Συνέντευξη με τη Μαρίνα Μαυρογένη

χορογράφο της παράστασης «Υμπύ Τύραννος» του Αλφρέντ Ζαρί, σε σκηνοθεσία Έλενας Βόγλη.

• Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Έλενα Βόγλη και την παράσταση «Υμπύ Τύραννος» του Αλφρέντ Ζαρί;
Υπάρχει παρελθόν με την Έλενα Βόγλη. Έχω χορογραφήσει και επιμεληθεί κινησιολογικά αρκετές δουλειές της. Έτσι λοιπόν, όταν μου πρότεινε να αναλάβω τη χορογραφία και την κινησιολογική επιμέλεια στο συγκεκριμένο έργο, δεν μπορούσα να αρνηθώ. Πόσο μάλλον όταν ένα από τα δομικά στοιχεία του έργου είναι το ανατρεπτικό χιούμορ...

• Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παράστασης;
Τα σώματα των ηθοποιών που παράγουν παράξενα ηχητικά τοπία, δημιουργούν διαφορετικές σκηνικές εικόνες που εναλλάσσονται μεταξύ τους και μεταμορφώνονται σε διαιρετικούς ρόλους μέσα σ’ έναν ξέφρενο ρυθμό.
Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίνεται στα εικονογραφημένα κόμικς και τις χορογραφημένες μάχες, που υπηρετούν -μ’ έναν κινηματογραφικό ρυθμό- τη ματαιοδοξία και το παράλογο του πολέμου.

• Σκηνοθεσία, χορογραφία, δυο διαφορετικά είδη τέχνης;
Πράγματι. Όμως, αν θέλεις να δημιουργήσεις μία ολοκληρωμένη εικόνα τόσο στο αισθητικό όσο και στο τεχνικό κομμάτι ενός έργου, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τη μια τέχνη από την άλλη. Υπάρχει ένας διαρκής διάλογος μεταξύ τους όταν καλείσαι να υπηρετήσεις την παραστατική τέχνη. Και η συγκεκριμένη παραγωγή το έχει πετύχει αυτό.

• Ο σκηνικός χώρος τι ρόλο παίζει σ’ ένα έργο;
Είναι συν-δημιουργός. Χορογραφικά καλείσαι κάθε φορά να γίνεσαι ένα με την αρχιτεκτονική του χώρου και να αφουγκράζεσαι πως αυτή επηρεάζει τα σώματα, τη δράση και τον ρυθμό. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον ο «Υμπύ Τύραννος» να δοκιμαστεί και σ’ ένα ανοιχτό θέατρο.

• Τι σχέδια υπάρχουν για το μέλλον;
Το κοινό έχει αγκαλιάσει με πολύ αγάπη τη συγκεκριμένη παραγωγή. Από την καινούρια σεζόν θα ξεκινήσει ένας καινούριος κύκλος παραστάσεων. Ας μείνουμε συντονισμένοι...

Pin It