Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μάνια Βλαχογιάννη

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μάνια Βλαχογιάννη είναι συγχρόνως σπουδαία ερμηνεύτρια και μουσικός.

Ένα πλούσιο βιογραφικό που περιλαμβάνει διακρίσεις, αριστεία, σπουδές υποκριτικής, συμμετοχές σε σημαντικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις αλλά και μια θέση Υποδιευθύντριας στην Κρατική Μουσική Σχολή του Γκάρχινγκ στο Μόναχο το αποδεικνύουν, ενώ η ζωή της μέχρι τώρα μοιράστηκε ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα.

Το πρώτο της βιβλίο "Αστέρι της Ερήμου - Ναλιμάρ" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΝΟΗΣΗ σε όλα τα βιβλιοπωλεία και Public, ταξιδεύοντάς μας στα βάθη της Ανατολής, όπου ένας βασιλιάς θα αψηφήσει τα πάντα μπροστά στην άδολη ομορφιά της μυθικής πριγκίπισσας Ναλιμάρ και θα δώσει την πιο σημαντική μάχη της ζωής του ενάντια στην παντοδύναμη Θεά Μοίρα, η οποία θα. Όμως η συγγραφέας Μάνια Βλαχογιάννη φιλοξενείται από την ιστοσελίδα μας και μάς λύνει όλες τις απορίες μας:

- Εκείνο που προκαλεί εντύπωση, διαβάζοντας κανείς το πλούσιο βιογραφικό σου, είναι πως επιστρέφεις Ελλάδα να "δοκιμαστείς" σαν καλλιτέχνης, αντί να παραμείνεις Γερμανία, όπως θα ήταν το λογικό σήμερα, λόγω της γενικευμένης κρίσης που βιώνουμε. Πώς πήρες μια τέτοια απόφαση;

Επέστρεψα μόνιμα στην Ελλάδα το 2007, μια εποχή όπου τα σημάδια της επερχόμενης κρίσης δεν ήταν ακόμη ορατά στα μάτια των πολιτών. Ακόμη όμως και να γνώριζα τι θα συμβεί στα επόμενα χρόνια δεν θα άλλαζα την απόφαση μου να παραιτηθώ από τη διευθύνουσα θέση που κατείχα σε Κρατική Μουσική Σχολή του Μονάχου για να γυρίσω στην Ελλάδα. Ένοιωσα μια έντονη νοσταλγία για κάθε τι ελληνικό και μια βαθιά ανάγκη να δημιουργήσω καλλιτεχνικά για τη χώρα μου και στη μητρική μου γλώσσα, να μοιραστώ με το ελληνικό κοινό τις καλλιτεχνικές εμπειρίες μου από το εξωτερικό και να δώσω νέα ερεθίσματα στις μορφές Τέχνης που υπηρετώ, συνδυάζοντας στοιχεία από δυο διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους ζωής.

- Γερμανία και Ελλάδα. Διαφορετικές χώρες και διαφορετικές κουλτούρες, αν και οι δύο βρίσκονται Ευρώπη; Μέσα από την καλλιτεχνική σου ματιά και υπόσταση, ποια είναι τα υπέρα και τα κατά σε κάθε χώρα;

