Συνέντευξη με τις κ.κ Φιόνα Μουζακίτη & Δέσποινα Σταύρου

Ως υπεύθυνες μαζί με την κ. Δέσποινα Σταύρου της online γκαλερί Arteshop, έχει επηρεάσει η κρίση την πώληση έργων τέχνης και τι αντίκτυπο έχει αυτό στους καλλιτέχνες;

Η κρίση έχει επηρεάσει παρά πολύ την αγορά της τέχνης . Αρκετές γκαλερί έχουν κλείσει και όσες έχουν διατηρηθεί δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Οι συλλέκτες και οι άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια συνεχίζουν να επενδύουν στην τέχνη αλλά χάθηκε όμως ένα φιλότεχνο κοινό νεώτερων ανθρώπων που αγόρασαν ένα έργο για να διακοσμήσουν το νέο τους σπίτι ή γραφείο αντί για μια εκτύπωση ή αφίσα. Πολλοί λίγοι καλλιτέχνες μπορούσαν να ζήσουν μονό από την εικαστική δουλειά τους. Όμως μια μεγάλη μερίδα καλλιτεχνών είχε κάποια έσοδα από τις εκθέσεις και την παρουσίαση της δουλειάς τους, το οποίο βοηθούσε να επενδύσουν σε νέες ιδέες και υλικά . Αυτό δεν είναι εφικτό πλέον και δυσκολεύει και φυσικά απογοητεύει. Η καλλιτεχνική παράγωγη δεν επηρεάζεται από την κρίση γιατί αποτελεί μια βαθύτερη εσωτερική ανάγκη. Και στο παρελθόν κάτω από δυσάρεστες συνθήκες οι καλλιτέχνες συνέχιζαν να παράγουν έργο.

Πως βλέπετε την εικαστική σκηνή σήμερα;

Η πολιτιστική δραστηριότητα είναι πολύ δυναμική σήμερα. Παρά πολύ χώροι πολιτισμού έχουν ανοίξει. Οι ομάδες καλλιτεχνών και οι πρωτοβουλίας αυξάνονται συνεχώς. Όλοι αυτοί οι χώροι και οι ομάδες δεν ακολουθούν μεμονωμένες πορείες, αλλά συνεργάζονται με αποτέλεσμα να προκύπτουν συνέχεα καινούργια πράγματα. Νομίζω ότι είναι μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους στο χώρο της τέχνης.

Εσείς πως δραστηριοποιήστε;

Μαζί με την κ. Δέσποινα Σταυρού που είναι ιδιοκτήτρια της γκαλερί Manifactura στο Χαλάνδρι οργανώνουμε εκθέσεις και δραστηριότητες κυρίως με τους καλλιτέχνες που συνεργάζονται με την online γκαλερί Arteshop . Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών γιατί πιστεύουμε ότι έτσι προωθείτε ο ουσιαστικός διάλογος στην τέχνη και ανανεώνονται οι ιδέες.

Παρόλη την έντονη αύτη δραστηριότητα της εικαστικής σκηνής στην Ελλάδα γιατί δεν έχουν καταφέρει να προβάλλονται έλληνες καλλιτέχνες στην διεθνή εικαστική σκηνή;

