Συνέντευξη με τη θεατρική ομάδα ΠΡΟΖΑc

Το βραβευμένο διήγημα της Μαρίας Τσιμά με τίτλο «Κριστέλλα», που περιλαμβάνεται στη συλλογή θεατρικών μονολόγων «Ίσια δικαιώματα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα, μεταφέρθηκε στη σκηνή του Θεάτρου 104 την περσινή χρονιά, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ομάδας ΠΡΟΖΑc.

 

Η παράσταση είχε μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία κι έτσι οι ΠΡΟΖΑc Theater Group επανέρχονται στον ίδιο χώρο με την «Κριστέλλα, που αποτελεί την πρώτη τους παραγωγή, από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως τις 5 Νοεμβρίου 2024.

Η Ομάδα ΠΡΟΖΑc, κατά κόσμον Μαρία Καμπούρη, Παναγιώτης Κοντάρης, Νίκος Παλιούρας, Παύλος Παπαχρήστου, Νεφέλη Τζεβελέκη, Νατάσα Τσαμπά και Αλίκη Χολέβα, μιλά στο independent.gr.

Μιλήστε μας για την Κριστέλλα, την ηρωίδα του ομώνυμου έργου.
kristela2Νεφέλη Τζεβελέκη: Η Κριστέλλα μεγαλώνει στην Αθήνα. Στο Παγκράτι. Η μητέρα της, τις περισσότερες ώρες λείπει. Φροντίζει έναν ηλικιωμένο. Φροντίζει για την κόρη της. Δε θέλει να της λείψει τίποτα. Μόνες τους. Όπως όταν έφυγαν από την Αλβανία για ένα καλύτερο μέλλον. Η Κριστέλλα μεγαλώνει, σπουδάζει, διασκεδάζει, ερωτεύεται, ζει. Δεν είναι πια μόνη. «Μόνος γίνεσαι κανένας.»

Ποια θέματα θίγει το έργο;
Νίκος Παλιούρας: Τόσο η αρχική ιστορία της Μαρίας Τσιμά, όσο και το έργο που έχουμε δημιουργήσει με προσωπικά μας και μη κείμενα, θίγουν άμεσα και ευθέως το ζήτημα των γυναικοκτονιών. Ενός ζητήματος, που ακόμα δυστυχώς δεν ονοματίζεται καν στην εγχώρια νομική πραγματικότητα. Θίγει το σήμερα. Η Κριστέλλα είναι γυναίκα. Η Κριστέλλα είναι ξένη. Η Κριστέλλα μοιάζει εύκολος στόχος.

Τι σας γοητεύει σε αυτό; Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του;
Παύλος Παπαχρήστου: Ξεκινήσαμε διαβάζοντας αρκετά κείμενα. Όταν διαβάσαμε τα «Ίσια δικαιώματα» της Μαρίας Τσιμά, από την οποία είχαμε την τύχη να διδαχτούμε σπουδαία πράγματα κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, σταθήκαμε στην τελευταία ιστορία, αυτή της Κριστέλλα. Από την πρώτη ανάγνωση καταλάβαμε πως αυτή η ιστορία μας αφορά, κυρίως αφορά αυτό που θέλουμε να μοιραστούμε με το κοινό. Η Κριστέλλα έρχεται από την Αλβανία και μεγαλώνει στο κέντρο της Αθήνας. Στην πόλη που περπατάμε. Στην πόλη που τη ρωτούν πιο συχνά «από που είσαι;» αντί για «πώς είσαι;». Η «γοητεία» ήταν ότι βρήκαμε την ιστορία που καταλάβαμε ότι μας αφορά και κυρίως μας αφορά να ειπωθεί και να μοιραστεί, να γίνει ένας δίαυλος επικοινωνίας με το κοινό.

kristela3Πώς το προσεγγίσατε σκηνοθετικά;
Νατάσα Τσαμπά: Εξαρχής ο στόχος της ομάδας ήταν η συνδιαμόρφωση όλων των υλικών που συνθέτουν μια παράσταση. Με βάση την κοινή αισθητική φτιάχτηκε μια παράσταση χειροποίητη, δίνοντας χώρο για προσωπικά κείμενα και ιδέες, φωτίζοντας κρυφές ίσως στιγμές των προσώπων, με σεβασμό στην αφήγηση της ιστορίας. Θέλαμε να πούμε αυτή την ιστορία. Μια ιστορία που ίσως μοιάζει με κάποια που ακούσαμε πρόσφατα στην τηλεόραση, μια ιστορία που δεν είναι έγκλημα πάθους, κι ας αναφέρεται ως τέτοιο στους τίτλους των ειδήσεων.