Τα θετικά στοιχεία της Γερμανίας σαν χώρα και σαν λαός μέσα από το καλλιτεχνικό πρίσμα είναι ο σεβασμός με τον οποίο αγκαλιάζει την ίδια την Τέχνη και τους απανταχού καλλιτέχνες, το αξιοκρατικό σύστημα που επικρατεί, η διαρκής δημιουργία δυνατοτήτων για την προβολή των καλλιτεχνών και οι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας παραστάσεις - εκδηλώσεις. Θεωρώ αρνητικά στοιχεία την υπερβολική πειθαρχία και τη μεγάλη χρήση της λογικής εις βάρος του συναισθήματος, που εμποδίζουν την ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία και οδηγούν μοιραία σε πνευματική βραδυκινησία και έλλειψη αισθητικής.
Η Ελλάδα αντιθέτως είναι απ' άκρη σ' άκρη γεμάτη ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και άτομα με μεγάλα φυσικά καλλιτεχνικά χαρίσματα, εξαιρετικά ανεπτυγμένη δημιουργική φαντασία και ευστροφία, ενώ ταυτόχρονα τα έθιμα και οι παραδόσεις που τη διέπουν είναι στενά συνυφασμένα με όλων των ειδών τις Τέχνες. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας ιδανικός συνδυασμός αν δεν έλλειπε μια πιο ολοκληρωμένη αισθητική αγωγή και καλλιτεχνική παιδεία που να κατευθύνει προς την ποιότητα και την πραγματική αξία.

- Ποια είναι η υπόθεση του πρώτου σου βιβλίου και ποια είναι τα νοήματα που εσύ θέλεις να περάσεις στους αναγνώστες σου μέσα από αυτό; Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πιστεύεις ότι το κάνουν πιο ελκυστικό για τους αναγνώστες;

Η άδολη ομορφιά της μυθικής πριγκίπισσας Ναλιμάρ, η αδυσώπητη εκδίκηση της νόμιμης βασίλισσας, τερατόμορφα σαγκάρ, ένας φύλακας άγγελος και οι τρομακτικές μάγισσες του Ραϊχάν ανατρέπουν τη ζωή του φημισμένου βασιλιά Σαχριμάν. Αναζητώντας το αληθινό νόημα της τόλμης ο βασικός ήρωας του βιβλίου θα δώσει την πιο σημαντική μάχη της ζωής του ενάντια στην παντοδύναμη θεά Μοίρα, που θα τον διδάξει το πιο βαθύ και μεγάλο μυστικό.
Το «Αστέρι της Ερήμου - Ναλιμάρ» είναι μια εξωτική ιστορία αγάπης και τιμής με τα χρώματα και τα αρώματα της Ανατολής. Το ρεαλιστικό στοιχείο συναντά το φανταστικό στέλνοντας ένα μήνυμα αληθινού θάρρους και τόλμης να αγωνιστούμε για υψηλά ιδανικά, αναζητώντας την εσωτερική μας αλήθεια και την πραγματική ευτυχία.
Το κείμενο του βιβλίου στην πρωτότυπη μορφή του ενέπνευσε ως λιμπρέτο τον συνθέτη Balsam7teen, ώστε να συνθέσει μουσική για ολόκληρο το βιβλίο, δίνοντας του τη μορφή ενός καινούργιου θεατρικού μιούζικαλ διάρκειας 130 λεπτών, με τον ομώνυμο τίτλο.
Την ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση του βιβλίου συνοδεύει η εξαιρετική εικονογράφηση της Θωμαή Ζωγράφου και ένα 75λεπτο Cd, που περιέχει μια επιλογή από τραγούδια και αποσπάσματα αφήγησης με μουσική από τo μιούζικαλ «Αστέρι της Ερήμου - Ναλιμάρ», που ερμηνεύουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες του χώρου.

- Ποιος είναι ο ρόλος της μοίρας στην ανθρώπινη ζωή και ο ρόλος της στην έως τώρα καλλιτεχνική σου πορεία;

Πιστεύω πως η μοίρα λειτουργεί σαν καθρέφτης των επιλογών μας, συνειδητών και μη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, με την παρέμβαση της έρχεται να μας δείξει δρόμους και δυνατότητες που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην προσωπική μας εξέλιξη. Αυτός θεωρώ ότι ήταν και ο ρόλος της στη δική μου καλλιτεχνική πορεία.