Ορισμένοι έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν με επιτυχία σε χώρους του εξωτερικού . Ελληνικές γκαλερί έχουν παρουσία σε διεθνής φουαρ τέχνης και προσπαθούν να αναδείξουν τους καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύουν. Οι έλληνες καλλιτέχνες ως σύνολο όμως δεν αποτελούν πόλο έλξης για διεθνείς συλλέκτες ή δεν συμμετέχουν στο χρηματιστήριο της τέχνης. Γι αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι. Πρώτον ο χώρος της τέχνης είναι πολύπλοκος και επηρεάζεται από μουσεία, συλλέκτες , επιμελητές τέχνη και γκαλερί. Χρειάζεται χρόνο και έρευνα για να μπορεί κάποιος να κινηθεί ικανοποιητικά σε αυτό το χώρο καθώς και έντονη και συνεχή παρουσία όλο το χρόνο σε πολλές διεθνείς εκδηλώσεις. Βασικά απαιτείται ένα σχέδιο και μεγάλη οικονομική επιφάνεια για να γίνουν τα παραπάνω. Ένα αλλά βασικό στοιχείο είναι οι επιμελητές ή οι ιστορικοί τέχνης μετά από έρευνα της εικαστικής παράγωγης να μπορούν να προβάλλουν ένα σύνολο με κάποια κοινά και ξεχωριστά χαρακτηριστικά και να προσδώσουν θεωρητική ανάλυση και περιγραφή σε αυτό το σύνολο των καλλιτεχνών. Καλό παράδειγμα είναι η έκθεση "Helter Skelter" που οργανώθηκε το 1992 στο Μουσείο σύγχρονης τέχνης του Los Angeles. Η έκθεση πρόβαλλε την δουλειά 16 καλλιτεχνών και έδινε μια σκοτεινή βερσιόν της ηλιόλουστης δυτικής ακτής. Η έκθεση αυτή αποτέλεσε τεραστία επιτυχία και εκτόξευσε τις τιμές και την φήμη των συμμετεχόντων καλλιτεχνών διεθνώς. Τα τελευταία χρόνια στοχευόμενες εκθέσεις επικέντρωσαν και το διεθνές εικαστικό ενδιαφέρον στην τέχνη της Νότιας Κορέας. Στην Ελλάδα υπάρχει αξιόλογη εικαστική παράγωγη και πιστεύω είναι θέμα χρόνο να αυξηθεί το ενδιαφέρον για την εδώ εικαστική δραστηριότητα.

Arteshop-mouzakiti-800Πέστε μας λίγα λόγια για την δουλειά σας ως καλλιτέχνης.

Αγαπώ πολύ την χαρακτική και ασχολούμαι κυρίως με την οξυγραφία και την μονοτυπία. Μου αρέσει το αναπάντεχο στην χαρακτική και το γεγονός ότι μπορείς εύκολα και γρήγορα να αλλάζεις το έργο . Χρησιμοποιώ διάφορα υλικά , χαρτί, σύρμα, ύφασμα, πλαστικό, πηλό και όλα αυτά αφήνουν διαφορετικά αποτυπώματα στο χαρτί. Έως τώρα μπερδευόμουν με την ζωγραφική και την χαρακτική και προσπαθούσα να μεταφέρω την αίσθηση της χαρακτικής στον καμβά πράγμα που δεν λειτούργησε. Έτσι στην ζωγραφική που κάνω ακλουθώ άλλη τεχνική και κυρίως χρησιμοποιώ λάδια ή λαδοπαστέλ. Τα λαδοπαστέλ μου δίνουν περισσότερη ελευθερία έκφρασης. Μια σειρά ζωγραφικών έργων την συνοδεύω πάντα με μια σειρά από χαρακτικά αλλιώς δεν αισθάνομαι ότι η ενότητα που ερευνώ έχει ολοκληρωθεί. Δουλεύω σχεδόν καθημερινά και αυτό αποτελεί το πιο ευχάριστο πράγμα για μένα γιατί ξεχνιέμαι τελείως από την πραγματικότητα. Αν και ότι φτιάχνω αρχίζει από ένα εξωτερικό ερέθισμα, τα θέματα είναι πάντα προσωπικά και αντανακλούν δικά μου συναισθήματα. Έτσι μπορώ να πω ότι η δουλειά μου είναι μέλλον εσωστρεφής. Αυτή την στιγμή δουλεύω μια σειρά μεγάλων ζωγραφικών έργων που όταν ολοκληρωθούν θα αποτελούν ένα περιβάλλον με τα βίντεο που τα συνοδεύουν. Παράλληλα με κάποιους φίλους καλλιτέχνες έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα(On Board) με σκοπό να οργανώσουμε μικρές δράσεις και εκθέσεις με θέμα την χαρακτική. Είμαστε όλοι χαράκτες και θέλουμε να προβάλλεται αυτή η μορφή τέχνης που είναι ιδιαίτερη με χιλιάδες εκφράσεις. Η χαρακτική μπορεί να παράγει από έργα λεπτεπίλεπτα με ευαίσθητο σχέδιο μέχρι σχεδόν γλυπτικά έργα και έργα που δεν τυπώνονται σε χαρτί.

Arteshop: http://www.arteshop.gr

http://www.fionamouzakitisartworks.com

Pin It