμε τα ίχνη μας ζωντανά. Αυτά τα ίχνη που κάνουν την εμπειρία του καθενός μας μοναδική, που έρχονται από τους αιώνες της ύπαρξής μας αλλά και που οδηγούν την ελπίδα της καλής ζωής που επιθυμούμε για τον εαυτό μας και για την ανθρωπότητα.

Και αναφέρει ο Κικέρωνας :

«Τίποτα δεν είναι τόσο βασιλικό, τόσο υψηλό, τόσο γενναιόδωρο όσο το να προσφέρεις βοήθεια στους ικέτες, να σηκώνεις από το χώμα όσους έχουν λυγίσει, να προσφέρεις σωτηρία και να απελευθερώνεις από τους κινδύνους τους ανθρώπους»
«Nihil est tam regium, tam liberale, tamque munificum
Quam opem ferre supplicibus,
Excitare afflictos, dare salutem,
Liberare periculis homines»
Cicero

Δείτε περισσότερα για το Eye’s Walk Digital festival
Website: www.eyeswalk.gr
Facebook: https://www.facebook.com/eyeswalk
Instagram: eyeswalk_festival

Pin It