-Πιστεύεις ότι μπορεί ο άνθρωπος να αλλάξει τη μοίρα του, αν θεωρήσουμε ότι μπορεί να έχει γραφτεί από τη στιγμή που γεννιέται;

Η Θεά Μοίρα μιλώντας στον βασικό ήρωα του βιβλίου μου αναφέρεται στους πολλούς και διαφορετικούς δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας από τη στιγμή που ερχόμαστε στη γη, προσμένοντας τη δική μας ελεύθερη επιλογή και καταλήγει: « Η μοίρα σου είναι η τροχιά που εσύ έχεις χαράξει και με δική σου απόφαση, η μοίρα σου θ' αλλάξει!»

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θεωρείς ότι πρέπει να έχει ένας καλλιτέχνης, για να μπορεί να επιβιώσει σε οποιαδήποτε μορφή Τέχνης κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που ζούμε σήμερα; Πόσο αυτές οι συνθήκες σε έχουν επηρεάσει σε προσωπικό κι επαγγελματικό επίπεδο;

Θεωρώ ότι ένας καλλιτέχνης πρέπει να παραμένει πιστός στα ιδανικά της Τέχνης που υπηρετεί ανεξάρτητα από τις συνθήκες του περιβάλλοντος του. Θα πρέπει φυσικά να είναι ευέλικτος και διαλλακτικός χωρίς όμως να θυσιάζει την ποιότητα στο βωμό της εμπορικότητας εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί.
Η εποχή που διανύουμε έχει επηρεάσει όλα τα επαγγέλματα και την προσωπική μας ζωή, όχι όμως απαραίτητα με τρόπο μόνο αρνητικό. Κάτω από τις αντίξοες αυτές συνθήκες προκύπτουν νέες πρωτοποριακές συνεργασίες, ιδέες και δυνατότητες μέσα από την διαρκή ανάγκη που νοιώθει ένας καλλιτέχνης να δημιουργήσει, να εξελιχθεί αλλά και να προσφέρει.

- Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια αλλά και τα όνειρά σου είτε σε προσωπικό είτε σε καλλιτεχνικό επίπεδο;

Μεγάλο όνειρο και βασικός στόχος μου είναι να μεταφερθεί στη θεατρική σκηνή το «Αστέρι της Ερήμου - Ναλιμάρ» στη μορφή του ομώνυμου Μιούζικαλ, ηχογραφημένα αποσπάσματα του οποίου ακούμε στο συνοδευτικό Cd του βιβλίου.
Επίσης παράλληλα προετοιμάζομαι για νέες ηχογραφήσεις στα πλαίσια της συνεργασίας μου με άλλους δημιουργούς της δισκογραφικής εταιρίας FM Records, στην οποία ανήκω.

- Με πέντε λέξεις ποια είναι τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της Μάνιας Βλαχογιάννη;

Μαχητικότητα, σταθερότητα, επιμονή, ευαισθησία, οραματισμός.

- Φτάνοντας στο τέλος της συνέντευξης μας κι εφόσον το βιβλίο σου μάς ταξιδεύει στα βάθη της Ανατολής, εάν ένα Τζίνι παρουσιαστεί μπροστά σου και σου δώσει την ευκαιρία να πραγματοποιήσεις τρεις ευχές σου, ποιες θα είναι αυτές;

Η πρώτη μου ευχή θα ήταν μια ευχή για ένα καλύτερο κοινό μέλλον της ανθρωπότητας, ένα μέλλον ειρηνικό, ξέγνοιαστο και εποικοδομητικό για όλους τους ανθρώπους
Η δεύτερη ευχή μου αφορά το Μιούζικαλ «Αστέρι της Ερήμου - Ναλιμάρ». Θα ζητούσα από το τζίνι τα χρήματα που χρειάζονται για να μπορέσω να ανεβάσω μια φαντασμαγορική μουσικοθεατρική παραγωγή - παράσταση.
Η τελευταία μου ευχή θα ήταν κάτι που ονειρεύομαι από παιδί. ένα μακρινό και περιπετειώδες ταξίδι στο διάστημα!

Pin It