Συνέντευξη με τη συγγραφέα Τζένη Δάγλα

Η συγγραφέας Τζένη Δάγλα μιλά στο independent.gr για το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «Σονόρχ», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός.

 

Τζένη Δάγλα: « Δεν προσδοκώ γράφοντας, ούτε καν το τέλος του κειμένου, γράφω με ανιδιοτέλεια, για την καθαρή απόλαυση της γραφής…»

 

«Σονόρχ», ο ιδιαίτερος τίτλος του πρώτου σας βιβλίου: πώς προέκυψε;

Προέκυψε μετά από αναζήτηση μηνών όταν το διάστημα 1998-2001 έγραφα το πρωτόλειο κείμενό μου: έψαχνα μια λέξη που να "κλείνει" με πνοή και δύναμη μια μικρή παράγραφο για τον Χρόνο, που ήθελα να προσθέσω στο κείμενο. Δεν φαινόταν καμιά να ταιριάζει, και ξαφνικά μου ήρθε η παρόρμηση να συλλαβίσω τον Χρόνο ανάποδα : Σονόρχ ! Αυτό ήταν..... Παρόλα αυτά, αποφάσισα τότε να μην εντάξω την παράγραφο με την λέξη στο πρωτόλειο κείμενο, βρήκε τη θέση της, εκεί που έπρεπε, πολύ αργότερα: έγινε το τέλος και ο τίτλος του βιβλίου.Το «Σονόρχ» είναι το δεύτερο βιβλίο μου, απλά εκδόθηκε πρώτο. Το πρωτόλειο κείμενο, μια νουβέλα, ελπίζω να εκδοθεί στο μέλλον.

 

Το βιβλίο σας βασίζεται στον Χρόνο. Πώς τον ορίζετε;

Ακολουθώ τη διάσταση «Σονόρχ»: Ορίζω τον Χρόνο πολύ προσωπικά. Δεν είναι ο ασφαλής, γλυκερός Χρόνος Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον. Είναι Χρόνος ατομικός, sur mesure, ολόδικός μου. Χρόνος που αντιμετωπίζω ισότιμα. Δεν έχω δέος μπροστά του. Δεν δειλιάζω στην απεραντοσύνη του, απεναντίας διεκδικώ τη δική μου. Το «Σονόρχ» προτείνει αυτή τη στάση ζωής, προτείνει τόλμη, αυτοσχεδιασμό, αναθεώρηση, νέα εκκίνηση, αντιμετωπίζει τον άνθρωπο με όραμα, ονειροπόλα αλλά όχι ουτοπικά.

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο με 3 λέξεις;

Συμπόνια. Ανάστημα. Οικουμενικότητα.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για εσάς;

Αγαπώ τον άνθρωπο, τη μαγεία της ζωής και του έρωτα, τη φύση, τα ταξίδια, τις τέχνες, την ελευθερία. Είμαι αισιόδοξη, επίμονη, ανοιχτόκαρδη.

 

Έχετε γράψει πέντε «θεατρικά σχόλια»: «Η Άγνωστη Χώρα» (θέατρο Αργώ, 2012), «Time, please!» (φεστιβάλ Αναλόγιο 2015), «Η Γυάλα» (θέατρο Φούρνος, 2017-2018) «Καραγκιόζ» και «Γουρούνα. Αθώος». Μιλήστε μας γι'αυτά.

Το «θεατρικό σχόλιο» δεν έχει πλοκή ούτε δομή ούτε χαρακτήρες. Είναι πολύ ελαστικό. Αφετηρία είναι το συλλογικό πρόβλημα, το «τοπίο ζωής», αναδύονται «φιγούρες» που το φωτίζουν ταχύτατα και καθαρά. Είναι θέατρο καταστάσεων, όχι χαρακτήρων. Και όλα τα «σχόλια» βγαίνουν πολύ διαφορετικά: Δεν «θυμάμαι» ποτέ τι έγραψα. Δεν έχω «μνήμη» στα κείμενά μου. Γράφω κάτι και το ξεχνώ, δεν έχω συνταγές. Δεν προσδοκώ γράφοντας, ούτε καν το τέλος του κειμένου, γράφω με ανιδιοτέλεια, για την καθαρή απόλαυση της γραφής.

 

Η Τζένη Δάγλα γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε επί 2 χρόνια στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna και μετά ασχολήθηκε με τα νομικά σε ελεύθερο επάγγελμα. Παρακολούθησε σεμινάρια θεάτρου στη Δανία και στην Ιταλία με τον Eugenio Barba, καθώς και στην Πολωνία, στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Ελλάδα με ηθοποιούς του Γέρζι Γκροτόφσκι και άλλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Έχει γράψει πέντε «θεατρικά σχόλια»: «Η Άγνωστη Χώρα» (θέατρο Αργώ, 2012), «Time, please!» (φεστιβάλ Αναλόγιο 2015), «Η Γυάλα» (θέατρο Φούρνος, 2017-2018) «Καραγκιόζ» και «Γουρούνα. Αθώος». Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια σχετικά με το σύγχρονο θέατρο. Μιλά αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, γαλλικά. Πολίτης του κόσμου.

 

sonorxΜπορείτε να βρείτε το βιβλίο στον Ιανό αλλά και σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία.

Για ηλεκτρονικές παραγγελίες: https://www.ianos.gr/sonorx-0493332.html#tab-description

Pin It