Παρουσιάστε μας τη νεοσύστατη ομάδα σας ΠΡΟΖΑc και τους στόχους της.
Αλίκη Χολέβα: Οι ΠΡΟΖΑc Theater Group δημιουργήθηκαν το 2023 στην Αθήνα. Αποτελούνται από τους: Μαρία Καμπούρη, Παναγιώτη Κοντάρη, Νίκο Παλιούρα, Παύλο Παπαχρήστου, Νεφέλη Τζεβελέκη, Νατάσα Τσαμπά και Αλίκη Χολέβα. Σκοπός της ομάδας είναι να επικοινωνήσει θεατρικά και μη θεατρικά κείμενα ως νέες καλλιτεχνικές προτάσεις μετουσιώνοντας την σκηνική πράξη σε ένα σύγχρονο διάλογο με το κοινό. Βασική λειτουργία της ομάδας είναι η συνδιαμόρφωση ενός αισθητικού αποτελέσματος που επιτρέπει στα μέλη της να φέρουν κοινή καλλιτεχνική σφραγίδα.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του έργου και δασκάλα σας, Μαρία Τσιμά;
Μαρία Καμπούρη: Η σπουδαία ηθοποιός, συγγραφέας και -για εμάς τους τυχερούς- δασκάλα υποκριτικής Μαρία Τσιμά μας χάρισε από την πρώτη στιγμή απλόχερα αγάπη, εμπιστοσύνη, στήριξη, μας ώθησε να κυνηγάμε τα όνειρα μας και να μαχόμαστε γι’ αυτά. Μας δίδαξε την βαθιά και ειλικρινή σημασία της ομάδας και του -ομαδικού- επαγγέλματος μας. Είναι μεγάλη μας χαρά που μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε τη δική μας εκδοχή πάνω στο έργο της και θα αποτελεί για πάντα σημείο αναφοράς για μας.

kristela4Επόμενα σχέδια της ομάδας;
Παναγιώτης Κοντάρης: Είμαστε σε διαδικασία διαμόρφωσης της επόμενης παράστασης, η οποία θα παρουσιαστεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Αναζητούμε τα κατάλληλα υλικά καθώς και τους νέους στόχους που θα κάνουν και την επόμενη δουλειά μας να βγει στο φως.

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία*: Ομάδα ΠΡΟΖΑc
Πρωτότυπη μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Σκηνογραφία: Αγγελική Βασιλοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κασιμάτης
Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου
Φωνητική διδασκαλία: Γιούλη Καρναχωρίτη
Σχεδιασμός αφίσας / Artwork / Trailer: Κωνσταντίνος Σελλάς
Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Κάλμπαρης
Φωτογραφίες / Βίντεο: Πέτρος Πουλόπουλος
Παραγωγή: Ison Theatre Productions
Eπικοινωνία: Νατάσα Παππά
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαρία Καμπούρη, Παναγιώτης Κοντάρης, Νίκος Παλιούρας, Παύλος Παπαχρήστου, Νεφέλη Τζεβελέκη, Νατάσα Τσαμπά, Αλίκη Χολέβα
*Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από το έργο «Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις» της Ornela Vorpsi καθώς και πρωτότυπα κείμενα των ηθοποιών.

Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Αθήνα (Σταθμός Μετρό: Κεραμεικός), www.104.gr 
Τηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων: 210 34 55 020
Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/kristella-1/

Trailer παράστασης:


 

Facebook | ΠΡΟΖΑc Theater Group
Instagram | prozac.theatergroup

Pin It